Afbeelding

Friedl’ Lesage

Filosofie

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren en de mens achter de bekendheid tonen. Daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

Waar ligt u ’s nachts van wakker en wat houdt u bezig? De kans is groot dat dat net zoals bij vele andere Vlamingen uw gezondheid en uw geluk zijn. Althans dat blijkt uit een onderzoek naar de grote levensvragen dat studiebureau Why5Research in april 2017 bij 1000 Vlamingen uitvoerde. In dat onderzoek gaf 39 procent van de Vlamingen aan met dergelijke fundamentele vragen bezig te zijn. 42 procent zegt het zelfs leuk te vinden om daarover na te denken. Behoort u ook tot die groep? Dan is de kans groot dat u al eens een ingrijpende levensgebeurtenis hebt meegemaakt, u iets minder gelukkig bent, maar wel sterker sociaal geëngageerd en relatief geloviger bent. Ook dat bleek uit het onderzoek.
Het onderzoek Het viel de onderzoekers op dat de top vijf van grote levensvragen volledig draait rond persoonlijke gezondheid, geluk en een doel hebben in het leven. Vragen als ‘Wat maakt mijn leven de moeite waard?’, ‘Zal ik een goede oude dag hebben?’, of ‘Zullen mijn kinderen en kleinkinderen gelukkig zijn?’, houden ons heel sterk bezig. De vraag die mensen het meeste bezighoudt, is: ‘Hoe kan ik lichamelijk gezond blijven?’.
Wat ook uit het onderzoek naar voren kwam, is dat vragen rond het religieuze of het overstijgende niet bovenaan de lijst staan, wat toch wel opmerkelijk is. Slechts 24 en 22 procent van de geënquêteerden denkt na of er respectievelijk een god bestaat en of er leven is na de dood. Toch zegt een derde van de Vlamingen te geloven in iets dat ons overstijgt en 20 procent gelooft daarbij in God.
Het onderzoek leverde ook interessante gegevens op rond een reeks actuele thema’s. Zo voelt het merendeel van de Vlamingen zich gelukkig en vindt 54 procent dat moordenaars de doodstraf moeten krijgen. Een op vier heeft reeds overwogen om zelfmoord te plegen. Meer dan de helft zegt dat hij/zij positief naar de toekomst kijkt en een op vier zegt dat hij/zij zich eenzaam voelt.
We vragen het aan Friedl’ Lesage. Radio- en televisiepresentatrice Friedl’ Lesage ging samen met specialisten in hun vakgebied op zoek naar antwoorden op de levensvragen die ons het meeste bezighouden. Deze zoektocht leidde onder meer tot een boek, maar ook tot een theatertour doorheen Vlaanderen. De theatertour is inmiddels afgelopen, maar niet getreurd: de levensvragen komen nog elke zondag aan bod tijdens het programma ‘Touché’ op Radio 1 waarin Friedl’ Lesage telkens met een boeiend persoon in gesprek gaat over wat hem of haar raakt in het leven.
Friedl’, om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat is voor jou de zin van het leven? “Ik denk dat het belangrijk is de dagen die we krijgen zo zinvol mogelijk in te vullen, zodat we een gelukkig leven kunnen leiden, waaruit we voor onszelf en de mensen rondom ons zoveel mogelijk energie en vrolijkheid kunnen halen. Als we al zin kunnen geven aan dit leven is het allicht dit: de planeet die we hebben gekregen op een zo menswaardig mogelijke manier te laten draaien. Als iedereen zijn talent gebruikt - het maakt niet uit hoe groot of hoe klein dat talent is - betreuren we op het laatste misschien niet dat we hebben geleefd.”
Wanneer werd jij voor het eerst bewust met die nietigheid van het bestaan geconfronteerd? “Dat was in 1997. Toen werd Pascal, een van mijn beste vrienden, doodgereden door een spookrijder. Ik had hem leren kennen toen ik op de VRT begon te werken. Hij maakte reportages voor nv De Wereld, ik las ze in. We kwamen beiden uit West-Vlaanderen en dat klikte. Pascal was zes jaar ouder dan ik en had zijn eigen productiehuis al: Kanakna Documentary. Hij was een ambitieus journalist, die ik zowat als professioneel voorbeeld beschouwde, maar ook als mens heeft hij me heel veel geleerd. Pascal leefde zo intens, wou alles uit zijn talent puren wat erin zat. Hij was enorm gedreven. Ik was 27 toen hij overleed, dat is nu twintig jaar geleden. Twintig jaar waarin ik zijn manier van leven probeer te benaderen. Het lukt me maar half zo goed.”
