Halloweeninspiratie

0

Boeken

‘salem’s Lot – Stephen King

Schrijver Ben Mears keert terug naar het stadje waar hij enkele jaren van zijn kindertijd doorbracht, in de hoop inspiratie te vinden voor zijn nieuwe boek. Jerusalem’s Lot is een klein stadje in New England met een typische mengelmoes van vreemde, godvrezende en roddelende inwoners. De bevolking is gefascineerd door het vervallen Marsten huis, waarvan vroegere bewoners jaren geleden zelfmoord hebben gepleegd. Na jarenlange leegstand wordt het huis verhuurd aan enkele mysterieuze buitenlanders, die iedereen een gevoel van onbehagen geven. Sindsdien beginnen er vreemde dingen te gebeuren: een hond wordt gespietst teruggevonden op het kerkhof, een kind wordt vermist, er vallen doden die daarna ook verdwijnen, … Ben en enkele vrienden vermoeden dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn. Kunnen ze ‘salem’s Lot redden?

King is een meesterlijk schrijver, die zorgt voor een langzame, gedetailleerde opbouw, zonder ook één moment saai of langdradig te worden. Elk karakter wordt nauwkeurig ontwikkeld, wat zorgt voor een gelaagdheid en zo oppervlakkigheid uit de weg gaat. Bang in het donker kreeg ik er niet van, daar was het voor mij niet eng genoeg voor, maar ik ben er dan ook redelijk immuun voor. Kijk zelf maar hoe moeilijk het is om dit boek neer te leggen. Nu begrijp ik ook waarom Stephen King beschreven wordt als één van de beste horrorauteurs ter wereld.

Ebola, het killervirus – Richard Preston

Naar aanleiding van de nieuwe serie The Hot Zone (aanrader!) op National Geographic besloot ik het gelijknamige boek (Ebola, het killervirus is de Nederlandse vertaling) van Richard Preston weer op te nemen. Dit boek had ik al eens gelezen als tiener, nadat ik de film Outbreak gezien had en is me altijd bijgebleven. Het is non-fictie en gaat over de ontdekking van het ebolavirus en de uitbraak jaren later in de VS. Preston houdt zich puur aan feiten, wat hij ook uitlegt in zijn voorwoord. Niet alleen ebola komt aan bod, ook andere virussen, het ene al wat dodelijker dan het andere, zoals aids, het marburgvirus e.d. komen voor.

Dit boek is misschien minder voor de hand liggend als ‘griezelboek’, maar ik kan je garanderen … niets is zo eng als een extreem besmettelijk virus met een sterftecijfer van 90%. Je kan het evengoed bekijken als een monster, zeker als je beseft hoe intelligent virussen zijn. Ik wist grotendeels al wat ebola met je lichaam doet, maar als je de expliciete beschrijving leest, gaat het haar op je armen toch even rechtstaan. Stephen King beschreef het zelfs als ‘één van de meest schrikwekkende dingen die hij ooit las’. Ik waarschuw je dan ook, dit is geen boek voor mensen met een zwakke maag.

De behandeling – Mo Hayder

In een woonwijk in Londen wordt een familie gevonden die op sterven na dood is: uitgedroogd, uitgehongerd, vastgebonden en mishandeld. Hun zoontje is vermist. Detective Jack Caffey wordt op de zaak gezet, die een hele boel persoonlijke herinneringen oproept aan de verdwijning van zijn broertje jaren geleden. Deze beklijvende thriller houdt je vast van begin tot einde. Mo Hayder is een fantastische schrijfster die perfect de spanning erin weet te houden en niet bang is van controversiële thema’s, zoals in dit geval pedofilie. Ik kende dit boek eigenlijk eerst van de Vlaamse verfilming, die ik zo ontzettend goed vond dat ik besloot het boek ook te lezen. Hayder heeft al een hele hoop boeken op haar palmares staan en maar goed ook, na De behandeling ga je meteen meer willen lezen. Een thriller waarbij je je nagels zal afknabbelen!

Mindhunter: achter de schermen van de serial crime unit van de FBI – John Douglas

Weer een minder voor de hand liggende keuze in deze categorie, maar toch zeker even schrikwekkend! Voor degenen die de Netflix-serie nog niet gezien hebben, Mindhunter geeft een kijkje achter de schermen van de gruwelijkste, meest fascinerende en moeilijkste zaken uit de carrière van de legendarische FBI-profiler John Douglas. Hij werkte 25 jaar bij de Investigative Support Unit van de FBI en maakte jacht op de beruchtste en meest sadistische seriemoordenaars van de VS. Hij confronteerde, interviewde en bestudeerde monsters zoals Ed Kemper, Ed Gein en Charles Manson.

