Ilse D’Hooge ,interview met Libelle chef .

1

Het nieuwe voorjaar bij LIBELLE TV
De perfecte mix van jong, oud, nieuw en modern, zo kunnen we Libelle beschrijven met enerzijds het bekende weekblad dat zijn 70ste verjaardag viert en anderzijds LIBELLE TV, sinds twee jaar op de digitale kabel. Een zender die de vrouw op alle momenten wil bereiken en daarin zeker al gelukt is als je de recentste kijkcijfers bekijkt.
Voorjaar betekent lente, en LIBELLE TV gaf ons een preview voor het nieuwe seizoen. “Ilse kookt” en “Spoor 18” blijven op het menu. Ilse Van Hoecke trekt in “Onderweg” doorheen Vlaanderen om heel erg kenbare verhalen vol emoties te vergaren. Wim Ballieu gaat verder met “Zoete Zonde” en gaat in “In alle steden thuis” op zoek naar streekingrediënten met hun verhalen. Volledig nieuw zijn o.a. Laurence Machiels met “De vierkante meter”, een programma dat draait rond de kleinschalige moestuin en “Woondromen”, rond Filip Deslee, een interieurprogramma waarin een probleemruimte met tips, begeleiding en planning wordt aangepakt. Ook krijg je heel wat buitenlandse programma’s op deze zender met als klap op de vuurpijl de prestigieuze BBC-serie “Last Tango in Halifax”, waarmee LIBELLE wel wat commerciële Vlaamse zenders de loef afsteekt.
Ilse D’Hooge is al jaren de Libelle-chef. Zij staat in voor “Ilse kookt” op LIBELLE TV, maar ook de kookpagina’s in het weekblad dragen haar stempel. Met reden wordt ze veelvuldig de vrouwelijke Jeroen Meus genoemd door haar gevarieerde maaltijden voor het gezin. We hadden met Ilse een lang gesprek in haar thuisbasis in Heusden-Destelbergen waar ook de opnames voor “Ilse kookt” steeds plaatshebben.

-Het jaar 2006,hobbykok van het jaar bij Knack, was dit de start van je carrière?
-Ja zeker, daar is het allemaal begonnen. Een der prijzen was o.a. het valentijnsmenu maken in Knack magazine en daarop heeft het toenmalige hoofd van Libelle gereageerd om me een culinaire rubriek aan te bieden in het magazine. Dit doe ik nu al 9 jaar en twee jaar geleden met de opstart van LIBELLE TV is er “Ilse kookt” gekomen.
-Meestal leg je de nadruk op de Vlaamse keuken. Betekent dit voor jou dat je zoveel mogelijk met Vlaamse streekproducten werkt?
-Zowel voor het blad als voor LIBELLE TV moeten we ons aan een aantal richtlijnen houden. We nemen een half uur voor een gerecht met ingrediënten die je bijna allemaal hier vindt en geven er dan soms een ludieke twist aan, maar we proberen er zeker het Vlaamse karakter in te houden. Af en toe wagen we ons ook aan de wereldkeuken.
-Je stijl van presenteren doet me denken aan Dehlia Smith, de beginlady van het tv-koken over het Kanaal. Sober, low profile en geen extravagantie nodig?
-De bedoeling is dat we een lage drempel houden zodat iedereen van bij het begin meekan. Opstarten doen we met bv. schillen van ui en aardappel, waar sommige koks prefereren om dit vooraf te doen. We gaan ervan uit dat mensen moeten kunnen volgen, zeker als ze voor de eerste keer kijken. We hebben een sterk gemengd publiek en willen zowel koken voor de huisvrouw als voor de kotstudent. In deze maatschappij leert de dochter het culinaire niet meer van haar moeder. Alles moet snel gaan, geen tijd meer over, velen eten op het werk, op school of buitenshuis. We merken dat veel mensen gewoon de basis missen. Mijn gouden regel is tonen wat de mensen kunnen en niet wat ik kan. Ik heb veel van mijn grootmoeder geleerd: hoe je moet starten, de eenvoudige gerechten, … kortom ik heb de beginselen van het koken mogen uitproberen.
-Heb je nog voorbeelden naast je grootmoeder?
-Ja hoor, als trendsetters van de nieuwe keuken bv. Jamie Oliver en Nigella Lawson.
-De opnames worden hier bij jou gedaan?
-Ja zeker, in het begin was het ietwat hectisch. Nu doen we het om de 2 maanden (4 afleveringen per dag gedurende drie dagen). Met regie en cameraploeg zitten we hier dan toch met een achttal personen hoor. Met de opbouw van het programma willen we ook aantonen dat er nog een familie moet gerund worden. Libelle is een vrouwenblad, op de familie gericht. Daarom kiezen we voor een tijdsoverbrugging. Als we bv. een taart bakken die nog 30 minuten in de oven moet, dan gebruiken we die tijd voor de schoonmaak of om even te gaan wandelen met de hond.
-Ook een fan van Rick Stein?
-Vast en zeker, ik waardeer zijn werk enorm. Zoals je zegt, is zijn motto “simplicity is the best”. Hij heeft heel veel respect voor het product. Er moeten geen “100” verschillende ingrediënten bij te pas komen. Ik probeer er ook graag, net als Stein, een extraatje aan toe te voegen bij de afwerking (ik noem dit mijn ‘specialleke’), bv. pesto met amandelen of mijn Brusselse wafels, die ik afwerkte met butterscotch cream en popcorn.
-Zou je graag programma’s maken in de aard van Steins buitenlandse trips?
Zou ik dolgraag doen, maar hier bij Libelle hebben we niet die BBC-budgets. Het zou wel in mijn lijn liggen, mijn droomwereld, lokale marktjes in Toscane of Zuid-Frankrijk. Werken met al die producten die je ziet.
-Heb je zelf een voorkeurkeuken?
-Vooral de Mediterrane keuken spreekt me aan, heerlijk iets maken met courgettes, aubergines, pasta en tomaten. Ook de Oosterse keuken trekt me enorm aan, de curry’s, een snelle keuken waar je op korte tijd iets voedzaams kan maken. Ook de zogenaamde street food vind ik tof: beïnvloeding van andere culturen en er uitnemen wat ons kan dienen. Of slow cooking: zalig, een heerlijk stoofpotje in een Creuset pot.
-Wat is voor jou het ideale kerstmenu?
-Ik houd het nog altijd traditioneel bij de kalkoen. Alhoewel een volledige kalkoen bereiden voor sommigen nog een nachtmerrie kan zijn, bouten die uitgedroogd zijn of vullingen nog halfgaar. Dus misschien eerder gaan voor een kalkoenrollade met verschillende vullingen? Voor oudjaar mag het altijd wat hipper zijn.
-Tot slot, wat zit er bij Libelle nog in de pipeline voor jou?
-“Ilse kookt” gaat gewoon door. Het hoofdwerk blijft echter de recepten in de print van Libelle magazine (toch 8 gerechten per week zonder de specials).
Tekst en foto’s: A. Charrin
DSC_0027

Geen posts om weer te geven

1 REACTIE

  1. Kanjer van een kok, zoals Ilse het laat zien en uitlegt, kan inderdaad iedereen het nadoen. Overigens zonder kapitalen te investeren in allerlei keukenmateriaal. Geweldig!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here