Afbeelding
Het betere boek voor de zomer

Het betere boek voor de zomer

Literatuur

Zomer 2020 - Ondertussen zijn we beland in de volgende fase van de coronacrisis. We kunnen weer terrassen, op restaurant gaan, afspreken met vrienden en de grenzen gaan stilaan weer open. Toch zullen veel mensen nog kiezen voor een staycation en ontspanning in eigen land zoeken. Na de constante stroom van slecht nieuws had ik er zelf nood aan om even af te koppelen van social media, minder voor de televisie te plakken en met mijn neus in een goed boek te duiken. Ik geef je alvast enkele leestips mee!

De klassieker Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque wordt alom geprezen als één van de beste oorlogsromans ooit. Het fictieve verhaal werd gebaseerd op de ervaringen van Remarque als infanterist en doet het relaas van enkele Duitse jongens die vrijwillig naar het front gingen tijdens WOI. Dit boek verbloemt niets. Bloederige ledematen, hongersnood, het gebruik van giftige gassen en bommen, … Remarque vertelt het zoals het effectief was, zonder ook maar enige politieke overtuiging te uiten. Waar andere oorlogsromans een duidelijke vijand beschrijven, worden in dit boek niet de Duitsers, Russen of Fransen beschuldigd. De vijand is de oorlog zelf. Ondanks een neutrale zienswijze werd het boek door Hitler beschouwd als antinazipropaganda, juist omdat Remarque zo eerlijk was en een sombere kijk op de oorlog gaf. Het boek werd dan ook massaal verbrand tijdens en na de oorlog. Van het westelijk front geen nieuws is erg zwaarmoedig, maar net door de menselijke kijk op de horror van oorlog en de broederlijke band die zich vormde tussen soldaten, is het een boek dat je moeilijk kan neerleggen en dat nog lang blijft nazinderen. Als je het boek hebt gelezen begrijp je ongetwijfeld waarom soldaten moeilijk kunnen praten over deze gruwel.

Voor mijn tweede suggestie blijven we nog even in het oorlogsgenre, deze keer iets minder zwaarmoedigs. Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr vertelt het verhaal van Marie-Laure, een blind meisje dat samen met haar vader Parijs ontvlucht wanneer de nazi’s de stad binnendringen. Haar vader Daniel is slotenmaker in het Natuurhistorisch museum waar hij waardevolle diamanten bewaakt. Samen vluchten ze met de meest waardevolle schat van het museum naar Saint-Malo, Bretagne, waar ze onderduiken bij Etienne, de oom van Daniel, en Madame Manec. Ondertussen maken we kennis met Werner, een Duitse weesjongen die koste wat het kost ingenieur wil worden. Nadat hij een radio weer aan de praat krijgt voor een SS-officier, wordt hij opgepikt door de Hitlerjugend. Voor hij goed en wel beseft waarvoor nazisme staat, wordt hij naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Anthony Doerr legde de titel als volgt uit: “De titel verwijst eerst en vooral naar al het letterlijke licht dat we niet kunnen zien: de golflengtes van het elektromagnetische spectrum die een menselijk oog niet kan detecteren (radiolengtes bijvoorbeeld). Het is ook een metaforische suggestie dat er nog ontelbare onzichtbare verhalen begraven liggen in WOII – dat verhalen van gewone kinderen, bijvoorbeeld, een soort licht zijn dat we normaliter niet zien. Uiteindelijk is de titel bedoeld als een suggestie dat we te veel tijd spenderen door ons te focussen op een klein stukje van het mogelijke spectrum.” Hij werkte tien jaar lang aan dit boek en het wordt terecht beschouwd als een meesterwerk. Ondanks de harde, confronterende oorlogstaferelen is dit boek adembenemend. Door de wondermooie beschrijvingen van de omgeving vanuit het standpunt van een blind meisje, speelt het echt in op al je zintuigen. Het leest als een trein, maar toch wil je dit traag lezen, zodat je elk woord kan proeven.

Tijdens het begin van de coronacrisis raakte ik moeilijk in een ‘leesmood’ en ik had nood aan iets lichts en entertainend. Hoewel ik zelden nog young adult-boeken lees, koos ik ervoor om weer in de Percy Jackson-reeks van Rick Riordan te duiken en dat bleek een goede keuze. De reeks start met Percy Jackson en de bliksemdief, waar we kennismaken met Percy, die ontdekt dat hij een halfgod is. Zijn vader is niemand minder dan de god van de zee, Poseidon. Wanneer halfgoden de leeftijd van 12 jaar bereiken en zich bewust worden van hun afkomst, worden ze voortdurend opgejaagd door monsters (denk aan mythologische monsters zoals de Minotaurus en cyclopen). Ze worden daarom begeleid naar Kamp Halfbloed, gerund door Dyonisus en centaur Chiron en de enige veilige plek voor demigoden. Hier krijgen de halfgoden combat training en worden ze op queesten gestuurd. Wanneer de meesterbliksemschicht van Zeus gestolen wordt, wordt Percy van de diefstal beschuldigd. Via het orakel van Delphi, dat eveneens in het kamp “leeft”, wordt hij op een queeste gestuurd om de bliksemschicht te vinden en een allesvernietigende oorlog tussen de goden te voorkomen. Deze boeken hebben een hoog entertainmentgehalte, de Griekse mythologie wordt namelijk naar de moderne wereld gebracht, mét de nodige humor. De verhaallijnen zitten mooi in elkaar en vervelen geen moment. De reeks eindigt met een episch gevecht tegen Kronos en de Titanen in De laatste olympiër. Voor wie er niet genoeg van krijgt, de wereld van Percy Jackson telt maar liefst 15 boeken! Na deze reeks zijn er namelijk nog de spin-offs De helden van Olympus (waarin we te weten komen dat er ook een kamp is voor de Romeinse halfgoden) en De beproevingen van Apollo (waarin Apollo als straf door Zeus sterfelijk gemaakt wordt en hulp zoekt bij Kamp Halfbloed). Er zijn eveneens films van de eerste twee Percy Jackson-boeken, die jammer genoeg de verhaallijnen absoluut niet volgen, maar niet getreurd! Disney+ werkt momenteel aan een reeks onder leiding van schrijver Rick Riordan!

Aangezien ik ondertussen weer helemaal in de mood ben om te lezen, werden er al heel wat boeken verslonden. Wie graag nog meer tips heeft, deze kan ik je nog aanbevelen: De verborgen geschiedenis van Donna Tartt, De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne, Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafón (het laatste boek in de reeks), Voorbij Band of Brothers van majoor Dick Winters en Het huis van de namen van Colm Tóibín. Het merendeel van deze boeken vind je bij je lokale boekenhandelaar, dus aarzel niet om onze middenstand te steunen. Maak er de lekkere cocktail of huisgemaakte limonade bij, het recept vind je in dit magazine, ga in de tuin of in het park zitten/liggen en geniet ervan!

Kim Jönsson – Mensen zijn Media