Deze interviews leidden tot een beter begrip in de psyche van moordenaars en zorgden ervoor dat men profielen kon opstellen om hun volgende zetten te voorspellen. Wie Mindhunter wel al gezien heeft, herinnert zich vast de gesprekken tussen Douglas en Ed Kemper, die ijzig (maar trots) vertellen over het afhakken van een hoofd. Deze vertelsels vind je dan ook uitgebreid terug in het boek. IJzingwekkend!

Nog meer aanraders: De geesten van Hill House (Shirley Jackson), Dracul (Dacre Stoker), Melmoth (Sarah Perry), De oceaan aan het einde van het pad en Coraline (Neil Gaiman), Crimson Peak (Nancy Holder), Marina (Carlos Ruiz Zafón), Lord of the Flies (William Goulding), Dodenwake en Het (Stephen King)

Films

Niettegenstaande we hier in België Halloween niet echt vieren, is het toch één van mijn favoriete dagen van het jaar. Ik nestel me dan ook elke keer in de fauteuil met een stapel griezelfilms en prijs me dan toch een beetje gelukkig dat ik niet om de zoveel minuten de deur moet openen voor trick or treaters zoals in Amerika. Sommige films zijn ondertussen zelfs traditie bij me geworden, ik kijk er al naar uit!

Guillermo del Toro

Wat is een horrorfilmavond zonder Guillermo del Toro? The master of horror himself heeft enkele pareltjes gemaakt. Elke film is visueel aantrekkelijk, heeft een origineel verhaal en sommige zijn rechtmatig verheven tot cultklassieken. Denk maar aan Pan’s Labyrinth, of de oudere Cronos (die zo moeilijk te vinden was dat ik hem alleen tweedehands kon kopen op Amazon) en The Devil’s Backbone. Niet te missen zijn ook zeker Crimson Peak en de bekroonde film The Shape of Water.

Dracula

Er zijn tientallen verfilmingen van Bram Stoker’s Dracula, de ene al wat beter dan de andere, dus het is echt kwestie van het kaf van het koren te scheiden. Voor de films van Wes Craven bijvoorbeeld pas ik, geef mij maar de theatrale Bram Stoker’s Dracula van Francis Ford Coppola. Sommige acteerprestaties laten te wensen over (ik kijk naar jou, Keanu Reeves), maar dit wordt helemaal goedgemaakt door klasbak Gary Oldman. Ook Terence Fishers Horror of Dracula met Christopher Lee is een echte aanrader, en uiteraard de zwart-witte cultfilm met the father of all Dracula’s, Bela Lugosi. Zelfs Dracula Untold, die gaat over Vlad Tepes, kon ik wel smaken. Geen fantastische film, maar wel een met een zeker entertainmentgehalte.

Komedie

Het hoeft niet altijd victoriaanse gothic of ranzigheid te zijn, sommige komedies zijn gewoon gemaakt voor Halloween. Denk maar aan The Addams Family, zowel de zwart-witte serie als de films, waarmee ik me toch elk jaar een breuk lach, en Tim Burtons meesterstuk Beetlejuice. Die laatste heeft die bekende Burton touchdie het beste beschreven kan worden door Lydia Deetz’ uitspraak “I myself, am … strange and unusual”.

Series

De laatste jaren worden er meer en meer horrorseries gemaakt. Aanraders zijn The Haunting of Hill House (gebaseerd op de roman van Shirley Jackson), Supernatural (die maar liefst 15 seizoenen telt), Penny Dreadful (met romantische karakters zoals Dorian Gray, het monster van Frankenstein, dr. Henry Jeckyll, e.d.), The Strain (door Guillermo del Toro), Netflix-toppers Stranger Things (wauw, dat derde seizoen!), Santa Clarita Diet (hilarisch) en Dark.

Zo, hiermee heb je vermoedelijk wel genoeg voer voor een Halloweenweekend. Wie nog tips heeft, mag die altijd mailen naar kim@mensenzijnmedia.be. Liefst niets met poppen … of clowns (It-tips mag je bijhouden, thanks), aangezien ik graag nog zou slapen. Veel plezier met jullie lugubere avondje en denk eraan … driemaal ‘Beetlejuice!’ uitroepen is misschien niet zo’n goed idee …

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here