Afbeelding
‘Iedere Antwerpenaar zou minstens één keer naar de bron van de Schelde moeten gaan’

‘Iedere Antwerpenaar zou minstens één keer naar de bron van de Schelde moeten gaan’

reizen

De uitspraak in de titel komt van voormalig havenschepen Marc Van Peel, die tijdens zijn schepenambt herhaaldelijk ijverde voor een grotere bekendheid en interesse voor de bron van de Schelde. Zonder de Schelde was Antwerpen een gewoon provinciestadje. Dankzij de Schelde heeft er zich in Antwerpen een haven kunnen ontwikkelen die uitgegroeid is tot de op 1 na grootste haven van Europa.

De Vlaamse vereniging van maritieme en logistieke journalisten en publicisten (ESPA) heeft nu een gratis brochure uitgegeven, die de loop van de Schelde volgt, van bron tot monding. Twee jaar geleden werd al een eerste brochure over het traject van de bron tot de haven gratis verspreid. Onze lezers hebben deze brochure destijds massaal in ons kantoor afgehaald. Ook deze nieuwe brochure (80 bladzijden) kan gratis afgehaald worden tijdens de kantooruren bij Mensen zijn Media, uitgever van ’t Periodiekske en De Passant, Sint-Benedictusstraat 134 2640 Mortsel.

De Schelde als toeristische attractie

De Schelde is op mondiaal vlak slechts een kleine rivier, maar ze is economisch zeer belangrijk. Ze is ‘slechts’ 355 km lang en loopt 90 km in Frankrijk, 191 km in België en 65 km in Nederland. Ze ontspringt in het Noord-Franse dorpje Gouy, op het plateau van Saint-Quentin op 95 meter hoogte. Sinds 2008 is het Antwerps Havenbedrijf voor de helft eigenaar van de bron van de Schelde.

Het dorp Gouy in Noord-Frankrijk, waar zich de bron van de Schelde bevindt, heeft altijd al de aandacht van het Antwerpse stadsbestuur gehad. In 1919 schonk wijlen Frans van Cauwelaert, staatsman en burgemeester van Antwerpen, een som van 200.000 BEF aan de kleine gemeente. Het was een bijdrage voor het herstel van de belangrijke gemeentelijke gebouwen die in de Eerste Wereldoorlog vernield werden. De stad Antwerpen werd hierdoor meter van het dorp en zorgde in de eerste naoorlogse jaren ook voor de uitdeling van voedsel aan de geteisterde dorpelingen.

(lees verder onder de foto)

De auteurs van de brochure (Fons Schrijvers, Freddy Michiels en Staf De Lie), samen met hun inspirator Marc Van Peel, voormalig schepen van de haven. Foto: Wilfried Deferme

In de nieuwe brochure ‘De Schelde, van bron tot monding’ wordt de volledige loop van de rivier toegelicht, van de Bovenschelde (van Gouy tot Gent), naar de Zeeschelde (van Gent tot Antwerpen) en de Westerschelde (van Antwerpen tot Vlissingen/Westkapelle).

Er wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste plaatsen waar de Schelde indruk maakt van de bron tot de Noordzee. Overal worden interessante stopplaatsen onder de aandacht gebracht vanaf waar men de geleidelijke verbreding van de Schelde kan waarnemen. De brochure geeft ook een aantal tips om op een ontspannen manier de verschillende locaties te ontdekken. Zo krijgt iedereen inspiratie om met de Schelde kennis te maken via een dagtrip of meerdaagse uitstappen.

Groepsuitstap

Onze lezers kunnen opnieuw deelnemen aan een groepsuitstap (voor maximaal 30 personen) naar de bron van de Schelde op zaterdag 25 april of zaterdag 9 mei 2020. Deelnameprijs is 75 euro per persoon. In deze prijs is begrepen: vervoer per luxeautocar, versnaperingen aan boord, maaltijd in Gouy, bezoeken aan de bron van de Schelde, het kanaal van Riqueval, de samenvloeiing van de Scarpe met de Schelde bij de grens, een quiz tijdens de autorit.

(lees verder onder de foto)

De bron van de Schelde ligt in het Noord-Franse dorpje Gouy in een natuurpark.

Wie interesse heeft om aan één van deze twee uitstappen deel te nemen kan een mailtje sturen naar freddy.michiels@skynet.be. Je ontvangt dan onmiddellijk gedetailleerde informatie over deze uitstap.

Info: 0475 69 76 43

Bij de coverfoto: Op de Frans-Belgische grens krijgt de Schelde echt allure bij de samenvloeiing van de Scarpe en de Schelde.

Afbeelding
Afbeelding