Afbeelding
Ingeborg Sergeant

Ingeborg Sergeant

Coverstory

Welke 30-plusser herinnert zich Ingeborg Sergeant - Ingeborg - niet als zangeres en als presentatrice van programma’s als Schuif Af en Blind Date? Vandaag is Ingeborg Sergeant vooral bezig met persoonlijke groei. In 2007 richtte ze De evolutie op, een centrum voor yoga, meditatie en zelfontwikkeling in Brugge, met als missie mensen te inspireren en te begeleiden naar een gezond, vitaal en vervullend leven.

Ingeborg, je werd opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge en aan Studio Herman Teirlinck. Je bent dus altijd op zoek geweest naar het creatieve, het expressieve?

Ingeborg Sergeant - Dat zit in m’n DNA, zeker aan m’n moeders kant. Zij was verpleegster, maar wilde heel graag zangeres worden en ze nam deel aan ‘crochetwedstrijden’ (wedstrijden voor amateurzangers, n.v.d.r.). Ik weet nog dat ze vertelde dat ze was opgemerkt door een radiozender, maar van de verpleegsterschool niet naar de auditie mocht. Ze heeft het altijd betreurd dat ze dat niet heeft doorgezet.

Als artieste ben je heel veelzijdig: zingen, theater, tv, …

Ja, en het is net die veelzijdigheid die me daarin aantrok, al kan die ook een nadeel zijn, want ze creëert soms verwarring bij anderen. Zelfs tijdens mijn therapieopleiding kreeg ik vragen zoals: “Jij bent ook nog BV, hoe ga je dat allemaal doen?” Nochtans, voor mezelf ben ik net ál die dingen. Ik kan tv-gezichten coachen omdat ik daarin zelf zoveel achtergrond heb, maar net zo goed ga ik bijvoorbeeld met koppels aan de slag tijdens relatietherapie. Ik denk dat anderen het moeilijker vinden om al die aspecten in één iemand te zien, terwijl dat voor mezelf aanvoelt als een natuurlijke staat. Het ene helpt het andere.

Waar liggen voor jou de uitdagingen in therapie?

In therapie heb je zowel de ‘kom’ nodig, een liefdevolle en zachte aanpak, als het zogenaamde ‘zwaard’, een confrontatie die mensen wakker schudt. Iemands groei vraagt soms heel veel zorg, liefde, acceptatie, maar soms ook een zwaard, een schudding: “Zie jij hoe je dit al jaren doet en wil je daarvoor blijven kiezen, of neem je nu eens een ander pad?” Als therapeut moet je aanvoelen wanneer je het zwaard nodig hebt en wanneer de kom. Tijdens mijn therapieopleiding wilde ik vooral het zwaard leren, omdat ik de kom al sterk had ontwikkeld door meditatie enzovoort. Ook vandaag vind ik het nog moeilijk om mensen te confronteren. Mijn natuurlijke manier van interactie blijft zacht, teder. Ik heb al veel geleerd, maar ik denk dat ik nog wat ouder moet worden. (glimlacht)

Het blijft een leerproces, net zoals heel ons leven. Sommige mensen denken dat ze klaar zijn met leren en het zijn zij die helemaal vastlopen net omdat ze niet meer groeien. Daarom heb ik mijn centrum in Brugge ook “De evolutie” genoemd. Het is voor mij een soort engagement: zolang je hier bent, kan je dingen leren en je groeiproces doorzetten.

Ik zeg bijvoorbeeld wel tegen mijn man: “Mijn volgende job is immobiliën”. (lacht) Ik hou van programma’s over huizen, want die gaan ook over processen. Ik zie heel graag een voor-en-na, heel graag dat dingen ‘gerenoveerd’ zijn, zowel huizen als mensen!

Wat doen jullie precies in De evolutie?

Wij werken vanuit een holistische visie over vier aspecten: het lichamelijke, het emotionele, het mentale en het spirituele. Het lichamelijke komt vooral aan bod tijdens onze yogasessies, de andere tijdens opleidingen, workshops, persoonlijke sessies, ... Ik vind alle vier aspecten even belangrijk. Als je ergens vastloopt – in je werk, je relatie, je lichaam, … - dan bepaalt dat ook de andere dingen in je leven. Ervaar je stress op het werk, dan word je een minder liefdevolle partner of ouder, enzovoort.

