Fortgesprek – 31

1

Aristoteles gaf al wandelend les; zijn “peripatetisch” onderricht werd een begrip. Nietzsche beschouwde de ideeën die hem al wandelend te binnen vielen, als de meest waardevolle. President Obama placht zijn belangrijkste beslissingen na een wandelmeeting met zijn topadviseurs te nemen. En wie niet meer zo piep is, herinnert zich nog de wandelingen van Koning Boudewijn en premier Wilfried Martens die, kuierend in de tuinen van Laken, de hoogste staatszaken bespraken.

Wandelen blijkt dus inspirerend. Vandaar de idee om af en toe ons mooie Fort 4 als fraaie achtergrond te benutten voor een – hopelijk boeiend – wandelgesprek met een interessante gast.

Een ochtend medio oktober. Voor ons wandelgesprek zijn de weergoden zo vriendelijk een droog intermezzo in te plannen. Fort 4 in herfsttooi: niet alleen een feest voor het oog, maar voor álle zintuigen. Naast kleuren zijn er de geluiden, de geuren, het intense herfstgevoel. Het thema zal verder prominent aan bod komen.

Roots

Vandaag ga ik immers op stap met “sylvotherapeute”zeg maar “bostherapeute” – Ann Tilman. Ze woont in Mortsel, maar is afkomstig uit de Antwerpse Kempen (Oud-Turnhout). Na middelbare studies aan het gerenommeerde Spijker-instituut in Hoogstraten studeert ze romaanse filologie aan de KU Leuven.

Burn-out

Dat diploma leidt doorgaans naar het onderwijs, maar die sector spreekt mijn wandelgezel niet meteen aan. Onder meer haar talenkennis (Engels, Frans, Italiaans) opent de deuren voor het (internationale) bedrijfsleven. Haar carrière lijkt voorspoedig te verlopen. Tot een burn-out haar enkele jaren geleden overviel. Het werd een ware wake-upcall. Ann begint na te denken over haar al te hectische leefstijl, de ratrace die haar zo in de greep had. Ze zoekt naar manieren om haar leven een meer evenwichtige invulling te geven.

Shinrin-yoku

In de natuur herontdekt ze de stilte, rust en zichzelf. Shinrin-yoku kruist haar pad. Voor vele lezers klinkt dit wellicht Chinees, en dan zit u er niet zó ver naast: het is Japans. Shinrin-yoku betekent, vrij vertaald: laat het bos op je inwerken.

Bosbaden

Het is een natuurtherapie die bij ons ook wordt omschreven als de Japanse kunst van het bosbaden. Nu voelt u bij “bosbaden” misschien enige … nattigheid. Maar we stellen u meteen gerust: het “baden” betekent gewoonweg dat je je met al je zintuigen “onderdompelt” in een bosrijke natuur en je openstelt voor álle gewaarwordingen die vanuit die natuurlijke habitat op je afkomen. Er komt dus alleen enig water aan te pas als … het regent, zoals ik las ik op een site.

5 x (s)

Ann licht toe. Shinrin-yoku ontstond in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Japan. Het land schakelde toen ingrijpend om naar een uitermate hoogtechnologische maatschappij. Mensen voelden zich daardoor vaak ontworteld, ontheemd. Toen rijpte het idee om back to basics te gaan, terug te gaan naar een aloude traditie om in contact te treden met de natuur. Die contactname bleek erg heilzaam voor de balans tussen lichaam en geest.

Mijn wandelpartner beschrijft deze zintuiglijke natuurbewustzijnswandeling aan de hand van “5 s’en”: Silence (stilte), Slowing down (vertragen), Senses (zintuigen), Sharing (delen) en Safety (veilig-zijn). Bosbaden is geen vrijblijvende wandeling in de natuur. Integendeel, het is een cognitief bewustwordingsproces van denken en doen naar voelen en zijn.

Ann begeleidt zelf groepen (onlangs nog in het Middelheimpark, de Plantentuin van Meise, het Meerdaalwoud en de Hoge Rielen) en leidt ook gidsen op via het Forest Therapy Institute waaraan ze als trainer verbonden is.

Werkwijze

Met een groepje van 12 tot 15 deelnemers gaat ze op stap. In 2 tot 3 uur legt de groep zo’n … 500 m af. Stilstaan en traagheid zijn immers essentieel. Ann wijst erop dat haar rol als gids vrij discreet is. Haar aanpak is allerminst dwingend, veeleer aanreikend, uitnodigend. Het is de natuur, het zijn de bomen die in feite het werk doen: die gevoelens, gedachten bij mensen opwekken. En dat gebeurt als we zeer bewust kijken, ademen, ruiken, voelen, … Noem het mindful wandelen. Onderweg kunnen de wandelaars ervaringen, gewaarwordingen, … met elkaar delen. Een en ander blijkt erg helend te werken.

Na zo’n sessie voelen de meeste participanten zich een stuk “bevrijd”. Ze lijken meer in staat tot relativering. Kunnen hun bestaan in een groter geheel plaatsen en gaan uiteindelijk minder gestrest door het leven. Even geen schermen, geen smartphone, laptop of tablet …

Onlangs begeleidde ze een sessie met een groep 16-18-jarigen uit het Xaveriuscollege in Borgerhout. Het onwaarschijnlijke gebeurde: de groep tieners bleek heel ontvankelijk en zette zonder morren de smartphone af … Na enige tijd begonnen ze spontaan ervaringen uit te wisselen en ontdekten de helende kracht van de natuur.

Ontspanning voor de therapeut

Ann zelf is dus professioneel bezig met sylvotherapie en psychosociaal welzijn. Zo ontstrest ze ook tijdens haar werk … Een droom! Daarnaast zorgt ze voor voldoende beweging en waagt geregeld een plons in zwembad Den Bessem. Achteraf kan ze het moeilijk laten om nog even het Fort in te duiken …

Slot

Wanneer ik, bij wijze van slot, even pols naar haar lievelingsdier, volgt het antwoord haast meteen: de eekhoorn! Bij één van zo’n Fortwandelingen zag ze er onlangs enkele doorheen de bomen zweven. Ze is vooral gefascineerd door de sierlijke beweeglijkheid en de durf die de beestjes kenmerkt.

Durven los te laten: een boodschap die na deze wandeling erg nadrukkelijk doorklinkt!

Frank Kloeck

www.foresterra.be

ann_tillman@gmail.com

Geen posts om weer te geven

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here