Fortgesprekken – Willy Goossens

0

Aristoteles gaf al wandelend les; zijn “peripatetisch” onderricht werd een begrip. Nietzsche beschouwde de ideeën die hem al wandelend te binnen vielen, als de meest waardevolle. President Obama placht zijn belangrijkste beslissingen na een wandelmeeting met zijn topadviseurs te nemen. En wie niet meer zo piep is, herinnert zich nog de wandelingen van Koning Boudewijn en premier Wilfried Martens die, kuierend in de tuinen van Laken, de hoogste staatszaken bespraken.

Wandelen blijkt dus inspirerend. Vandaar de idee om af en toe ons mooie Fort 4 als fraaie achtergrond te benutten voor een – hopelijk boeiend – wandelgesprek met een interessante gast.

Intro

Neerdorpen Klassiek! Heeft u enige interesse voor klassieke muziek, dan kent u ongetwijfeld deze knappe reeks concerten in de Antwerpse zuidrand, die ondertussen op een jarenlange traditie mag bogen.

Vandaag wandelen we met de grote bezieler achter de vzw Orfeoproducties die zowat voltijds (en ondersteund door een 4-koppig team) doende is met de prospectie, de programmering en de uitvoering van deze en andere concerten (én van tal van andere artistieke projecten, zie verder).

Roots

Willy Goossens is de naam. Geboren in Antwerpen, loopt hij school in Sint-Jan Berchmans aan de Meir. Later volgen studies Economische Wetenschappen in Leuven. Professioneel is hij vervolgens vooral actief in de sector van de Private Banking. Sinds 2008 is hij “op rust” – een veeleer relatief begrip voor onze medewandelaar.

Profiel

Voormeld profiel wijst niet meteen op echt veel raakvlakken met (klassieke) muziek. Nochtans is hij – reeds op jonge leeftijd – daarin erg geïnteresseerd. De – inmiddels overleden – regisseur Roger Vossenaar was een klasgenoot. Roger introduceerde hem in de wereld van het muziektheater. Willy verleende logistieke medewerking.

In 2008 gaat onze wandelgezel met pensioen. In de Mortselse MLS woont hij rond die tijd een concert bij met werk van Sjostakovitsj. Evenveel mensen op het podium als in de zaal: welgeteld 4!

Dat moet beter kunnen, maakt Willy zich de kunstminnende bedenking.

2002: een kanteljaar

Het idee rijpt om muziek – in de ruime zin – aan een breed publiek voor te stellen. De allereerste uitvoering wordt Orfeo, naar de gelijknamige opera van Monteverdi. Reeds genoemde Roger Vossenaar bewerkte de opera tot een muziektheaterversie. Onder anderen acteur Peter De Graef en tenor Jan Van Elsacker verlenen hun medewerking. Ook de locatie én het moment zijn heel speciaal: de opening van het overdekte reduit van Fort 4 in 2002. De 14 uitvoeringen kunnen in totaal zo’n 5000 enthousiaste toeschouwers begeesteren! Dit resultaat smaakte naar meer.

Neerdorpen Klassiek!

Orfeo gaf de naam aan de vzw en vormde de aanzet tot heel wat latere reeksen in het reduit (zo de reeks Fort 4 Klassiek!). Willy blijft het jammer vinden dat deze unieke locatie ondertussen – om allerlei redenen – niet langer gebruikt wordt. De ruimte biedt immers een tópakoestiek waarin getalenteerde zangers en musici wát graag willen optreden.

Ondertussen reikte de blik van de vzw ruimer dan Mortsel. Zo zagen in de loop der jaren tal van andere initiatieven het levenslicht, waaronder dus de concertreeks Neerdorpen Klassiek! Als u dit leest, gaat het 14de seizoen in. Het (meestal klassieke) programma omvat concerten in de Antwerpse zuidrand (grosso modo het distributiebereik van ’t Periodiekske).

Promotie van muziek, geschiedenis, architectuur, plastische kunst, …

Orfeoproducties haakt ook in op herdenkingen en vieringen. Zo werd de vzw onder meer aangezocht voor concerten rond 150 jaar Fortengordel (2009) of rond de herdenking van 100 jaar WO I (2014) in de Westhoek.

Ondertussen lopen alweer nieuwe projecten. Onder het motto Klassiek en Architectuur organiseert de vzw concerten in architecturaal interessante sites. Zo een oktoberconcert in Wilrijk [zie onderaan]. Een topsportschool zou je niet meteen associëren met architecturaal inspirerende en akoestisch optimale ruimtes. Nochtans illustreert Wilrijk die ongewone mix …

Sinds 2018 verkent Orfeoproducties ook andere dan louter muzikale horizonten. In Fort 5 (Edegem) loopt sedert dan Kunstwerk, een site voor hedendaagse beeldende kunst.

Slot

Wanneer ik mijn gast vraag hoe hij zich, na al dat intense werk voor de vzw, weet te ontspannen, blijkt wandelen het favoriete tijdverdrijf. We zijn dan ook wát blij dat we hiertoe – via deze rubriek – een kleine bijdrage konden leveren …

En wanneer we, bij wijze van traditionele afsluiter, even peilen naar het lievelingsdier waarmee mijn gast zich het nauwst verwant voelt, komt het antwoord verrassend snel: de Australische liervogel die – u raadde het – alleen in down-under rondfladdert. In tegenstelling tot de meeste soortgenoten kan deze vogel een ontzettend rijk gamma aan melodieën ten gehore brengen.

Mag de vzw Orfeoproducties, naar het beeld van de liervogel, nog vele jaren invulling geven aan diversiteit, originaliteit en kwaliteit!

Frank Kloeck

Concerten in de kijker

-donderdag 26 september 2019 – 20.15 uur – Sint-Antoniuskerk Edegem – openingsconcert 14de seizoen Neerdorpen Klassiek! door het Young Woodwind Trio.

-zondag 13 oktober 2019 – 15.00 uur – Stedelijk Lyceum Topsport – Edegemsesteenweg 100, 2610 Wilrijk – ChampdAction brengt het programma Joshi rond de Japanse Kodospeelster Tsubasa Hori. Vooraf is er een rondleiding in het gebouw.

www.orfeo.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here