Hoop doet leven

  0

  Het lied van Will Tura is meer dan zomaar een populair deuntje. De zanger bracht het nummer op de begrafenis van koning Boudewijn en ontroerde hiermee niet alleen koningin Fabiola en de leden van het vorstenhuis, maar iedereen die het nummer volgde in de kerk en voor de televisie. Wijze woorden die uitgegroeid zijn tot de universele troost in soms bange dagen. Hoop is in elk geloof, in elke humanitaire beweging het sleutelwoord voor troost. Het gezegde heeft zich ook diep in onze taal geworteld én in de levensopvatting van iedereen die met een positieve ingesteldheid in het leven staat.

  Iedereen vindt het leven de moeite waard zolang hij/zij uitzicht heeft op hoop. Ook al worden we vaak overspoeld door depressief makend nieuws, door negatieve stellingen die ons mogelijk de moed ontnemen, toch moeten we blijven zoeken naar invalshoeken die ons hoop geven. Johan Cruyff zei het ooit zo verhelderend: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’. Het is het verhaal van het glas dat ofwel halfvol ofwel halfleeg is. Laat het glas maar halfvol zijn. Hoop is een lichtje in je hart, dat je vandaag moed geeft en morgen kracht.

  Iedereen moet een droom hebben

  Niemand hoeft te verdwalen in wanhoop. Wanhoop is een bewijs van onmacht, van een gebrek aan verbeelding of een tekort aan communicatie. Een gebeurtenis die we vaak als een tegenslag beschouwen, is waardevol als we er inspiratie uit putten. Dromen hoeven geen bedrog te zijn. Dromen over betere momenten is een verrijking, of zoals Oscar Hammerstein het in 1949 reeds schreef voor de musical ‘South Pacific’, op muziek van Richard Rodgers …

  ‘Talk about things you’d like to do
  You got to have a dream
  If you don’t have a dream
  How you gonna have a dream come true?

  Vrij vertaald – Spreek over zaken die je wil doen. Je moet een droom hebben. Als je geen droom hebt, hoe kan je dan ooit het genoegen smaken van een droom die uitkomt?

  The Secret/Het geheim

  In 2006 maakte de Australische Rhonda Byrne een documentaire en ook een boek: ‘The Secret’ (Het geheim). Zij liet succesrijke mensen die ooit in een dipje zaten, vertellen hoe zij zich uit het wanhopige dal wisten te redden en hoe ze hun dromen waarmaakten. De film (dvd) en het boek werden een wereldhit. Ondertussen gingen bijna 300.000 exemplaren over de toonbank.

  In de film en het boek wordt uitgelegd hoe je de zogenaamde Wet van de aantrekkingskracht kan aanwenden om iets te bereiken. Met andere woorden: wie positieve stralen uitzendt, krijgt ook positieve stralen terug. Het omgekeerde is – volgens Rhonda Byrne – ook waar: wie negatieve stralen uitzendt, krijgt negatieve stralen terug als een boemerang. Met andere woorden: om iets te bereiken moet je het in de eerste plaats ook duidelijk willen. Je moet jezelf herhaaldelijk wensen wat je als doel voorop wil stellen. Volgens dit principe zou iemand die constant zanikt dat hij/zij pijn heeft, ook pijn teruggestuurd krijgen. Met andere woorden: je krijgt wat je vraagt.

  De oplossing volgens dit principe is dus duidelijk: vraag iets waardoor je gelukkiger, gezonder, succesrijker wordt. Volgens de film en het boek van Rhonda Byrne geldt deze regel in alle omstandigheden. Volgens haar kan je op deze wijze een goede gezondheid krijgen, je dromen waarmaken. Deze theorie is afkomstig van het boek The Science of Getting Rich dat Wallace D. Wattles in 1910 uitbracht. Rhonda Byrne kreeg dit boek van haar dochter op een ogenblik dat haar leven in een dipje zat, op een ogenblik dat ze voortdurend een uitvlucht zocht om alle tegenslagen die ze had meegemaakt, een plaats te geven.

  Een voorbeeld – In het boek en de film wordt o.a. als voorbeeld een man aangehaald die een specifieke auto wou. Hij sloot de ogen, voelde wat hij zou ervaren als hij achter het stuur zou zitten van deze wagen (in plaats van te wensen dat hij hem zou krijgen). Door alleen maar te wensen, was deze man in lijn met het hebben van het specifieke object in de toekomst, waardoor deze gebeurtenis altijd in de toekomst zou blijven.

  Het is nog nooit blijven regenen

  Hoofdzaak van deze stelling is natuurlijk mensen hoop geven, het positieve nieuws voorrang geven. Of zoals de Australische stad-upcomedian Ruby Wax het formuleert: ‘Geluk is willen wat je hebt, niet hebben wat je wilt’.

  Wanhoop versmacht het leven. Hoop doet leven. Er is altijd hoop als men op de juiste manier eerlijk met mensen, vrienden, kennissen, familie praat. Het is nooit te laat. Zelfs in de meest door zwerfvuil of gebrek aan onderhoud aangetaste straten verschijnt af en toe hoop op een zonnestraal (zie foto). Een klaproos in het straatbeeld is geen onkruid, maar hoop die doet leven.

  Het is goed om bij deze eenvoudige zaken even stil te staan in de periode na Pasen en Pinksteren.

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here