Afbeelding
Heldere planeten in juli cover

Heldere planeten in juli

Kijk omhoog

Mercurius is deze maand niet zichtbaar. Venus wordt in juli wat beter zichtbaar, de planeet komt iets na 4.00 uur op in het noordoosten. Mars komt in het begin van de maand rond 2.00 uur op en is tot de ochtendschemering te zien boven de oostelijke horizon. Ook Jupiter is nu een ochtendverschijnsel. In het begin van de maand komt deze gasreus op rond 1.30 uur pal in het oosten en tegen het einde van de maand om 23.30 uur. Saturnus komt in het begin van de maand rond middernacht op, tegen het einde van de maand al rond 22.00 uur.

De maan en planeten als wegwijzer

Op zondagavond 3 juli staat de maansikkel boven de westelijke horizon. Rond 23.00 uur zie je onder de maan Regulus, de helderste ster van de Leeuw (Leo).

Op maandag 11 juli rond middernacht staat de maan boven de zuidelijke horizon, rechts van de maan staat Antares, de helderste ster van de Schorpioen (Scorpius).

In de nacht van vrijdag 15 juli op zaterdag 16 juli om 1.00 uur staat Saturnus boven de maan, laag aan de zuidoostelijke hemel (veel eerder kijken zal niet lukken, want de maan komt pas om kwart voor middernacht op). Tussen hen in staat de ster Deneb Algedi, de helderste ster van de Steenbok (Capricornus).

Op zaterdag 16 juli komt Mercurius in bovenconjunctie met de zon. De planeet staat vanaf de aarde gezien achter de zon. Hij is uiteraard deze maand niet zichtbaar.

Tijdens de nachten van vrijdag 22 juli tot zondag 24 juli rond 3.45 uur zie je boven de oostelijke horizon de maan eerst linksonder Mars, daags nadien staat ze rechtsonder de Plejaden en de volgende nacht staat ze linksboven Aldebaran en de Hyaden (in de Stier).

Op vrijdag 29 juli is Jupiter stationair. Twee maanden voor de oppositie keert zijn baan aan de hemel om en de planeet beweegt tijdelijk (tot 24 november) achteruit (retrograad), dat wil zeggen van oost naar west ten opzichte van de sterren.

Lees verder onder de foto

Lichtende nachtwolken

Heel af en toe kan je in de loop van de maanden juni en juli zogenaamde "lichtende nachtwolken" waarnemen. Dat zijn vrij dunne wolken die zich zeer hoog in onze atmosfeer bevinden, zo’n 80 kilometer boven het aardoppervlak. Het zijn dan ook de hoogste bekende wolken in onze atmosfeer (gewone wolken komen maar tot maximaal 13 km hoog). Je kunt ze zien, omdat ze nog door de zon worden beschenen terwijl het op aarde al donker is. Met een beetje geluk kan je ze bij helder weer waarnemen, laag boven de noordelijke horizon, tussen middernacht en twee uur ‘s nachts.

Vallende sterren

Vanaf deze periode is er meer en meer kans om ‘vallende sterren’ te zien. De delta-Aquariden en de alfa-Capricorniden hebben een flauw maximum op 30 juli. Beide zwermen geven trage en heldere meteoren. De beste periode om te kijken is na middernacht. De bekendste zwerm (Perseïden) heeft haar maximum pas op 12 augustus, daarover volgende keer meer informatie.

Sterrenbeeld in de kijker: Boogschutter

Rond middernacht vinden we laag boven de zuidoostelijke horizon een mooi sterrenbeeld: de Boogschutter (Sagittarius). Wie volgende maand op vakantie gaat naar iets zuidelijkere oorden vindt dit beeld dan hoger aan de hemel.

De figuur stelt een centaur voor (half mens, half paard) die pijl en boog richt op het hart van de Schorpioen die juist ten westen (rechts) van de Boogschutter staat. In onze streken blijft een gedeelte van dit sterrenbeeld onder de horizon, tegen het einde van de maand zal het nog nauwelijks boven de horizon uitkomen. Er staan weinig opvallend heldere sterren tussen, hun namen zijn dan ook minder bekend: Nunki, Kaus Borealis, Kaus Meridionalis, Kaus Australis, Al Nasl. Met een verrekijker zie je veel "Deep sky"-objecten zoals sterrenhopen en nevels.

Bij een maanloze nacht is in dit gebied de Melkweg te zien (het is nieuwemaan op 29 juni en de volgende is op 28 juli).

Volkssterrenwacht Urania

Kijk omhoog komt tot stand in samenwerking met Volkssterrenwacht Urania in Hove. Het bezoekerscentrum van Urania is open op

  • woensdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur met om 14.15 uur een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film (vanaf 6 jaar) met kijkmoment.
  • vrijdagavond van 19.30 tot 22.30 uur met een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film om 19.45 uur.

Urania tickets kosten 10 euro pp en kan je online aankopen. Meer info op urania.be

Afbeelding