Afbeelding
Frans Vercammen brengt MARX - theatermonoloog van Stefaan Van Brabandt

Frans Vercammen brengt MARX - theatermonoloog van Stefaan Van Brabandt

Beleven

In 2018 – niet toevallig 200 jaar na het geboortejaar van Marx en 10 jaar nadat de bankencrisis een aantal van zijn analyses terug in de actualiteit bracht – schreef auteur, acteur en filosoof Stefaan Van Brabandt de theatermonoloog “MARX”.

Misschien zou dit stuk beter (een voortdurend gebrek aan) KAPITAAL & (een leven vol) LIEFDE genoemd worden, zoals de naam van de recente biografie van Mary Gabriel over Karl Marx en zijn echtgenote Jenny von Westphalen.

Menselijk portret

Geen droog wetenschappelijk stuk over de politieke economie van het kapitalisme of een discussie over de te voeren strijd. Hoewel wellicht geen filosoof een grotere stempel heeft gedrukt op de recente wereldgeschiedenis, zijn visie er nog toe doet en zijn naam zowel positieve als negatieve reacties oproept.

Maar een onderhoudend, meer dan menselijk portret. Waarin de oudere Marx via de geniale ingreep van de tijdelijke heropstanding ook over de dood heen ongemeen openhartig nadenkt over zijn bewogen leven en dat van zijn gezin.

Waarbij zelfspot nooit ver weg is en je meegevoerd wordt in een straalstroom van emoties en ideeën, zoals een recensent schreef.

Brood en aardappels

Anders dan zijn afkomst het mogelijk maakte, leefde Karl Marx niet in luxe. Het kapitaaltje van zijn ouders maakte hij op tijdens zijn studies en vooral om de kranten waarvan hij de redacteur was in leven te houden.

Uitgewezen uit Duitsland, Frankrijk en zelfs uit België woonde hij met zijn gezin in Londen in twee zolderkamertjes driehoog waar hij, om de huur te kunnen betalen, met zijn gezin een geregeld overleefde op brood en aardappels. Vier van zijn zeven kinderen stierven op heel jonge leeftijd – voor een deel te wijten aan het voortdurend gebrek aan geld. Tot na meer dan twintig jaar Friedrich Engels een bescheiden jaargeld voor het gezin Marx bij elkaar bracht.

Gebrek aan kapitaal, liefde in overvloed

Gebrek aan kapitaal, maar geen gebrek aan de diepe en hartstochtelijke liefde van Jenny. Als adellijke dame uit het geslacht von Westphalen bleef zij met haar dochters vrijwel alles opofferen om Marx in staat te stellen aan zijn ideeënwereld vorm te geven. Ondanks de armoede, de sociale uitsluiting, de ziekten (zij overleed bijna aan de pokken).

Deze gedragen theatermonoloog brengt een verhaal van vlees en bloed. De straffe tekstpartituur van Stefaan Van Brabandt werd in 2018 door Johan Heldenbergh getalenteerd vorm gegeven, ook in het Lierse Cultuurcentrum.

Frans Vercammen die zich naast en na zijn leraarschap in Lier al 45 jaar profileert als regisseur en acteur – ook in die andere schitterende monologen over de tuinman van de koning en over Ernest Claes als verteller– brengt op een even gedreven wijze deze schitterende tekst.

Waar en wanneer

Dinsdag 17 mei om 20.00 uur in de Stedelijke Colibrantzaal in Lier.

Tickets en info

hvv.vrijdenkendlier@telenet.be / 03 480 89 23 / 0495 43 14 29