Focus

0
Focus cover

De loep is een instrument waarmee we zaken kunnen uitvergroten. Alleen binnen de omtrek van de loep wordt alles groter, daarbuiten behoudt alles zijn ‘normale’ proportie. Hoe we de loep vasthouden, bepaalt waar onze focus ligt. Maar zijn onze zintuigen ook geen soort loep? Studies bewijzen dat onze hersenen massaal veel informatie opslaan, veel meer dan alleen datgene waarvan we ons bewust zijn. Ze staan voortdurend in nauw contact met onze zintuigen en filteren wat belangrijk of relevant voor ons is.

Van haardstede tot concentratie

Voor de oude Grieken was de ‘focus’ de haardstede of de plek in huis waar het vuur brandde. Wie dicht bij deze plek zat, was onschendbaar … Ook in het Latijn verwijst de term naar haard of brandpunt – de plaats waar alle aandacht naartoe gaat. Zich ‘focussen’ betekent zich concentreren op een bepaald punt, op een taak of … op een oplossing.

Focus als keuze

Een loep richt je op een object naar keuze. Je beweegt met je hand en wat zich achter de loep bevindt, wordt groter. Logisch dat de beweging van je arm bepaalt welk object of deel ervan wordt uitvergroot. Net zoals je arm fysieke bewegingen maakt die jij zelf aanstuurt, kun je ook leren om je mentale aandacht te sturen. In dat geval spreken we over onze ‘mindset’.

Je focus voedt je mindset

Je kent ze ongetwijfeld, mensen die voortdurend focussen op wat verkeerd gaat of zou kunnen gaan. Angst domineert hun leven en er is nauwelijks nog ruimte voor plezier of ontspanning. Alles moet beter, de wereld is een tranendal en de toekomst brengt alweer miserie … Tijd om de aandacht te verleggen, want ze krijgen steeds weer gelijk en nestelen zich in een spiraal van negativiteit.

Alles is z-waar

In het leven wisselen fijne met minder fijne momenten mekaar af en elk moment triggert emoties. Daarom is het belangrijk om onze focus nu en dan te verleggen en het gewicht van deze emoties te relativeren. Het leven is een tranendal. Er is te veel miserie in de wereld. Het leven is niet altijd eerlijk. Het leven kan hard zijn. Dat is allemaal waar. Wanneer de aandacht voortdurend ligt op deze ‘zwaarheden’ dan heb je gelijk … en wordt het leven zwaar.

Wat je aandacht geeft, groeit … focus daarom op wat mooi, goed en aangenaam is.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here