HEC LEEMANS: 50 jaar kampioen

0
HEC LEEMANS: 50 jaar kampioen

De Vlaamse striptekenaar Hec Leemans werd in januari jl. zeventig. Met stripjournalist David Steenhuyse praatte hij urenlang over zijn leven en zijn werk. Een terugblik op zijn carrière die klassiek geworden stripreeksen als BAKELANDT, CIRCUS MAXIMUS en F. C. DE KAMPIOENEN opleverde. Een diepgaand interviewboek met een man die de voorbije halve eeuw een gezichtsbepalende rol speelde in de geschiedenis van het Vlaamse beeldverhaal (uitgeverij Standaard, 160 bladzijden, 19,99 euro) verscheen in januari 2020.

Hec Leemans publiceerde meer dan 250 strips en met 15 miljoen verkochte exemplaren zit hij tegelijk 50 jaar in het vak. Twee langlopende stripverhalen hebben zijn loopbaan bepaald: het historisch-realistische BAKELANDT en de komische succesreeks F. C. DE KAMPIOENEN. Daarnaast is Hec Leemans de scenarist en/of tekenaar van reeksen als CIRCUS MAXIMUS, NINO, KOWALSKY, KEIZER KAREL en W817. Hij stond ook mee aan de wieg van het Belgisch Stripcentrum in Brussel en de Stripgilde, oorspronkelijk de beroepsvereniging van Vlaamse striptekenaars en cartoonisten.

Onder begeleiding van David Steenhuyse overloopt Hec Leemans zijn loopbaan en staat hij stil bij belangrijke keuzes en ontmoetingen, verdriet en tevredenheid in het verleden en nu. Hij deelt zijn visies op het stripvlak en over het striplandschap.

David Steenhuyse is de hoofdredacteur van Stripspeciaalzaak.be, die dit jaar zijn 20ste verjaardag viert. In 2009 was hij de curator van de expo ‘Leemans door Leemans, een verteller vertelt’ die in het Belgisch Stripmuseum liep. In 2018 schreef hij het achtergronddosier van de integrale editie van NINO voor de uitgeverij Standaard.

F. C. De Kampioenen nr. 105: patatten en saucissen

Carnaval nadert en het dorp gaat op zoek naar een prins carnaval. Verschillende kandidaten dienen zich aan, waaronder Boma, die hierin een promotionele kans ziet voor zijn oneetbare worsten, maar ook Carmen stelt zich kandidate. Zij wil het tegen Boma opnemen om prinses carnaval te worden.

Er ontstaat een bittere strijd tussen beide kandidaten. Wie zal het halen?

Freddy Focus wil intussen het hele gebeuren vastleggen op film, maar daarvan willen de kampioenen niet meer weten.

Gesitueerd in de setting van Aalst carnaval, met een weergaloze comeback van DDT …

Standaard uitgeverij, 32 bladzijden, 6,50 euro

John Rijpens

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here