Hot, hot, hot in de Alentejo

1
Hot, hot, hot in de Alentejo

Steeds meer kiezen reizigers om authentiek op reis te gaan, om hun échte bestemming te leren kennen, het lokale leven op te snuiven en te proeven van de lekkere keuken, dicht bij de natuur om te herbronnen. Naast het heerlijke weer, tot zelfs hot en soms broeierig in de zomer, heeft de Portugese regio Alentejo alles om hot en trending te zijn.

De Alentejo, gelegen boven de Algarve, was ooit een streek waar veel graan verbouwd werd. Op de eindeloze vlakten, tussen kurkeiken en olijfbomen, scharrelden de varkens vrij rond. Brood, varkensvlees en olijfolie vormen dan ook de basis van één van de smaakvolste keukens van Portugal. Die ingrediënten worden gecombineerd met aromatische kruiden zoals koriander, peterselie, rozemarijn, oregano, polei of munt. De eindeloze vlakten beginnen bij de Taag. Meer naar het noorden is het landschap groener, terwijl het zuiden wordt gekenmerkt door de zon, de hitte en een langzaam levensritme. In dit vredige, authentieke deel van Portugal kom je volledig tot rust en geniet je van een onverwacht erfgoed, in de wind golvende goudkleurige korenvelden, uitgestrekte en ongerepte kusten, een heel eigen lekkere keuken en een select wijnaanbod.

In het noorden van de Alentejo liggen de prachtige dorpen en steden die de zogenaamde kasteelroute vormen: Castelo de Vide, Elvas, Marvão, … Ontdek het Parque Natural da Serra de São Mamede met zijn rotsachtige landschap en ommuurde gronden. Er grazen veel schapen en de grond is uitstekend geschikt voor wijnbouw. De beste wijnen van Portugal komen uit dit deel van de Alentejo.

(lees verder onder de foto)

In centraal-Alentejo wordt het landschap droger en vlakker. Je moet er zeker naar Évora gaan, werelderfgoedstad. Bezoek ook nabijgelegen charmante dorpjes en stadjes zoals Monsaraz, Estremoz en Borba. Dankzij het vlakke landschap is deze streek ideaal om te wandelen, te fietsen of tochten te paard te maken. Dat kan je combineren met vogels spotten of met een verblijf bij één van de stuwmeren, waar je kan genieten van het rustige water of je kan de fonkelende sterrenhemel bewonderen.

Nog zuidelijker is de vlakte minder dicht bewoond en heerst er vaak een brandende hitte. De schaduw van de olijfbomen en kurkeiken brengen evenwel verfrissing. Mértola is hier een van de belangrijke steden. In het voorjaar is de streek een zee van veldbloemen en in de zomer steken de gele zonnebloemen mooi af tegen de droge, rode grond.

(lees verder onder de foto)

Vergeet zeker niet de ruwe kustlijn, de Alentejo Litoral te bezoeken. Daar bestaat het landschap uit hoge, rotsachtige kliffen die kleine stranden beschutten, waarvan vele ideaal zijn om te surfen. We ontdekken de westkust van Portugal via het wandelpad van de Rota Vicentina. De oceaan is altijd aanwezig tussen de steile kliffen van deze grillige kustlijn en af en toe kan je genieten van de kleurenpracht van immense velden met wilde bloemen. Er is zeker geen betere plaats voor een mooie wandeling! Hier tref je ook de zoete aroma’s van de velden, de heerlijke, kruidige geuren waarmee vis, zeevruchten en andere regionale gerechten bereid worden, geserveerd met een uitstekende wijn uit de streek. Aan de kust moet je zeker verse vis eten of andere specialiteiten proberen zoals ‘percebes’ (eendenmosselen) of gerechten met ‘amêijoa’ (schelpdieren) zoals ‘carne de porco à alentejana’ (varkensvlees met schelpdieren).

Bovendien is er een enorme variëteit aan hotels en accommodaties, van campings tot resorts, van kleine boetiekhotels tot hippe tenten. Er is voor elk wat wils! Zo is bijvoorbeeld de erg mooie agriturismo ‘Cabeças do Reguengo’ een echte aanrader, een kleinschalig en familiaal gerund wijnhotel dat met oog voor detail werd ingericht en omgeven is door fruitbomen, wijngaarden, olijfbomen en groentetuinen. Bij Évora vind je in het ‘Convento do Espinheiro’ alle denkbare luxe in een 15de-eeuws, zorgvuldig gerenoveerd klooster met een trendy, eigenzinnige combinatie van oud en modern. In het hedendaagse en kleinschalige designhotel ‘Santiago Hotel Cooking & Nature’ heerst dan weer een bijzonder gemoedelijke sfeer, met aandacht voor de lokale cultuur en tradities, de natuur én de gastronomie. In het landgoed ‘Monte do Zambujeiro’ kom je uiteindelijk helemaal tot rust, een verrassend groen adresje met een heerlijk uitzicht over de rivier Mira.

De Alentejo zal je betoveren …

Geen posts om weer te geven

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here