Een boek, een tour en een radioprogramma over levensvragen, wat hoop je bij de kijker of lezer teweeg te brengen? “Ik hoop dat we ons vaker vragen stellen, dat we vaker naar antwoorden zoeken op de grote levensvragen. Een vriendin belde me onlangs op en vertelde dat ze het ‘Grote Levensvragenspel’ met haar kinderen had gespeeld. Haar zoon kwam met het idee op de proppen. Eén per één sloegen ze het boek open bij een vraag waar ze dan samen over discussieerden. Die vriendin had er echt van genoten om op die manier met haar kinderen te praten. Het zijn gesprekken die je anders nooit voert. Ze vond de ervaring enorm verrijkend. Fantastisch, toch?”
Staan we dan niet voldoende stil bij levensvragen? “Ik denk dat we er te weinig mee bezig zijn en toch is het van levensbelang. Weten wat er echt in iemand omgaat, wat er echt speelt, is zo belangrijk. Zo krijgen we meteen ook meer begrip voor elkaar. Eén van de meest cruciale principes in het leven is toch ‘eerst begrijpen vooraleer je oordeelt’, maar dat doen we slechts zelden. Er wordt veel te vaak geoordeeld zonder kennis van zaken. Zeker als het over de mens an sich gaat. We doen te weinig moeite om elkaar echt te leren kennen. Ik denk dat we op dat vlak nog veel werk hebben en het is belangrijk werk, we kunnen er de wereld een stuk beter door maken.”
Met wie praat jij over levensvragen? Met al mijn gasten elke zondag weer. Ik doe dat graag, ik heb het nooit erg gevonden dat ik op zondag moet werken, integendeel. Ik mag week na week met zo’n interessante mensen over zo’n interessante onderwerpen praten. Dat is een voorrecht. Ook bij vrienden en familie snij ik regelmatig die zogenaamde levensvragen aan. Voor mij voelt dat helemaal niet abnormaal om daarover te praten. Ik hou niet zo van smalltalk. Ik ben allergisch voor gesprekken die nergens over gaan. Ik wil liefst meteen tot de essentie komen, weten hoe het met mijn dierbaren gaat. Soms krijg ik dan wel te horen: ‘Zeg, is dit een interview misschien?’, maar meestal appreciëren mensen het ook echt wanneer je oprecht wil weten hoe het met hen gaat.”
Welk moment uit de voorstellingenreeks is je bijgebleven? “Dat is een moeilijke vraag. Er zijn verschillende beklijvende momenten geweest. Dat is ook logisch door de onderwerpen. Ik herinner mij nog goed de voorstelling in Brugge waarop de vraag ‘Moeten moordenaars de doodstraf krijgen’ aan bod kwam. 1 op 2 geënquêteerden vindt van wel. Achteraf bleek dat die vraag bij een aantal aanwezigen hard was aangekomen, want de aalmoezenier van de Brugse gevangenis had enkele ex-gedetineerden uitgenodigd voor de voorstelling. Dit was nadien ook hét gespreksonderwerp bij het drankje in de foyer. Ik heb er nog vaak aan teruggedacht, want het zijn diezelfde ex-gedetineerden die als volwassenen helemaal opnieuw moeten beginnen na het boeten voor een misstap. Dan zie je de onderzoeksresultaten, bijvoorbeeld over de doodstraf voor moordenaars, toch even in een ander perspectief. Mensen zijn vaak heel hard voor elkaar. Begin er dan maar eens aan, als ex-gedetineerde, als je voelt dat de buitenwereld zo vijandig tegenover je staat.”
Heb je de theatersmaak nu te pakken? “Ik vond de theatertour echt heel fijn om te doen. Als radiomaker zie ik natuurlijk zelden of nooit het publiek. Mensen die mij kwamen zeggen dat ze voller en rijker naar huis gingen, dat deed deugd, maar ik hou even zoveel van de biotoop van de radiostudio, dat kleine coconnetje!
Foto: © Joost Joossen
Tekst: TV - Mensen zijn Media
‘De Grote Levensvragen’ van Friedl’ Lesage, Johan Van der Vloet, Ilse Cornu van uitgeverij Lannoo is te koop in de boekhandel voor 24,99 euro. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Stuur dan snel een mailtje met je gegevens naar marlene@mensenzijnmedia.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.
Afbeelding