Essa’s wenskaarten, een actie van moedige ouders die een baby verliezen

0
Essa’s wenskaarten, een actie van moedige ouders die een baby verliezen

Na twee miskramen en een derde zwangerschap van 7 maanden moeten Niels De Meyer (33) en Sara De Schutter (30) uit Pulle (Zandhoven) noodgedwongen afscheid nemen van hun dochtertje Essa. Hun kindje beschikt maar over 12% van haar longcapaciteit en is bijgevolg niet levensvatbaar. Hoewel hun wereld instort, buigt het jonge koppel hun tegenslag om tot iets positiefs. Sara en Niels organiseren een wenskaartenactie ten voordele van ‘Boven De Wolken’.

‘Liefde – Als een ster’

‘Essa’ betekent ‘liefde’ en ‘als een ster’. Hun sterrenkindje mag dan ook rekenen op de onvoorwaardelijke liefde van Sara en Niels. Beide ouders bewogen hemel en aarde om hun dochtertje toch ter wereld te laten komen. Een uitgebreide echo in de 24ste week toonde aan dat Essa naast slechts één nier ook een open gehemelte, een gespleten lip en een vergroot hartje had.

“De gynaecoloog verwees ons naar het UZA voor een vruchtwaterpunctie. Hoewel het slechte nieuws hard aankwam, stonden Niels en ik onmiddellijk op één lijn. Met één nier valt perfect te leven. Een hazenlip kan geopereerd worden en ook de hartchirurgie staat al ver”, vertelt Sara. “Als onze baby voldoende levenskwaliteit zou hebben, dan gingen we door met de zwangerschap”, zegt Niels. Even later bleek dat Essa zelf een zeer zeldzame genetische aandoening ontwikkeld had waarvan geen van beide ouders zelf drager is.

Sara en Niels bezochten cardiologen, mond-, kaak-, oor- en aangezichtsartsen en planden al operaties. “De oogarts bracht het slechte nieuws dat ons kindje mogelijk geen traanklieren had. Ik werk zelf in een apotheek en herinner me nog levendig hoe een man smeekte of ik druppeltjes voor zijn droge ogen had, want hij werk er helemaal gek van. Het nieuws van de oogarts kwam voor mij dan ook keihard aan”, zegt Sara.

Een hartverscheurende beslissing

Bij een controle van het hartje in het UZ in Leuven op 5 augustus bleken de longslagaders erg onderontwikkeld. Een long was ongeveer 10% van de normale inhoud en de andere 12%. Een MRI bevestigde de verontrustende echo. “Na de geboorte zou ons kindje onmiddellijk aan de beademing moeten. Meer zelfs, mogelijk moest meteen na de geboorte al een palliatieve behandeling worden opgestart. Zowel het ethische comité van het UZ Antwerpen als het UZ Leuven keurden een stopzetting van de zwangerschap goed … Eigenlijk hadden we geen andere optie meer als we ons kind een grote lijdensweg wilden besparen …”, zegt Sara aangeslagen.

Op 13 augustus liet de gynaecoloog van het UZA Essa zachtjes inslapen in Sara’s baarmoeder. De bevalling duurde uiteindelijk nog 26 uur. “Op 14 augustus om 14 uur werd ons Essa geboren: 1,365 kg en 42 cm. Voor ons was ze perfect! We huilen nog regelmatig, maar beginnen ook weer vooruit te kijken”, vertelt Sara.

(lees verder onder de foto)

© Mia Uydens

‘Berrefonds’ en ‘Boven De Wolken’, een enorme steun!

In een boekje uit de koesterkoffer van het Berrefonds las Niels wat je allemaal best kan doen en ook later nog kunt doen . “Ik ben nu, achteraf, zo dankbaar dat ik haar nog gewassen en aangekleed heb. Het zijn momenten om levenslang te koesteren”, zegt Niels bewogen.

’s Avonds kwam Sanne uit Mortsel van ‘Boven de Wolken’ foto’s nemen. Het werd een uitzonderlijke ervaring, die de ouders nog steeds heel veel troost biedt. “We hebben nu prachtige foto’s van ons drieën, die we nog dagelijks bekijken, … foto’s die je nooit zelf zou kunnen maken.”

Koop ‘Essa’s Wenskaarten’ t.v.v. ‘Boven De Wolken’

Om iets terug te doen voor Boven De Wolken, verkopen Sara en Niels kaarten voor de eindejaarsfeesten: ‘Essa’s Wenskaarten’. “De foto’s die Sanne maakte, betekenen zoveel voor ons en die mensen doen dat allemaal gratis”, vertelt Niels dankbaar.

(lees verder onder de foto)

Boven De Wolken

“Mijn broer Daan, de peter van Essa, is fotograaf. Hij zal, in zijn studio van De Meyer Photography in Bouwel, fotosessies van 30 à 45 minuten verzorgen voor wie gepersonaliseerde wenskaarten wil laten maken van zijn of haar kindjes, kleinkinderen of huisdieren”, zegt Niels. Uiteraard houdt Daan rekening met de coronamaatregelen om te oordelen wat wel of niet kan.

Mensen zijn Media zorgde voor uitzonderlijke tarieven voor de wenskaarten en voor een handige landingspagina: essaswenskaarten.be, waarop je wenskaarten kunt bestellen.

Tegenslag ombuigen in een positieve actie

Sara en Niels hadden zich normaal voorbereid op een eindejaar met een baby. “We willen onze zware tegenslag ombuigen in een positieve actie”, zegt Sara. “Het voorbije jaar was zwaar en donker en we snakken weer naar wat licht … Zonder Essa ooit te vergeten, want zij heeft van ons een mama en een papa gemaakt”, besluit Niels.

Meer weten of kaarten bestellen? essaswenskaarten.be

Coverfoto: Boven De Wolken

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here