Fitbit

0

Vrienden kijken me bij de nieuwjaarswensen diep in de ogen. “En vooral een goede gezondheid!” Glimlachend bevestig ik het belang daarvan en vermoed dat die goedbedoelde bezorgdheid in het verlengde ligt van de gezondheidsrage. Sapjes, groentjes van biologische teelt, jogging en fitness, het weren van 1001 producten die niet optimaal zouden zijn voor lichaam en geest. Spring bedachtzaam en bewust met je conditie en je voeding om. Pizza’s en bickyburgers zijn zondig. Obesitas heeft een maatschappelijke dimensie. Dat de tendens heel ver gaat, blijkt uit de schoolreglementen, waar snoep en frisdrank taboe zijn en zelfs vruchtensap en koekjes op de zwarte lijst staan. Doe het met water en fruit. “Een brug te ver …”, zuchten we wel eens.

En toch: waakzaamheid is geboden. Hou je gezondheidstoestand vlijmscherp in het oog en vraag check-ups aan je huisdokter. Neem liefst ook zelf het roer in handen, maar doe dat niet met de hulp van dokter Google. De overdadige info over rug-, hoofd- en maagpijn beantwoordt niet noodzakelijk aan de medische voorwaarden of is commercieel. De digitale wereld biedt zich overigens ook aan om je gezondheid minutieus te monitoren. De kans bestaat, dat we weldra gebruikmaken van smart T-shirts, slimme schoenzolen en inslikbare apparatuur. Fitbit Inc. is een Amerikaans bedrijf dat activiteitstrackers produceert, maar ook apparaten die de essentiële lichaamsfuncties analyseren en in cijfers omzetten. De eHealth, de mobile health, digital health technologies (DHT) en telehealth, zijn we er klaar voor?

Regelgeving betreffende DHT ontbreekt. Er zijn geen duidelijke criteria om de kwaliteit, effectiviteit en veiligheid van een toepassing of technologie te beoordelen. Hoedt men zich wel voor onbedoelde bijwerkingen en respecteert men de privacy? Toch is de verwachting, dat in het kader van de focus op preventie, het grootste deel van de bevolking weldra monitorsystemen zal dragen. Wie om redenen van privacy weigert om gemonitord te worden of wie geen acht slaat op de signalen, zal hogere zorgverzekeringspremies betalen. Over 15 jaar zullen innovaties in afstandsgeneeskunde, draagbare sensoren en artificial intelligence ertoe leiden dat de gezondheidszorg is verplaatst van het ziekenhuis naar de thuissituatie. Daarvan is o.m. de interdisciplinaire werkgroep Metaforum van de KU Leuven overtuigd. Als dat de bezorgde mens maar niet helemaal gek maakt …

Zelfs wanneer voldoende data en gecertificeerde tools beschikbaar zullen zijn, rest de vraag of patiënten het gebruik van zulke toestellen zullen accepteren. Het succes van wearables zal daarom afhangen van de zorgzame integratie van de ervaring, de begeleiding door de arts en de feedback van de gebruiker. Verder is de intensieve samenwerking tussen wetenschappers uit verschillende domeinen vereist: ingenieurs, bio-ingenieurs, artsen, psychologen, sociologen en ethici. Wat met de meetbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg binnen de psychiatrie? Het ergste in het mandje van de bezwaren vinden we de hoge prijs van de afstandsmonitoring. Digitale preventie met dure apparaten mag zeker niet alleen bestemd zijn voor kapitaalkrachtigen en hoogopgeleiden. Dat zou de sociale kloof binnen de gezondheidszorg vergroten.

Marc van Riel

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here