Ferre, de nieuwe Wilrijkse reus

0

Ferre Grignard was in de jaren ‘60 en ‘70 tienerheld en tegelijk schrik der ouders en leraars. Als jong talent werd hij een ster zonder het te beseffen met als hoogtepunt de song “Ring Ring, I‘ve got to Sing” in zijn legendarische pleisterplaats de Muze. Je kon hem een protestzanger zonder politiek geëngageerd te zijn noemen. Hij had het imago wild en nonchalant te zijn. Hij zei en deed gewoon wat hij wou. Op het hoogtepunt van zijn carrière zag je hem in de Star Club in Hamburg en in de Olympia in Parijs waarna echter een terugval kwam. Hij was ook een begenadigd schilder en boekillustrator.

Ferre (of Fernand, zijn volledige naam) wordt bijna altijd geassocieerd met de kroeg aan de Melkmarkt (de Muze), maar zijn roots lagen in Wilrijk. De Letterkundestraat was zijn thuishaven als kind. Vanaf hier ging hij naar de Cadixstraat voor studies aan het Stedelijk instituut voor Sierkunsten.

Wilrijk is de Ferre, die in 1982 al vrij jong stierf, echter niet vergeten. In 2003 kwam er als herdenking een monument in de vorm van een gitaar op een plantsoen aan het Valaar.

De inrichters van de lokale Geitenstoet vonden nu een originele manier om Ferre Grignard verder te herdenken. Elke wijk in Wilrijk verdient iemand te hebben om in herinnering te brengen. Om technische redenen (de Boomsesteenweg) doet de Geitenstoet het Valaar niet aan. De stoet is er om de vijf jaar. Zo kwam het idee van een reus, geassocieerd met de wijk. Na navraag bij de familie kon men de Ferre een nieuw leven geven. Het Technisch Comité van de Geitenstoet met de steun van het district realiseerde een 3,70 meter hoge reus. De Ferre met gitaar en rond brilletje, maar niet met zijn donkere kledij die hij altijd droeg. Hier koos men voor een aangepaste versie met bloemetjeshemd.

Op 30 maart tekende de ambtenaar van de burgerlijke stand Wilrijk de geboorteakte en werden ook de peter en meter bekendgemaakt. Meter is Petra Verrept van de lokale Geitenstoetorganisatie en peter is Alain Grignard, de neef van de zanger.

De reus werd ook gedoopt met water uit de Hollebeek. Deze beek ligt op de grens Hoboken-Wilrijk.

Reus Ferre zie je voor de eerste keer live op de jaarmarkt op 12 augustus.

Ferre Grignard ligt begraven op een ereperk op het Schoonselhof.

Tekst en foto’s: A. Charrin

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here