Afbeelding
Goede voornemens maken: hoe doe je dat?

Goede voornemens maken: hoe doe je dat?

Leven en welzijn

December - Het is weer de donkerste maand van het jaar. We hangen lichtjes overal waar ze maar hangen kunnen. We proberen extra warmte en gezelligheid te creëren. Tussen de feestmaaltijden door maken we een hoop goede voornemens. Voornemens die we vaak tegen de tweede week van januari alweer vergeten zijn. In dit artikel kom je te weten hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

Foto © bluartpapelaria op Pixabay

De tijd van goede voornemens

We hebben, zo op het einde van het jaar, vaak het gevoel dat we op 1 januari met een schone lei beginnen. Vandaar de goede voornemens. We zijn overtuigd: deze keer zal het ons lukken! En toch. Om je goede voornemens om te zetten naar de realiteit is het nuttig om je bewust te zijn van een aantal zaken en voorwaarden waaraan die voornemens best voldoen.

Maar eerst ...

Je persoonlijke jaaroverzicht

Voor je overgaat tot het maken van goede voornemens, is het een goed idee om terug te blikken op het voorbije jaar. Wat waren je hoogte- en dieptepunten? En waarom? Ben je tevreden over het afgelopen jaar? Wat zou je anders doen als je dit jaar mocht overdoen?

Zoom in op de verschillende domeinen van je leven: relaties (liefde, familie, vriendschappen, kennissen), gezondheid (mentaal en fysiek), werk, vrije tijd. Creëer zoveel domeinen als je maar wil.

Hoe zou jouw jaaroverzicht eruitzien als het werd uitgezonden op tv? Welke beelden worden er getoond? Welke muziek begeleidt de beelden? Wat vertelt de reporter en hoe klinkt hij? Hoe voel je je bij het bekijken van de reportage van jouw 2021?

Hou wat je voelde en dacht bij het bekijken van jouw jaaroverzicht in gedachten bij het maken van je voornemens.

Hierna vind je een aantal zaken die belangrijk zijn bij het maken van goede voornemens.

Waarden versus doelen

Brengen de goede voornemens die je maakt je dichter bij de persoon die je wil zijn? Stel dat je voornemen luidt: ‘Volgend jaar ga ik trouwen!’ Stel je voor dat dit lukt. Doel behaald! En dan?

Wat als je je liefdevoller wil gedragen tegenover de mensen om je heen, omdat je belang hecht aan verbondenheid? Dat is iets wat je elke dag kan doen en waarvan je elke dag de vruchten kan plukken. Zelfs eens je getrouwd bent, kan je nog steeds vriendelijk en attent zijn voor de mensen om je heen. Tegelijkertijd is het niet zo dat je, omdat je getrouwd bent, automatisch ook een fijn mens bent voor de personen in je naaste omgeving.

Trouwen kan een doel zijn dat je stelt, maar alleen als dit ergens op gebaseerd is (zoals je verlangen naar meer verbondenheid met anderen en liefde), zal dat doel je ook effectief iets brengen. Je waarden zijn je kompas dat je de weg wijst naar een bepaalde bestemming (doel).

Actief

‘Stoppen met roken’ is op zich een goed voornemen als je waarde hecht aan je gezondheid en/of financiën. Het werkt nog veel beter als je je voorneemt om het roken te vervangen door een activiteit die bijdraagt tot een gezonder leven. Wat wil je doen in plaats van het ‘ongewenste gedrag’? Bijvoorbeeld: ‘Telkens ik de drang voel om een sigaret te roken, ga ik vijf minuten wandelen.’ Of je kan, als je geen zin hebt om vaak naar buiten te gaan op druilerige winterdagen, bijvoorbeeld vijf minuutjes stretchen. Een kop thee drinken. Een babbeltje doen met je kind of partner. Zo wordt het stoppen met iets een mooie aanleiding om net iets te doen dat actief bijdraagt aan je welzijn.

Realistisch

Als je nooit gesport hebt en er niet van houdt, zal je het waarschijnlijk niet lang volhouden als je je voorneemt om vier keer per week te sporten. Misschien wil je gezonder gaan leven en heeft de dokter je aangeraden om meer te bewegen. Een paar keer per week een halfuurtje gaan wandelen is ook beweging. Als je niet zoveel voelt voor wandelen, kan je misschien de fiets eens nemen. Of de wandeling combineren met bijpraten met een vriend/in, een audioboek of podcast beluisteren ... Zo heb je een grote kans dat je je goede voornemens ook waarmaakt.

Foto © MabelAmber op Pixabay

Steun

We denken nogal eens dat we de dingen alleen moeten doen. We willen anderen niet ‘tot last’ zijn. Toch bereiken we samen veel meer dan alleen en bovendien wordt het vaak ook gewoon veel leuker! Omring je daarom met mensen die weten van je goede voornemens en je daarin steunen. Misschien hebben die mensen op hun beurt ook weer voornemens waarbij ze jouw steun kunnen gebruiken.

Tot slot

Wees mild voor jezelf. Het is normaal dat je goede voornemens regelmatig naar de achtergrond verdwijnen in de drukte van je leven. Geef jezelf er alsjeblief niet voor op je kop. Je kan elke dag opnieuw beginnen! Je kan er zelfs voor kiezen om je goede voornemens bij te stellen als je merkt dat je je er eigenlijk echt niet goed bij voelt. Het belangrijkste is dat je voor ogen houdt waaróm je een bepaald voornemen gemaakt hebt.

Ik wens je een mooi jaareinde toe en een liefdevol 2022!

Foto ©Free-Photos op Pixabay

Liefs, Mandy

Afbeelding
Afbeelding