Hoplr – je onlinebuurtnetwerk

0

Facebook, Instagram, LinkedIn, … Sociale media zijn overal! Als je wil, kom je zo in contact met mensen over de hele wereld. Toch heb je soms snel hulp nodig van iemand in je buurt, wil je je idee bekendmaken op lokaal niveau, … of wil je weten wat voor jou en jouw buurt belangrijk is zonder veel meer poespas? Enter Hoplr!

Digitaal platform, uitgesproken menselijke visie

Hoplr werd opgericht in 2014 door Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh. Hun visie combineert alle voordelen van digitale platformen met die van lokale verbinding en de Hoplr-ambitie is groot. Naar eigen zeggen wil het “anticiperen op de verschillende maatschappelijke uitdagingen van morgen: sociale cohesie, individualisering, inclusie, buurtzorg, vergrijzing, integratie, inspraak en burgerparticipatie”. Het platform stuurt intermenselijke communicatie en combineert dat aspect met allerlei lokale info en initiatieven, specifiek ten bate van de wijk. Medio mei 2018 werd Hoplr ook opgestart in Antwerpen.

Concreet doet het dat via een gratis gesloten social medianetwerk, één netwerk per ‘buurt’. Net zoals de meeste andere sociale media, heeft elk Hoplr-netwerk zowel een website als een app waarlangs meldingen verstuurd worden naar je smartphone of iPhone. Om toegelaten te worden tot je buurtnetwerk, moet je gedomicilieerd zijn in de buurt in kwestie. Op die manier verzekert Hoplr dat alle gedeelde informatie écht lokaal blijft. Bovendien kan op die manier elke buurt aan haar eigen specifieke behoeften tegemoetkomen – die behoeften zijn bijvoorbeeld wellicht anders in een dichtbevolkte wijk dan in een plattelandsomgeving. Posts die te maken hebben met politiek, religie, echte reclame, enzovoort horen op Hoplr niet thuis en worden actief geweerd.

Tegelijk is het digitale aspect niet meer dan een vehikel om face to face interactie en integratie te bevorderen. Je kan Hoplr gebruiken om spullen (uit) te lenen of (terug) te vinden, om kennis te maken met je buren (in de brede zin van het woord), om buurtevenementen aan te kondigen, vragen te stellen en problemen te melden, … Een recente enquête wees trouwens uit dat gebruikers vooral de buurthulpmogelijkheden van Hoplr waarderen.

Omdat ook de lokale publieke sector via een jaarlijks aan te kopen licentie deel kan uitmaken van een buurtnetwerk, kan Hoplr tot slot het middel bij uitstek zijn voor uitwisseling van informatie tussen burgers en lokale overheden, organisaties, nutsbedrijven, enzovoort. Het gaat daarbij overigens uitsluitend om niet-commerciële partijen – geen ongewenste reclame op of via Hoplr dus. Bovengenoemde instanties hebben nooit inzage in de persoonlijke communicatie en gegevens van aangesloten bewoners.

Een Berchems schoolvoorbeeld

In buurten waar Hoplr intensief gebruikt wordt, kan veel bereikt worden. Een schoolvoorbeeld is de buurt Nieuw Kwartier Oost in Berchem (van ‘de ring’ tot Agfa-Gevaert en van de Grotesteenweg tot de Roderveldlaan), waar John Derks moderator is. Hij licht een en ander toe over de werking van het systeem in zijn buurt. “Het is natuurlijk niet overal zo, maar in onze wijk heeft Hoplr een goede relatie met o.a. De HandelsVereniging Fruithof, het woonzorg- & dienstencentum, het gemeentebestuur, … Om de zoveel tijd zitten we samen en krijgen en geven we een overzicht van lopende zaken – over BIN-netwerken, reanimatietoestellen in het district, de heraanleg van de Fruithoflaan, of gewoon over nieuwe initiatieven van de wijkbewoners zoals buurtparking et cetera. Op die manier wordt Hoplr echt een doorgeefluik van en voor de wijk en de buurtbewoners, maar Hoplr kan ook op andere niveaus een hefboom zijn. Zo gaat iemand uit onze wijk bijvoorbeeld af en toe naar Gambia om daar spullen te brengen, maar de persoon in kwestie had te maken met een transportprobleem. Een dame in onze wijk heeft een transportfirma en zij gaf akkoord om een vrachtwagen uit te lenen voor het project. Daarvoor doen wij het!” Hoplr Nieuw Kwartier Oost organiseert bovendien minstens een keer per maand een evenement. “Dat kan een infoavond zijn, een wijkfeest, … eender wat om de mensen buiten te krijgen en elkaar ook daadwerkelijk te leren kenen …”, aldus John. Inmiddels maken 525 aangesloten leden in Nieuw Kwartier Oost hiervan gebruik. Zo zorgt een digitaal instrument wel degelijk voor échte menselijke verbinding!

Ben je nog geen Hoplr-lid? Neem een kijkje op www.hoplr.com!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here