De ondertitel van De evolutie is ‘Herinneren wie je bent’. Het is niet zozeer altijd nieuwe informatie krijgen, maar wel die bron van weten bereiken die in ieder van ons zit en die ons verbindt met alles en iedereen, dat alles met respect voor ieders wijsheid.

Wanneer heb je yoga en meditatie ontdekt?

Ik organiseerde onlangs een lezing met Geert Kimpen en Michelle Shanti, die Het liefdesvaccin hebben uitgebracht. Geert zei toen iets dat ik nog nooit had gehoord, namelijk dat tijdens de puberteit het gebied van epifyse en hypofyse, het gebied waar helderziende vermogens sluimeren, waar je vermogen om een ruime visie te hebben schuilt, zeer actief is. Dat raakte me, want ik weet nog dat ik als tiener heel intense ervaringen had. Mijn moeder ging met mij naar een ‘rare man’ in Nederland die in m’n ogen keek en druppeltjes voorschreef, terwijl m’n vader zei: “Komaan, zet je erover en wees krachtig”. Nu, aan de vooravond van m’n 55ste verjaardag, kan ik zeggen dat de combinatie van die twee heel goed gewerkt heeft voor mij. Bovendien werd ik geïnspireerd door mijn zes jaar oudere zus die zich verdiepte zich in de antroposofie van Rudolf Steiner. Het is alsof we nu in een medisch model leven waarin alleen medicatie helpt, maar ik heb ook altijd het andere, ‘alternatieve’ aspect van het leven meegekregen. Het belang van voeding, beweging, innerlijke rust, …

Die interesse heb ik rond m’n 18de uitgeschakeld, toen ik volop voor het artiestenleven ging, maar een jaar of 12 later, na m’n ‘pensioen’ bij tv, is ze veel sterker teruggekomen. Het is een interesse in wat velen een ‘alternatieve benadering’ zullen noemen, maar wat ikzelf een ‘eeuwenoude benadering’ noem. Toch ben ik ook iemand die de brug wil bouwen naar de medische wereld. Tijdens m’n opleiding psychologie heb ik gemerkt dat onze Westerse benadering heel goed is in diagnoses stellen. Eerder had ik tijdens mijn zoektocht in het spirituele en mijn opleidingen in onder andere yoga ook al heel veel technieken voor zelfontwikkeling ontdekt en die zet ik ook nog steeds in tijdens therapiesessies. Nu komen voor mij dus al die aspecten samen en dat is heel fijn.

(lees verder onder de foto)

Ingeborg Sergeant

Is yoga voor iedereen?

Ik denk van niet, nee. Ik ben zelf gehuwd met iemand die eigenlijk niet geïnteresseerd is in yoga en we houden dat al 30 jaar prima vol (lacht). Toch merk ik tegenwoordig aan hem en aan andere mensen dat ze ook nood hebben aan wat ik uitdraag of belichaam. Mensen pikken dat blijkbaar toch op.

Als samenleving maken we trouwens enorme vooruitgang. In Amerika was dat al langer aan de gang. Daar is het bijna normaal dat je een coach of therapeut hebt die je helpt om te resetten of om de zaken eens van een andere hoek te bekijken. Onze zoon doet yoga voor z’n rug en zijn vriendin mediteert. Twintigers en dertigers staan daar tegenwoordig echt voor open.

Dat wat sommige mensen zoeken in drank, drugs, te hard werken, shoppen … die manieren om te ontsnappen, die vind je op een gezonde manier in meditatie en dat heb ik ook kunnen bewijzen met mijn scriptie. Ik heb in samenwerking met een labo een stoelgang- en urineonderzoek gedaan bij 60 mensen om de effecten van meditatie na te gaan. Die mensen hebben een volledige meditatieopleiding doorlopen en uit de resultaten kwam onder andere dat hun dopamineniveau daarna significant verhoogd was. Dopamine is het hormoon dat zorgt voor een diepe vervulling, een gevoel van geluk en tevredenheid. Ik was daar zo blij mee, want dat was wat ik allang dacht, maar ik had het nog niet kunnen aantonen.

Een van de proefpersonen zei me toen trouwens dat ze had verwacht dat de meditatieopleiding heel zacht zou zijn, maar dat het tegenovergestelde gebleken was. Meditatie is dan ook een proces waardoor heel wat dingen plots aan het licht kunnen komen. Het is dus niet altijd meteen ontspannend. Mensen die heel opgefokt in het leven staan, beginnen bij een eerste meditatie bijvoorbeeld te trillen of ze winden zich op, doordat er zoveel spanning ontlaadt. Het is een (heel) boeiende weg om daar een comfort in te vinden.

