Goede vooruitzichten

0
Goede vooruitzichten

De lente start binnenkort officieel. Het weer verbetert, meer licht en zon in zicht, daar hopen we alleszins op. Laat het voorjaar maar komen!

Plannen maken

Voor de ene betekent dit nog snel een reis boeken voor de paasvakantie, eventueel nog een late skireis, of een lentereis naar een zonnige bestemming. De andere blijft liever thuis en brengt in april versiering aan in huis, zodat hij volledig in de paassfeer zit. Mijn zus is daarin een kei.

Vastentijd

In een normaal jaar vieren we in de krokusvakantie eerst nog voluit carnaval, waarna de vastentijd begint. Voor degenen die Pasen vieren vanuit het katholieke geloof start de veertigdagentijd met Aswoensdag, waarop wie dan naar de kerk gaat een askruisje krijgt op het voorhoofd. Sommige mensen eten op die dag pruimentaart, zoals je pannenkoeken eet met Maria-Lichtmis, of appelbollen en worstenbrood op Verloren Maandag. De vastenperiode is niet te verwarren met de tournée minerale van februari, die alleen op het gedeelte ‘alcohol’ van toepassing is. Nee, deze veertig dagen nodigen ons uit tot bezinning en soberheid. Met Stille Zaterdag eindigt de vasten, zodat we de volgende dag Pasen kunnen vieren met alles erop en eraan, maar vooral met veel chocolade-eitjes. Daar zitten de paashaas of de klokken van Rome voor iets tussen natuurlijk!

Communie- of lentefeest

Na Pasen start traditioneel de tijd van de communie- of lentefeesten. De voorbije twee jaar werd deze planning serieus overhoopgegooid door corona. Hopelijk kunnen die familiefeesten dit jaar weer op een normale manier doorgaan. Tenslotte werken de communicanten er een heel jaar naartoe. Wat is communie op zich? Zoals in meerdere culturen wijst de communie op een soort overgangsritueel waarbij je zelf de bewuste keuze maakt om verder deel uit te maken van een religieuze gemeenschap. In het joodse geloof spreken we over de ‘Bar Mitswa’ waarbij het meisje of de jongen in kwestie verantwoordelijk en als volwassen beschouwd wordt op religieus gebied. Het betekent bovendien het loslaten van het kind-zijn en de overstap maken naar een volgende levensfase van adolescent of volwassene. Hier behelst dit o.a. het afscheid van de lagere school, het afwerken van je basisopleiding van lezen, schrijven, rekenen en andere vakken. Na de grote vakantie wenkt de ‘grote school’. Op zich vind ik het wel leuk om te zien hoe deze kinderen uiterlijk evolueren van kind naar tiener. Soms zitten ze al volop in hun groei, in hun scheut zoals we zeggen. Daardoor kloppen de verhoudingen van lichaamsonderdelen zoals bijvoorbeeld armen of benen niet volledig op deze leeftijd. Maar ook dat hoort erbij, de groeipijnen, letterlijk en figuurlijk.

Aftellen

Met al deze keuzemogelijkheden hebben we toch wel wat om naar uit te kijken. De lente, vakantie, Pasen, communiefeesten … de voorbode van licht, zon, groei op alle gebied en uitzien naar nieuwe zaken. Wat je ook doet, leef met al je zintuigen open en laat de nieuwe indrukken op je afkomen. Na de korte, donkere dagen van de winter is het opnieuw tijd om af te tellen naar langere, lichte dagen. Voor je het weet, is het zover, want de tijd gaat snel, dus geniet ervan!

Kristel Van Doorslaer

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here