Afbeelding
Heldere planeten in april

Heldere planeten in april

Kijk omhoog

Mercurius is in de tweede helft van april ‘s avonds te zien, laag boven de westnoordwestelijke horizon rond het einde van de burgerlijke schemering (als de zon al 6 graden onder de horizon gezakt is).

De zichtbaarheid van Venus vermindert, de planeet zakt alsmaar lager in de oostelijke ochtendschemering. Mars en Saturnus staan in de buurt van Venus, maar zijn minder goed zichtbaar. Jupiter wordt op het einde van de maand zichtbaar aan de ochtendhemel.

Maan en planeten als wegwijzer

Dinsdag 5 april om 4.00 uur komen Mars en Saturnus in conjunctie met elkaar. Mars passeert op 18 boogminuten ten zuiden van Saturnus. Bekijk de samenstand na 6.00 uur, maar vóór de zon opkomt. Dit tweetal staat rechts van de veel helderdere Venus.

Dinsdag 5 april: ’s avonds zien we de maan in de Stier (Taurus), tussen de Plejaden en de Hyaden.

Zaterdag 9 april staat de maan (in eerste kwartier) in één lijn met de sterren Pollux en Castor van de Tweelingen (Gemini).

Dinsdagavond 12 april staat de maan in de Leeuw (Leo), ten oosten van de ster Regulus.

Zaterdag 16 april om 20.55 uur is het vollemaan. Als de maan wat hoger aan de hemel staat, zien we rechts ervan de ster Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (Virgo). Deze vollemaan is de eerste vollemaan na 21 maart, de eerste zondag nadien is het dus paaszondag (17 april).

In de nacht van dinsdag 19 april op woensdag 20 april na 1.00 uur staat de maan vlak bij de oranjerode ster Antares van de Schorpioen (Scorpius).

Vrijdag 22 april omstreeks 21.00 uur wordt het maximum verwacht van de Lyriden-meteoren. De radiant komt pas in de nanacht hoger aan de hemel te staan, zodat de beste tijd om te kijken ligt tussen middernacht en het moment dat de maan opkomt (om 3.20h). Lyriden zijn snelle meteoren, soms met vuurbollen.

Maandag 25 april om 5.45 uur staat de maan vlak onder de planeet Saturnus (laag boven de zuidoostelijke horizon). De dag nadien (26/4) zien we dat de maan is opgeschoven tot onder Mars. Nog wat verder naar het oosten (links) en nog iets lager zien we Venus en Jupiter. Gebruik eventueel een verrekijker.

Woensdag 27 april om 6.00 uur is er een samenstand van Venus, Jupiter en de smalle maansikkel, moeilijk te zien, want ze staan zeer laag boven de horizon en het is al wat te licht, misschien met een verrekijker.

Sterrenbeelden in de kijker

De Korenaar

De staart van de Grote Beer wijst ons Arcturus uit het sterrenbeeld de Ossenhoeder aan. Ten zuiden van Arcturus (lager bij de horizon dus) vinden we nog een heldere ster (na 23.00 uur): Spica (of de Korenaar). Deze ster maakt deel uit van het sterrenbeeld Maagd. Bij de Grieken stond ze bekend als Persephone, de dochter van Demeter. En deze godin droeg dan weer de verantwoordelijkheid voor de (graan)oogst - vandaar dus Korenaar. Sommigen beweren dat het terug te voeren is naar de tijd dat de zon in de lente in dit sterrenbeeld stond - de oogsttijd in het oude Egypte. Maar dit leidt ons 15.000 jaar in het verleden en dat maakt het twijfelachtig.

Kleine Leeuw

Rond 23.00 uur staat het sterrenbeeld Leeuw (Leo) zeer opvallend aan de zuidwestelijke hemel. Het lange trapezium is niet te missen. De helderste ster is Regulus. Er bestaat ook een Kleine Leeuw (Leo Minor), maar dit beeld lijkt helemaal niet op zijn grote broer zoals bij de Grote en de Kleine Beer. Het zijn alleen zwakkere sterren die te vinden zijn tussen de Leeuw en de Grote Beer. De naam werd in 1670 bedacht door de Duitse sterrenkundige Hevelius.

Orion verdwijnt

Bij het invallen van de duisternis kunnen we het sterrenbeeld Orion nog laag boven de westelijke horizon zien staan. Dag na dag gaat deze constellatie vroeger onder en enkele dagen later verdwijnt Orion als opvallendste wintersterrenbeeld. Zoek nog even de opvallende drie sterren op een rij, die de gordel van de krijger vormen. Linksboven gloeit Betelgeuze, een rode reuzenster en rechts beneden schittert Rigel.

Volkssterrenwacht Urania - Hove

Kijk omhoog komt tot stand in samenwerking met Volkssterrenwacht Urania in Hove. Iedere zondag is er een kijkmiddag die start om 14.15 uur met een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film (vanaf 5 jaar) met kijkmoment. Op vrijdag is er een kijkavond die start om 19.45 uur met een kinderplanetariumvoorstelling + kinder full-dome film met kijkmoment. Uraniatickets kosten 10 euro p.p. en kan je online aankopen. Meer informatie vind je op www.urania.be.