Fit zonder fitness

0
Fit zonder fitness

Misschien ben jij ook een van de duizenden mensen met een abonnement voor een fitnesscentrum, die "even niet genoeg tijd heeft". Je nam een dappere beslissing en stapte ietwat onwennig binnen in een ruimte met zoemende machines, kreunende mannen en een vochtige zweetlucht. Je hoofd zegt dat je vaker moet gaan, maar je voelt je niet goed in deze omgeving. We kunnen even teren op wilskracht, maar wanneer die is opgebrand wint ons gevoel, altijd.

Niet jouw schuld

Er is moed nodig om dapper te beslissen je gezondheid in handen te nemen. Wanneer dat uitdraait op een sisser, is het makkelijk om in de val te trappen van zelfverwijten en schuldgevoelens. Daarom, besef goed dat het niet aan jou ligt! Fitnesscentra zijn rendabel omdat zoveel mensen zich inschrijven en niet komen opdagen. Als elk nieuw lid regelmatig zou blijven komen, zouden ze kampen met een permanente overbevolking. Dat is hun businessmodel.

Begrijp me niet verkeerd, dit is geen protestpamflet. Het staat buiten kijf dat fitnessindustrie enorm veel heeft betekend voor duizenden mensen, mijzelf inclusief. Wat ik in dit artikel wil benadrukken is dat we onze gezondheid actief in handen kunnen nemen, ook als het ons niet lukt om 3 keer per week intensief te sporten.

Een betere gezondheid bereik je immers door gezond te leven, niet door “gezond te doen”. Wanneer we ons vastpinnen op externe doelen, zoals maten en gewichten, maken we het onszelf moeilijk. Boekhouders en wiskundigen buiten beschouwing gelaten, een cijfer zal nooit ons innerlijke vuur ontsteken. Gevoelens zetten ons in beweging (e-moties). Daarom, beweeg om je beter te voelen. Word je bewust van je gevoel en vind wat (op dit moment) werkt voor jou. Alles begint met jouw beweeg-reden (snap je ’m?).

Kleine beetjes

Vaak krijgen we foto’s van zwetende mensen te zien, al dan niet met een slogan erbij. “No excuses”; “No pain, no gain”. Dan beginnen we te geloven dat alleen een fysieke marteling meetelt om gezonder te leven. Dat alleen kreuners en puffers fit en gezond kunnen zijn. Ook hier wil ik benadrukken dat er niets mis is met puffen en kreunen. Ik heb zelf wat afgekreund en afgepuft (en gehijgd), maar dit werkt niet voor iedereen en dat hoeft ook niet, want wat mensen ook beweren, alle kleine beetjes helpen! Elke dag een kwartiertje gaan wandelen in de buurt is veel beter dan jezelf vijf weken lang martelen op een fitnesstoestel, net zolang tot je afkeer het haalt van je voornemens. Zoek dus een nieuwe gewoonte die je in je dagelijkse leven kunt inpassen.

Geen geld

Om een blokje te maken heb je helemaal niets nodig, maar ook voor intensieve oefeningen, kun je je portefeuille gesloten houden. Er zijn letterlijk duizenden gratis apps, video’s en programma’s online te vinden. Zelf gebruik ik de laatste maanden de apps Fitify. Je stelt in hoeveel tijd je hebt en volgt gewoon mee, met een video van een echte mens die de oefeningen voordoet. Op het einde geef je aan hoe zwaar of makkelijk je de routine vond en de app past het niveau aan. Ze hebben een aparte app per spiergroep en voor enkele accessoires, zoals elastieken, kettlebells etc.

Smakelijk!

Als laatste wil ik je er nog aan herinneren hoe belangrijk het is om gezond te eten. Blijf weg van junkfood en frisdrank, drink water en eet groenten en fruit. Ik ben geen diëtist en zelfs als ik dat zou kunnen, zou ik je geen gedetailleerder advies willen geven. Het laatste wat ik wil, is dat jouw voedsel een extra bron van zorgen en stress wordt. Dan kun je beter genieten van een lekkere hamburger 🙂 …

Om samen te vatten

  • Richt je op je gevoel, niet op een extern doel. Het gevoel ís het doel.
  • Alle kleine beetjes tellen! Herhaling werkt. Herhaling werkt. Herhaling werkt.
  • Je hebt niets nodig. Geen euro's, geen machines, …
  • Geef je lichaam gezonde voeding.

Over Jeroen

Sinds Jeroen in 2007 ontwaakte uit een coma is zijn leven veranderd in een zoektocht om dit ene, korte, kwetsbare leven zo goed mogelijk in te vullen, voor zichzelf en de rest van de wereld. In zijn werk als auteur, spreker en coach combineert hij diepfilosofische bespiegelingen met concrete, alledaagse manieren om de beste versie van jezelf te worden.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here