Afbeelding

Erfgoedroutes in Mortsel krijgen eigen logo

Nieuws

MORTSEL – 11 september was een boeiende dag: de kastelen in Mortsel werden in de kijker gezet. Cantecroy, Ter Varent, Ten Dorpe, Windhoek en de Roode Leeuw werden ingebed in een groene kasteelwandeling. Rustige wegen ontsloten vergeten hoekjes met een verhaal. Waar woonde de vader van de Nederlandse Taalunie? Welke machtige heren woonden er ooit op het kasteel Cantecroy? Welke invloed had meier Osy in dit land? Waar liep dat treintje naar die verdwenen maalderij?

Erfgoedwandelingen blijven de mensen boeien. Tijdens elke tocht sluiten nieuwsgierigen zich aan bij het kastelenverhaal. Centraal staan twee figuren die de geschiedenis van Mortsel of de regio definitief een andere wending gaven: Granvelle en Lieven Gevaert. Wat zou die staatsman uit de Franche-Comté op zijn bord gekregen hebben? Hoe zien de menukaarten van onze Vlaamse industrieel eruit? Hoe kon Godfried Verlende, kapitein ter lange omvaart, overleven in Duits krijgsgevangenschap tijdens de Eerste Wereldoorlog? De stad Mortsel pakt uit met een uniek initiatief en koppelt erfgoed aan lokale economie. De Mortselse krakers vertellen het verhaal van de beschuitenfabriek Jespers. Ambrosius, patroonheilige van de imkers, brengt ons bij de honingkoek. In Mortsel werd ooit nog bier gebrouwen. Wie kent onze bieren van hoge gisting nog: de foncée, de Lorraine en de Vox? Een reden te meer om met het stadsbier aan de slag te gaan. Bakker Raphael bakt kasteelbrood met Oudegodje. Slager Beyens staat in voor een fijne vleespastei met Oudegodje. In de 14de eeuw liepen straatventers voor hun stootkar en verkochten vleespasteitjes in een deegkorst. Resto Tisson zet de soep van Mitje op tafel, maar chef Michiel vertaalde voor de stad een gerecht uit de 16de eeuw van Thomas vander Noot. Geen exotische parelhoen komt hier op het bord, maar een haantje bereid met streekgebonden groenten. Voor onze eerzuchtige en hebzuchtige staatsman toveren we heuse kasteelgerechten op tafel. De chef van Vjeu Djeu schildert een mousse van breydelham op een zalfje van paprika en kaviaar van olijven. Niet slecht voor de raadsheer van Keizer Karel V en Margaretha van Oostenrijk. Lekkere vishapjes ontbreken zeker niet op dit erfgoedmenu. Je lokale vishandelaar STELOY bakt verse vishapjes met tartaarsaus, met een knipoog naar de verdwenen vijver in het Hof van Rieth.

De erfgoedwandelingen krijgen een nieuw logo, dat in het oog moet springen. Jonas Beyens tekende het logo en Sonja Willemsen van ‘Mensen zijn Media’ gaf vorm: een pop-up voor de lokale economie. Centraal staat de slogan: ‘Mortsel weer heerlijk thuis!’ een spel van woorden, want het toponiem van onze stad wordt verklaard en opnieuw (weer) brengen we heemkunde onder de mensen. Heerlijk wordt ‘eerlijk’ en je huis een thuis. Zo wil je bakker, slager, restauranthouder eer halen uit eenvoudige, creatieve gerechten, die je alleen maar in Mortsel vindt.

De kasteelwandeling met proevertjes krijgt de steun van de Academie voor de Streekgebonden Gastronomie, de Mortselse Heemkundige Kring en de lokale economie van de stad Mortsel. Slagerij Beyens, bakkerij Raphael, STELOY, Côté Sud, Vjeu Djeu en Resto Tisson staan borg voor een nieuw en heerlijk Mortsel. Meer info? Contacteer dirk.brentjens@telenet.be of Kristel Van Doorslaer activational.kvd@gmail.com.

Dirk Brentjens