Afbeelding
Het Adelaarsjong - Eric Bauwens

Het Adelaarsjong - Eric Bauwens

Boekenfoyer

Parijs, 20 maart 1811 - ‘Et bon, bon, bon, c’est un garçon, vive Napoléon!’ Er was een kindje geboren, de klokken luidden fel, kanonschoten werden gelost en koeriers uitgezonden, want iedereen moest het weten, eindelijk had de keizer een troonopvolger. Helaas zou de vreugde niet erg lang duren. ‘Het Adelaarsjong’, of het tragische verhaal van de zoon van Napoleon, het nieuwe boek van Eric Bauwens bij uitgeverij Vrijdag is er een vol weetjes en historische feiten.

Napoleon François Joseph Charles Bonaparte was al van bij de geboorte bestemd om zijn vader op te volgen. Napoleon had nog wel twee andere zonen, maar die waren buitenechtelijk. Waarom l’Aiglon, waarom Adelaarsjong? De adelaar, gezeten op een bliksemschicht, was door de keizer gekozen als symbool van macht en glorie.
Het boek is heel vlot geschreven, chronologisch mooi opgedeeld met aanlokkelijke titels, en verlucht met prachtige illustraties die een beeld geven van wat deze prins uitstraalde - als peuter al koning van Rome, later een ongelukkige hertog. Na de val van Napoleon komt zijn driejarig zoontje immers als telg van Habsburgers terecht aan het Weense hof van zijn grootvader aan moederszijde, wordt hij Franz gedoopt naar keizer Franz II, en wordt hij Hertog van Reichstadt. Hij mist er zijn vader, maar ook zijn moeder, die haar eigen bestaan leidt. Een kind, hunkerend naar tederheid en aandacht, een adolescent die niet van het leven mag proeven, een jongvolwassene die zin wil geven aan zijn bestaan. Zijn omgeving verbiedt het en zijn ziekte, tuberculose, belet het. IJzeren ziel in een lichaam van kristal. De sprookjesprins voor wie vrouwen in de rij staan, is ook op zoek naar zijn identiteit: is hij Fransman of Oostenrijker? Was zijn vader een held of een schurk?

Eric Bauwens - ‘Het verhaal van de zoon van Napoleon is een beetje het verhaal van alle zonen en dochters van beroemdheden. Dat is nooit evident, maar in zijn geval is dat wel een heel schrijnend verhaal. Napoleon was voor de ene helft van de wereldbevolking een held, een soort halfgod, maar voor de andere helft van de mensheid was hij een tiran, een oorlogsmisdadiger. Hoe ga je daarmee om als kind? En dat alles tegen de achtergrond van heel turbulente tijden - in 1830 was het Adelaarsjong ongeveer 19 jaar - want overal in Europa breekt revolutie uit en heel wat mensen hebben heimwee naar het keizerrijk van Napoleon. Het Adelaarsjong weet dat, en heeft eigenlijk een enorm plichtsbesef, een echte roeping. Hij wil geschiedenis schrijven zoals zijn vader dat ook deed. Alleen: hoe moet hij dat doen? Zijn levensverhaal is vooral een historie van gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid, twijfel, depressie ook en daaraan komt pas een einde wanneer hij tuberculose krijgt, al heel jong, en als hij amper 21 jaar oud is, overlijdt na een zeer pijnlijke doodsstrijd. Maar hij krijgt een tweede leven, want in de literatuur, in de film en de opera wordt hij opgepikt en wordt hij een echte held, en ook daarover gaat dit boek.’

‘Dat hij nooit méér zou worden dan een voetnoot in de geschiedenis, heeft het Adelaarsjong zelf aangevoeld’, schrijft Bauwens ook. De prins stelde op het einde dat, behalve zijn geboorte- en sterfdatum, later niet veel meer over hem te vertellen zou zijn. Toch, als zoon van de Franse keizer en kleinzoon van de keizer van Oostenrijk, droomde hij van grootse daden. Net die afkomst heeft hem daarvan weerhouden, hij zou een gevaar zijn voor beide naties.

Je ademt zo de sfeer van toen in het boek, van politiek geschuif, gewin, verlies, gegoochel met mensen en hun bestemmingen, er huist ook een beetje een wat als-gegeven in: de auteur vraagt zich af wat er van de jongen en de wereld zou zijn geworden, mocht hij niet zo vroeg overleden zijn. Een van de grootste verdiensten van de auteur is dat hij de mens schetst die de zoon van Napoleon was, je moet niet veel van geschiedenis kennen om hierdoor geboeid te raken. Meer dan een eeuw na zijn dood wordt de nagedachtenis van Napoleon François Joseph Charles Bonaparte bezoedeld, want Hitler wilde van hem een symbool van de collaboratie maken. Met zijn vader werd hij pas herenigd in de dood toen zijn kist in december 1969 in de crypte van Hôtel des Invalides werd bijgezet.

‘Het Adelaarsjong’ van Eric Bauwens fascineert al sinds de feestelijke boekvoorstelling en is een absolute aanrader.

Het Adelaarsjong Eric Bauwens Uitgeverij Vrijdag Paperback 360 bladzijden Productcode (EAN): 9789464340730