Genieten

2

Genieten … hoe ging dat ook alweer? Hoewel we hierin als kind doorgaans meesters waren, slagen weinigen erin dit vol te houden. En terwijl ik het neerschrijf, besef ik dat mijn keuze van het woord ‘volhouden’ haaks staat op wat genieten eigenlijk inhoudt. Een randvoorwaarde om te kunnen genieten is juist dat men kan loslaten. Gebeurtenissen, wat mensen zeggen, wat nieuwe religies als mode, reclame en politiek ons voorschrijven, … Neem het allemaal met een korrel zout.

Genieten vereist het vermogen om te relativeren en een zekere mate van zorgeloos vertrouwen. En laat dit nu net twee zaken zijn die erg schaars zijn in de moderne en veeleisende tijd waarin we leven. Vraag aan mensen hoe het met hen gesteld is en het overgrote deel zal beweren dat ze het ‘druk, druk, druk’ hebben. Met een hoofd vol muizenissen blijven ze halsstarrig beweren dat de druk die ze voelen vooral van buitenaf komt. Is onze moderne manier van leven wel werkelijk zo veeleisend als we denken? En wie eist wat van ons? En zijn we verplicht om altijd aan de gestelde eisen te voldoen?

Misschien is ‘leven’ wel veel gemakkelijker dan we denken. Het wordt echter moeilijker als we denken. We denken namelijk te veel, omdat er gewoonweg veel te veel prikkels op ons afkomen. Televisie, sociale media, kranten, magazines, … We waren nog nooit zo geconnecteerd met de buitenwereld en met elkaar als nu. De hamvraag is of deze connecties ook verbondenheid scheppen. Het stijgende aantal burn-outs en depressies toont alvast aan van niet. Anderzijds tonen deze groeipijnen ons wel de weg … naar binnen. Om te kunnen genieten, moet ieder mens opnieuw tot zichzelf komen en dat doe je niet door voortdurend over je verleden te klagen of door alleen maar over de toekomst te piekeren.

Genieten is loslaten en tijd maken voor het hier en nu en … voor de leegte. Die leegte zit vooral in onszelf en is onze persoonlijke ruimte die we eigen-wijs mogen invullen. Vakantie is verwant met het Engelse ‘vacancy’ of leegte.

Ik wens je de komende weken een zalige leegte, die jij volledig zelf mag invullen met vertrouwen en wijsheid. Vertrouwen dat de toekomst brengt wat goed voor je is en wijsheid om in te zien dat dit niet steeds is wat je op korte termijn verlangt.

Geniet ervan!

Geen posts om weer te geven

2 REACTIES

 1. een interessante column.

  maar wat een stommiteit(en)!

  burn-out en depressies hebben niets te maken met de inhoud van uw column.

  dat zijn infectieziekten.

  een beetje ratio en I.Q. kan geen kwaad.

  a.u.b. groei op! is nu iedereen in Vlaanderen een idioot?

  • Hi Koen,

   Fijn dat je het artikel met de nodige aandacht hebt gelezen.

   Iedereen heeft het recht om te reageren op de blogs. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat de volledige waarheid niet bestaat en iedereen zijn mening er toe doet.

   De artikels van Fik Verbiest (de geestesvader van Mensen Zijn Media) zijn een subjectieve weergave van zijn realiteit op de wereld. Het gaat over zingeving en spiritualiteit en zijn bezorgdheden daaromtrent. Het is altijd goed een artikel kritisch onder de loep te nemen. Bij deze willen wij nogmaals benadrukken dat dit artikel geen wetenschappelijke benadering betreft.

   Wij van Mensen zijn Media willen verbondenheid en geluk creëren, en het topic van zingeving levend houden. Onze blogs kaderen dan ook alleen maar in deze optiek. Indien je deze correlatie anders ziet dan vinden wij dit erg jammer. Alvast bedankt voor je reactie. We vinden het waardevol te weten wat lezers denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here