Afbeelding
Eva Krebbers

Eva Krebbers

Interviews

Helden zijn vrouwen en mannen met een passie. Een passie voor sport, ondernemen, reizen, literatuur, muziek, wetenschap, design, … ‘Mensen zijn Media’ wil Vlamingen inspireren, daarom komt in deze rubriek elke keer een held aan het woord.

Wat hebben wildplukken, papierscheppen, cider brouwen en ecoprinten met elkaar gemeen? Je maakt met je eigen handen iets moois en tijd speelt geen rol. ‘Slow living’ dus: meer aandacht en minder haast. Het meedogenloze tempo van deze maatschappij maakt mensen niet gelukkiger. Als je teruggaat naar de basis en zelf dingen creëert, zonder tijdsdruk, merk je meteen hoe ontspannen je hiervan wordt. Auteur en fotografe Eva Krebbers besloot er onder de titel ‘Slow living’ een boek aan te wijden. Naar eigen zeggen haar ‘ode aan de natuur, aan creëren en aan een simpeler leven’. Met prachtige fotografie, interviews en een heleboel tutorials opent zij inderdaad de weg naar een nieuwe manier van leven.

Hoe is slow living ontstaan?

“Als tegenreactie op de ‘druk, druk, druk’-maatschappij vol individualisme, dag en nacht bereikbaar zijn, beeldschermen en een cultuur van consumeren en wegwerpen is er een nieuwe stroming op gang gekomen, namelijk die van slow living.”

Hoe kunnen we het omschrijven?

“Slow living is een manier van langzamer, eenvoudiger en bewuster leven die helemaal naar eigen inzicht is in te vullen. Er is geen goed of fout. Dat klinkt fijn, toch?”

Zeker!

“Aangezien ieders persoonlijkheid en leven anders is, nodigt een slow living-lifestyle je uit om te onderzoeken welke waarden voor jou belangrijk zijn en welke niet (meer). Daarbij creëer je bewustzijn voor de dingen en mensen waarvan je blij wordt en die belangrijk voor je zijn en geef je daaraan je volle aandacht. Je richt je leven zo in dat je méér dingen kan doen die je energie geven; het overbodige in je leven, hoofd en huis schrap je, zodat je meer ademruimte krijgt.”

Welke waarden primeren?

“Verbondenheid met jezelf, de mensen om je heen en de wereld waarin je leeft, is een belangrijke waarde voor slow living. Net zoals de thema’s duurzaamheid, minimaliseren en hergebruik. Het gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit, less is more, ‘zo goed mogelijk’ in plaats van ‘zo snel mogelijk’. Bovendien staan slow livers stil bij de seizoenen en geven ze de voorkeur aan community boven individualisme.

Hoe kwam je op het idee om er een boek aan te wijden?

“In mijn voormalige baan als arbeidspsycholoog sprak ik veel mensen met burn-outklachten. Ik merkte dat zij veel baat hadden bij het uitproberen van een hobby zoals breien of haken, het creëren met je handen en uit je hoofd komen. Het deed me ook realiseren dat ik zelf niet gelukkig was met wat ik deed. Ik besloot eindelijk de knoop door te hakken en mijn droom om fulltimefotograaf te zijn te realiseren. Ik heb het nog geen seconde betreurd en er zijn alleen maar mooie dingen op mijn pad gekomen.”

Wat kwam er zoal op je pad?

“Dit boek; dit is het boek dat ik zocht, maar dat er niet was. Daarom schreef ik het zelf. Dit boek staat vol creatieve en groene projecten die je op weg kunnen helpen naar een bewustere, eenvoudigere levensstijl met aandacht voor het hier en nu. Ingedeeld per seizoen, kun je een jaar lang genieten van de kennis en ervaringen van mensen die ik heb geïnterviewd over hun passie – van bloemen kweken tot kaarsen maken.”

Maar het boek bevat ook prachtige foto’s!

“Met mijn eigen passie, fotografie, wil ik je laten wegdromen bij alle mooie plaatjes. Natuurlijk wil ik je er ook mee inspireren om een van de vele projecten in dit boek zelf uit te proberen. Bij voorbaat bied ik mijn excuses aan voor de overdaad aan rieten mandjes en katten in mijn boek, maar ik word daar nu eenmaal blij van. Ik hoop heel erg dat jij ook iets zal vinden in dit boek waarvan je blij wordt!”

Ecoprinten

Begint het al wat te kriebelen om zelf met een tutorial aan de slag te gaan? Dan bieden we alvast een voorproefje aan dat je in ieder seizoen kunt organiseren, met name ecoprinten. Eco watte? Prints maken op stoffen met planten die je gewoon overal kunt plukken én met spullen die je al in huis hebt: dat is magisch! Ooit werd Eva Krebbers gegrepen door het verschijnen van de eerste spookachtige tekens van een foto in het ontwikkelbakje in de doka. Nu kijkt ze gebiologeerd toe als de bloemenprints op stof tevoorschijn komen. Ze wordt er heel blij van, hopelijk jij als lezer ook.

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Leg een opengesneden vuilniszak op een lange tafel en zorg ervoor dat de vuilniszak niet wegwaait. Leg daarop je zijden sjaal.

Stap 2

Meng in een kom het augurkenzuur (uit een pot augurken zonder de augurken) met het roestwater (laat een potje water met spijkers een tijdje staan), in de verhouding 1:10. Met zo’n verhouding kun je experimenteren, begin met 100 ml augurkenzuur en 10 ml roestwater. Wordt de afdruk erg licht, dan moet je meer roestwater toevoegen. Wordt de afdruk erg donker, dan doe je het tegenovergestelde.

Stap 3

Trek handschoenen aan. Doop een blad in het mengsel van augurkenzuur en roestwater en dep het lichtjes af op de handdoek. Plaats het blad vervolgens op de zijden sjaal. Ga zo door, totdat je tevreden bent over het patroon op je sjaal.

Stap 4

Wanneer de sjaal mooi vol ligt, leg je de tweede vuilniszak over de sjaal met bladeren. Vouw de vuilniszakken-met-sjaal nu in de lengte dubbel, zodat het geheel qua breedte past op je stok.

Stap 5

Leg je stok bij het uiteinde van je op te rollen vuilniszakpakket en begin zo strak mogelijk op te rollen. Je mag best wat kracht uitoefenen.

Stap 6

Wanneer je alles heel strak om je stok hebt gewikkeld, bind je je bundel nog eens extra in met verband. Hoe strakker je inwikkelt, hoe krachtiger het resultaat. Wanneer je klaar bent, knoop je het verband vast en is je bundel toe aan een warm badje.

Stap 7

Laat water in een pan koken en leg daar de bundel 90 minuten in. Je kan hiervoor ook een weck- of inmaakketel gebruiken als je die hebt.

Stap 8

Na 90 minuten is het dan eindelijk zover: je mag je bundel uitpakken! Kijk uit, want hij is heet. Laat je bundel afkoelen buiten de pan en rol het verband van je bundel. Nu is het moment daar om de vuilniszak te openen, de blaadjes voorzichtig van de stof te halen en je te verbazen over de magie!

Tip

Lees in het boek van Eva zeker ook het interview met Carla van Belle. Zij maakt ecoprints op stof en leer voor slow fashion, accessoires en interieur.

Het boek ‘Slow living’ van Eva Krebbers werd uitgegeven bij Snor en kost 28,48 euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding