Inleefhuis helpt jongeren financieel gezonde keuzes maken

0
Inleefhuis helpt jongeren financieel gezonde keuzes maken

Niet schrikken. Meer en meer 18-jarigen hebben schulden. Dat is een lastige start van je zelfstandig leven. Alsmaar vaker komen jongeren aankloppen bij het OCMW voor schuldbemiddeling. Er is dringend nood aan preventie.

Het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed onthaal (GBO) van de Eerstelijnszone ZORA komt in actie en organiseert een fysiek inleefhuis. De mutualiteiten, BudgetInZicht en het Jongerenadviescentrum CAW Antwerpen steken hiervoor samen met de OCMW’s van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel de handen uit de mouwen.

Wat is een inleefhuis?

Een inleefhuis is een nagebouwd huis. De bezoekers worden er van kamer tot kamer rondgeleid en krijgen informatie over goed omgaan met je budget. Zo gaat het in de keuken o.m. over budgetvriendelijk winkelen en de voedingsdriehoek. In de bureaukamer gaat het over administratie in de brede zin van het woord. En in de slaapkamer over nieuwe en tweedehandskledij.

Voor wie is het inleefhuis bedoeld?

Het inleefhuis richt zich op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs, en op cliënten en nieuwkomers die begeleid worden door de deelnemende OCMW’s. Vrijwilligers begeleiden jongeren doorheen een huis met het maken van financiële keuzes. Ze geven inzicht in de financiële verantwoordelijkheden. Het gaat over gezonde keuzes maken, verplichtingen, problemen en oplossingen. Ze geven de jongeren uitleg over welke kosten er bij komen kijken als je alleen gaat wonen, en hoe je kan sparen. Een echte realitycheck dus.

Waar en wanneer kan je het inleefhuis bezoeken?

Het inleefhuis vindt plaats tussen 7 en 30 maart 2022 in het JOC in Mortsel, Lusthovenlaan 10. De middelbare scholen kunnen voor hun derde graad een afspraak maken om het inleefhuis te bezoeken. En ook de cliënten van de genoemde OCMW’s zijn van harte welkom.

Meer info

  • Gitta Vanpeborgh, schepen bevoegd voor zorg en gezondheid, wonen en sociaal wonen, gelijke kansen en integratie
    e-mail gitta.vanpeborgh@mortsel.be
  • Goele Custers, schepen bevoegd voor personeel, organisatie en digitalisering, welzijn
    e-mail goele.custers@mortsel.be
  • Brigitte Vermeulen-Goris, schepen voor lokaal sociaal beleid, lokaal bestuur Edegem, 0475 97 52 93, brigitte.goris@edegem.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here