Huisdier als goede vriend

0

Talloze wetenschappelijke studies tonen aan dat huisdieren hun baasje gelukkiger en gezonder maken. Toen de bekende schrijfster Lize Spit een kat in huis nam, ontdekte ze haar zachte kant. “Je zit met je kat op schoot, je aait ze en je begint stilaan te geloven dat je best wel een zachtaardig en zorgzaam iemand bent”.

Mensen met een huisdier voelen zich minder eenzaam en depressief, hebben minder stress, hun bloeddruk en cholesterol daalt, ze bewegen meer en moeten minder vaak naar de dokter. Uit een onderzoek blijkt dat mensen die een kat hebben, veertig procent minder kans hebben om te sterven aan een hartaanval, tegenover mensen die geen kat hebben. Huisdieren zijn goed voor je, behalve als je allergisch bent. De aanwezigheid van een huisdier heeft hetzelfde effect op je gezondheid als het hebben van een partner of een goede vriend.

Huisdieren worden ook ingezet als therapie bij zieke kinderen en bejaarden, omdat ze eenzaamheid en isolement tegengaan. “In principe worden mensen gelukkig van het gezelschap van andere mensen, net zoals giraffen gelukkig worden van andere giraffen”, zegt de Nederlandse bioloog Midas Dekkers. Maar voor mensen die de omgang met mensen lastig vinden, is een huisdier een manier om toch liefde te kunnen geven. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je poes van jou zal scheiden en je met narigheden zal lastigvallen die je van mensen kunt verwachten.

Telkens als je je huisdier aait, komt bovendien oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon, vrij. “Dat geeft een prettig gevoel in je hersenen”, zegt Midas Dekkers. Toch is die affectie geen surrogaatliefde voor eenzame zielen. “Het mooiste bewijs is dat mensen, als ze een huisdier aaien, meteen tegen het dier beginnen te kletsen, net zoals mensen doen als ze een baby aaien. Compleet onzinnig, maar het is ontzettend plezierig”.

Het pet effect dat zegt dat huisdieren goed zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid, blijft overeind, ook al is die liefde tussen huisdier en baasje gebaseerd op een groot misverstand. “Mensen denken onvermijdelijk dat hun poes een mens is, en poezen zien hun baasje als een grote poes”, legt Dekkers uit. “Maar een poes kent het concept liefde niet. Je bent dus via je huisdier bezig met je eigen liefde, je warmt je aan een kachel die je zelf hebt warm gestookt”.

En toch: als de hond alweer de sofa aan stukken heeft gebeten of de poes haar territorium heeft afgebakend op vers gewassen lakens, lijkt het pet effect plots ver weg. Sommige psychologen zijn sceptisch over het weldadige effect van huisdieren. Het pet effect is weliswaar geen strikt wetenschappelijk bewezen feit, maar wel een onderbouwde hypothese. De stapel met wetenschappelijke studies die aantonen dat er een positief effect is, is opvallend groot.

Conclusie van bioloog Midas Dekkers: “Uiteraard zijn er ook negatieve aspecten aan het houden van een huisdier. Veel hangt af van het dier en het baasje. Je kunt van de aai van een dier geen mirakels verwachten.” Ik sluit mij aan bij deze uitspraak.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here