Ervaar jij soms nog boosheid of andere negatieve gevoelens?

Het gaat beter dan vroeger. Als ik bedenk hoelang ik vroeger in zaken kon blijven hangen, dan kan ik nu echt wel zeggen dat die tijd veel korter is. Bovendien oordeel ik ook niet meer over mezelf als ik toch eens wat langer bij dingen blijf stilstaan. Als ik verdrietig ben, dan kan ik dat op dat moment helemaal toelaten, wat me vervolgens de mogelijkheid biedt om het weer los te laten. Mijn barometer is of het binnen 20 minuten opgelost is of niet. Indien niet, dan moet ik m’n huiswerk maken, want dan betekent het dat het gevoel ouder is dan die bepaalde ervaring. Als ik de pijn die eronder zit, kan eren, dan weet ik dat de ervaring veel korter wordt.

Ben jij een religieuze vrouw?

Als ik mag kiezen tussen ‘religieus’ en ‘spiritueel’, dan kies ik liever voor het laatste. Ik heb wel heel veel respect voor religie, wat letterlijk betekent ‘herverbinden’. Ik ken het katholieke verhaal, maar via yoga ook de hindoetradities, boeddhisme, enzovoort en ik vind eigenlijk al die rituelen en visies interessant. Er zijn verschillende wegen naar het goddelijke, wat dat dan ook mag zijn en ik heb respect voor al die wegen. Daarom heb ik het album Beyond religion gemaakt, want ‘beyond’ al die stromingen ontmoeten wij elkaar.

Hoe hebben jullie het voorbije jaar ervaren?

Ik heb die eerste maanden in de pandemie heel hard gewerkt. Via allerlei media kreeg ik de vraag om te helpen, maar men wilde vooral quick fixes, terwijl innerlijke rust en groei natuurlijk om een levensstijl gaan. Toch heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk mee te werken, omdat ik ook wel die zaadjes wilde planten.

Ik heb me wel zorgen gemaakt over het geluid in vele media. Ik heb dan ook een reeks opgestart, Het moreel kompas, waarin we gaan kijken of de algemene benadering niet te eenzijdig is en of er wel voldoende wordt afgestemd tussen de verschillende visies. Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle begrip voor de paniek die ontstaan is. Anderzijds, er zijn al veel langer allerlei zaken aan de hand in onze maatschappij en we gaan wellicht naar een nieuw samenlevingsmodel. Wat zal dat model dan zijn? Zullen we met z’n allen in ons meesterschap kunnen staan of blijven we leven met beperkingen, van welke aard dan ook? Een boeiende denkoefening! Voor mij is ook dat evolutie: toekijken op authenticiteit en waarachtigheid.

In feite is ‘corona’ de ‘kroon’ op je werk van zelfontwikkeling: kun je omgaan met het vergankelijke, het tijdelijke? Ga je in je kracht staan en vertrouw je dat altijd het juiste gebeurt? Leef je ‘alsof het je laatste dag is’? Want zo ja, dan breng je heel veel kwaliteit in je leven.

Weet jij wat je doel in het leven is?

Voor mij is dat makkelijk, ja. Het zijn vier woorden: “Licht zijn niets meer”. Puur licht, verlichting, niet zwaarmoedig dus. Ik ben nogal een doener en voor mij is het dus belangrijk dat ik ook dat vrouwelijke aspect van het ‘zijn’ bewaak. Als je niets meer bent, dan ben je eigenlijk alles – in leegte zijn en daar vervulling vinden. Het ‘meer’, ten slotte, is voor mij in die hoogste trillingen leven: verlichting, vrede, dankbaarheid, liefde. Nu ben ik nog veel bezig met mijn missie, met mensen inspireren, met schenken, maar misschien ben ik daar op een dag mee klaar? Wie weet! Kluizenaar zijn lijkt me dan een leuk bestaan, … maar eerst moet ik nog heel veel ‘zijn’ en wil ik bijdragen aan een plek waar mensen kunnen thuiskomen.

Foto’s: met dank aan Dieter Bacquaert

Maak je graag kans op een gratis exemplaar van Het effect van meditatie, het boek van Ingeborg Sergeant? Laat ons weten waarom jij het boek verdient via redactie@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Op een toegankelijke manier kennismaken met yoga? Neem een kijkje op het YouTubekanaal van Ingeborg Sergeant.

Meer info op de website en Instagrampagina van Ingeborg.

Afbeelding
Afbeelding