Iedereen heeft het recht zelf te beslissen hoe hij ongelukkig wil worden

0

Mensen spelen vaak met hun geluk. Vaak vertonen mensen een voorspelbaar ongelukkig makend gedrag, tegen beter weten in. Het is bij velen sterker dan henzelf. Velen ontbreekt het aan gezond verstand om bijzaken van hoofdzaken te onderscheiden, een afwijking die zowel in het privéleven, als in het bedrijfsleven als in de politiek geregeld opgemerkt wordt, met alle gevolgen van dien. Wat bezielt ogenschijnlijk slimme mensen toch om plots domme dingen te doen?

From Hero to Zero – Je kan de perfect tweetalige Dominique Leroy (54) bezwaarlijk een domme vrouw noemen. Als handelsingenieur studeerde ze af aan de Solvay Brussels School of Economics and Management van de Université libre de Bruxelles en vervolgens maakte ze carrière bij Unilever en het voormalige Belgacom, waar ze in 2014 afgevaardigd bestuurder werd, in opvolging van Didier Bellens. Ze herdoopte Belgacom in Proximus, maakte er een performant bedrijf van en schopte herhaaldelijk (terecht) tegen de schenen van bemoeizieke politici, die haar aanpak nauwelijks tolereerden, omdat ze voorstander was van een gedeeltelijke privatisering van het overheidsbedrijf. In 2015 werd ze zelfs verkozen tot Manager de l’Année, de Franstalige tegenhanger van Manager van het Jaar door het weekblad Trends. Ze werd een gegeerde bruid op de arbeidsmarkt en bij de headhunters.

Haar relatie met de overheid leek tolerant tot haar voogdijminister het nodig vond om een oproep te doen voor meer concurrentie tegen Proximus, maar de sector reageerde weinig enthousiast. Totaal onverwacht kondigde Dominique Leroy op 5 september aan dat ze de overstap van Proximus naar de Nederlandse telecomprovider KPN zou maken, waar ze, volgens sommige bronnen, dubbel zoveel zou verdienen dan bij Proximus. Ze zou per 1 december 2019 in functie treden.

Mensen die zelden tegengesproken worden en die gewoon zijn met macht om te gaan voelen zich vaak ongenaakbaar, waardoor ze als slim persoon plots ongeoorloofde en/of domme dingen doen. Het gedrag van Dominique Leroy bevestigt deze theorie.

De Belgische beurstoezichthouder FSMA had namelijk twijfels over haar rechtschapenheid, omdat ze – net voor haar overstapbeslissing, op 25 juli 2019 – 10.840 Proximusaandelen had verkocht voor 285.342,40 euro. Het rook naar handel met voorkennis, wat verboden is wegens in strijd met elk gelijkheidsprincipe. Gevolg: huiszoekingen in haar privéwoning en op haar kantoor bij Proximus. Tot overmaat van ramp gaf een KPN-kopstuk toe dat er al in juni 2019 gesprekken waren met Dominique Leroy. Het vermoeden van ‘handel met voorkennis’ steeg. KPN maakte bekend dat ze bij nader inzien afzag van haar benoeming.

Conclusie – Hoe is het mogelijk dat een slimme vrouw als Dominique Leroy plots niet aan de verleiding kan weerstaan om domme, ongeoorloofde zaken te doen? Is het hebzucht? Is het jezelf onkreukbaar vinden? Ze heeft in elk geval zelf beslist hoe ze ongelukkig kan worden.

Een haan moet kraaien – In plaats van tevreden te zijn met wat we hebben, zijn er toch nog veel mensen die liever klagen over wat ze niet hebben. Verwende mensen, die nooit geleerd hebben iets ‘niet’ te krijgen, zijn in deze mogelijk de ergste soort. Ze maken dan gebruik van hun recht om naar de rechtbank te trekken om gelijk af te dwingen. Dat lukt gelukkig niet altijd.

Deze zomer trok een koppel gepensioneerden naar de rechtbank in een Frans dorp op het eiland Obéron. Het koppel had bezwaar tegen het feit dat de haan van de buren te vroeg en te luid kraaide. Het paar had al zwarte lakens uitgehangen als protest tegen het hanengekraai dat de ochtendrust verstoorde. De rechter trapte niet in de val en sprak de haan (en zijn eigenares) vrij.

Het doet mij denken aan een gelijkaardige zaak even geleden in Knokke. Daar vonden enkele stedelijke inwijkelingen dat de koeien te vroeg loeiden en de hanen te vroeg kraaiden waardoor hun rust verstoord werd. Ze zonden een klachtbrief naar de burgemeester van Knokke, de ietwat excentrieke, maar onvermurwbare graaf Leopold Lippens. Die reageerde op zijn eigen, ludieke manier, bekend bij iedereen, door een brief te schrijven naar de klagers. In deze brief verontschuldigde hij zich bij de klagers voor het ongemak dat de landelijke bewoners van zijn gemeente hen bezorgde. Daarom, zo schreef hij, mag u gratis … oordopjes komen afhalen op het gemeentehuis.

Conclusie Niet alleen de nieuwe Belgen hebben blijkbaar een inburgeringscursus nodig om te voorkomen dat ze ongelukkig en gefrustreerd zouden worden.

Frank Blatt

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here