Afbeelding

Genetisch gemanipuleerd voedsel

Gezondheid
Genetisch gewijzigd voedsel (GGV) bestaat al jaren, maar de bevolking in vooral Europa is er niet op gebrand. Tot nog toe werd praktisch elk GGV-gewas uitgetekend om de landbouwer die het zaait of oogst vooruit te helpen, eerder dan de persoon die het eet. Dat is nu pas aan het veranderen.
Het eerste GGV dat in de winkel verkocht werd, was de Flayr Savr-tomaat, in 1994 gelanceerd om langer vers te blijven. Dit betekent dat deze tomaat na de volledige rijping kan geoogst worden en dus beter smaakt dan normale supermarkttomaten die groen geoogst worden en artificieel rijpen ten koste van smaak en aroma.
De andere GGV-gewassen hebben het ook goed gedaan. De meeste sojaplanten en méér dan een vierde van maïs en koolzaad is in landen als de USA ‘Genetisch Gewijzigd’ (GG). Zij bevatten minstens één gewijzigd ingrediënt zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse corn syrop uit maïs. Deze GG-gewassen hebben eigenschappen waarvan de voordelen zoals weerstand tegen insecten en herbiciden in de eerste plaats voor de landbouwers interessant zijn. De laatste jaren is dit aan het veranderen, omdat men ook aan de consument denkt.
De zogenaamde Innate aardappel bijvoorbeeld, is minder onderhevig aan kneuzingen en zwarte plekken en produceert bij het bakken ook minder van de potentieel gevaarlijke stof acrylamide dan gewone aardappelen. In de USA wordt deze soort sinds 2015 verkocht onder de naam White Russet.
Appelen zijn speciaal voor kinderen gezond, maar zij lusten vaak geen fruit dat bruin wordt na het opensnijden. Zogenaamde GG Arctic-appelen die nooit van kleur veranderen, zijn in de USA te koop sinds 2017.
Er is GGV-koolzaad (= Canola) dat genetisch rijker gemaakt is met de gunstige omega-3-vetten. Het komt nu in de USA op de markt.
Wereldwijd bekende firma’s die GGV ’s op de markt brengen, zijn allemaal Amerikaans: Calyxt, Monsanto en DuPont Pioneer.
Het idee van GG-voedsel schrikt vele mensen af. Zij zijn bang dat GG-genen en DNA van de ene soort op de andere oncontroleerbaar zouden overspringen. Het is geweten dat zulks inderdaad voorkomt bij virussen en bacteriën. Bij hogere planten echter is het volgens wetenschappelijke studies en onderzoeken niet mogelijk.
De mensen denken dat GGV onveilig is. Zij vrezen bijvoorbeeld dat herbicideresistente GGV’s aanleiding zullen geven tot een massief gebruik van herbiciden en zo het milieu veel schade toebrengen.
Consumenten in dit land en ook in West-Europa eten, zonder het te beseffen, waarschijnlijk al jaren een of ander voedsel met ingrediënten die genetisch gewijzigd zijn. Amerikaanse burgers doen zulks nog in veel grotere mate, want daar is het wettelijk toegestaan in tegenstelling tot bij ons in Europa.