Het leven van Anne Frank – De grafische biografie

  0
  Het leven van Anne Frank - De grafische biografie

  In deze nieuwe herziene uitgave werden voor het eerst de oorspronkelijke teksten uit het dagboek van Anne Frank gebruikt. Sid Jacobson zorgde voor de tekst. De tekeningen zijn van Ernie Colon. De combinatie van geschiedenis, memoires en rijkgedetailleerde tekeningen zorgen voor een sterk geheel, een mooi en belangrijk stripboek waarvan jong en oud zal genieten.

  Annelies Marie Frank werd op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main geboren. Toen de nazi’s bij de verkiezingen van 1933 als overwinnaars uit de bus kwamen, verhuisde de familie Frank naar Amsterdam. Toen het ook daar niet langer veilig was voor joden, doken ze onder in het achterhuis van vaders kantoor aan de Prinsengracht. Ze woonden er ruim twee jaar. Anne Frank heeft er haar beroemde dagboek Het Achterhuis geschreven. In augustus 1944 is zij samen met haar familie door de Duitsers weggevoerd; in maart 1945 overleed zij in het kamp Bergen-Belsen.

  Dagboek als cadeau

  Een maand voordat zij moet onderduiken, krijgt Anne voor haar dertiende verjaardag een cadeau dat veel voor haar zal betekenen: een dagboek met een koperen slotje. Zij kan er haar gedachten en gevoelens in kwijt, onder meer haar heimelijke wens later schrijfster of journaliste te worden.

  De werkelijkheid pakt anders uit. Het dagboek wordt een uitlaatklep voor haar emoties en de enige zekerheid in moeilijke omstandigheden: langdurig isolement, gespannen onderlinge verhoudingen en de voortdurende dreiging van ontdekking. Het laat zien hoe een intelligente tiener worstelt met veranderingen in haar lichaam, de eerste kus, de ruzies met een veel evenwichtiger zusje, en hoe zij vragen stelt over de zin van het leven en lijden, het lot van de joden, het bestaan van God, het nut van idealen en over wie of wat ze wil worden.

  Tienerportret

  Op het moment dat Anne haar dagboek schreef, wist ze niet dat het een van de beroemdste tienerportretten zou worden en een symbool voor het leed van de joden. Dat haar droom om schrijfster te worden, werd gerealiseerd door de publicatie in 1982 van Verhaaltjes en gebeurtenissen uit het Achterhuis heeft ze net zomin geweten als dat haar dagboek in ruim vijftig talen is vertaald en in meer dan twintig miljoen exemplaren over de hele wereld is verspreid. Het dagboek is verfilmd en haar leven nu als grafische biografie uitgebracht.

  De echtheid

  Aan de discussies over de echtheid van het dagboek is sinds de wetenschappelijke vaststelling ervan in 1976 een einde gekomen.

  Wel bestaan er verschillende versies en bewerkingen. In de eerste versies ontbraken de passages over Annes slechte relatie met haar moeder en haar seksuele ontwikkeling, in latere uitgaven zijn die wel opgenomen.

  Sid Jacobson (tekst), Ernie Colon (tekeningen): Het leven van Anne Frank, de grafische biografie (in samenwerking met het Anne Frank Huis), 978-90-8886-359-2, 160 pagina’s, 19,95 euro

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here