Facebook

0

Van Facebook zijn we een zeer koele minnaar. Ons eigen account is inactief. Alleen helpen we af en toe bedrijven op weg, om via de sociale media -what’s in a name?- campagnes op te zetten. Een zinvol initiatief blijkbaar. “Tot vijf keer meer pastinaak verkocht in Eeklo na een gerichte advertentiecampagne op Facebook”, lazen we op de VRT-nieuwssite. Na het Cambridge Analytica-schandaal en de verhalen over de campagnes tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het brexitreferendum, testte de nieuwsredactie uit, of Facebookadvertenties de verkoop van de onschuldige groente konden stimuleren. Dankzij reclame die slechts 500 euro kostte, werd de verkoop bijna vervijfvoudigd. Facebook leeft, Facebook werkt. Maar ook leugens als ‘een glas wijn per dag is gezond’ slaan in.

Het misbruik en de schandaaltjes rond het medium nemen echter zo erg toe, dat ‘verstandige mensen’ er stilaan genoeg van hebben. Meer dan 2,5 miljoen mensen liketen het profiel van Angela Merkel op Facebook. Ondanks dat record, besloot ze toch haar pagina af te sluiten. De schandalen rond Facebook halen dagelijks het nieuws. De prestigieuze Vlaamse techondernemer Dries Buytaert heeft genoeg van “het aanhoudende misbruik van persoonsdata en privacyinbreuken, desinformatie en een veelheid aan schimmige zakelijke praktijken”. Spionage, rechtszaken, manipulatie, schending van de privacy. De datastromen worden gebruikt om menselijk gedrag en emoties te sturen, zodat onze privacy en onze fundamentele rechten en vrijheden worden aangetast.

2,13 miljard actieve gebruikers per maand. Facebook is ’s werelds grootste sociale netwerk. CEO Mark Zuckerberg beloofde het platform ‘op te kuisen’ en te bevrijden van de massa verschrikkelijke content die dagelijks gepost wordt. Daarom wil Facebook het aantal mensen dat het platform screent op ongepaste berichten verdubbelen tot een leger van 20.000 moderatoren die censureren en ongepaste posts verwijderen. Dat zou nog altijd neerkomen op 100.000 accounts per maand per medewerker. Dweilen met de kraan open. Dagelijks stromen meer dan 1 miljoen meldingen binnen over mogelijk aanstootgevende content. Daarvan worden slechts één op de tien meldingen door Facebookcomputers zelf opgemerkt. Algoritmes schieten tekort en daarom wordt een beroep gedaan op de intuïtie en het menselijke oordeel.

Hatespeech, kinderporno, aanzet tot terrorisme, geweld. Momenteel screenen o.m. in Duitsland, Indië en de Filippijnen een leger interimkrachten vanuit ‘cubicle farms’ dagelijks duizenden posts. Zeker veertig talen worden daar door moderators uit de hele wereld gescreend. Over de werkwijze, training en ondersteuning doet Facebook erg geheimzinnig. De arbeid zorgt voor continue stress en trauma’s. Bij uitstek de groepen van transgenders, Joden, vrouwen en ernstig chronisch zieken worden beschermd. De richtlijnen zijn echter vaak onduidelijk en dubbelzinnig.

Misschien wil u gewoon het ledenaantal van uw tafeltennisclub opdrijven, bent u uw dierbare huiskat kwijtgespeeld, hebt u eczeem aan uw oorlel (en zoekt u andere patiënten om een Facebookgroep op te richten) of wil u met geestesgenoten het werk van Emmanuel Kant bestuderen. Meld het op Facebook en het lukt wel. Op zich is het medium onschuldig en zelfs sociaal. De miljarden gebruikers zijn echter oncontroleerbaar en de donkerste kanten van de mens worden op Facebook geëtaleerd. Het dilemma tussen vrije meningsuiting en digitaal kluizenaarschap bezorgt velen een brandende besluiteloosheid.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here