Afbeelding
Een rustige ademhaling zorgt voor een goede gezondheid cover

Een rustige ademhaling zorgt voor een goede gezondheid

Gelukkig gezond

In vele talen zijn de woorden voor adem, leven, geest en ziel dezelfde, of toch nauw verwant. Dit betekent dat voor onze voorvaderen ademen en leven identiek waren. Bij het ademen worden stoffen uitgewisseld: zuurstof (een voedingsstof) wordt ingeademd en kooldioxide (een afvalstof) wordt uitgeademd. Normaal maakt de mens ongeveer twintig ademstoten per minuut en vangt hij 5% zuurstof op per inademing waarna hij exact 5% kooldioxide per uitademing afgeeft. Bij vervuilde lucht in grootsteden of bij sedentaire arbeid (zittend werk), daalt het aantal ademstoten tot tien of twaalf per minuut. De gevolgen zijn: toenemende moeheid, concentratiezwakte, hoesten, astma, overgewicht en rook- en drankzucht.

Als we een mondmasker moeten dragen, letten we plots veel meer op onze ademhaling, hoe diep we ademen en hoe vaak. Dat het minder makkelijk is om met een mondmasker te ademen, verbaast niet, maar ook in “gewone” omstandigheden is het voor velen moeilijk om “juist” te ademen, terwijl dat eigenlijk vanzelf zou moeten gaan.

Als je ademt, moet je zowel je middenrif als je tussenribspieren gebruiken. Alleen op deze manier heb je een homogene vergroting van je borstkas. Door de tussenribspieren uit te rekken, wordt je borstkas groter. Het uitrekken van je middenrifspieren zorgt dan weer voor het vergroten van je borstholte. We ademen meestal ook “te hoog”, dit wil zeggen dat we te vaak onze schouders optrekken en dat is verkeerd. Zo maak je je lichaam stijf en dat is de bedoeling niet. Correct ademen moet dus niet boven gebeuren, maar onder (meer in de buik).

Ook ademen mensen te vaak “in en uit” via de mond, zeker tijdens bewegen of sporten. Eigenlijk adem je best via de neus. Die zorgt er namelijk voor dat de ingeademde lucht bevochtigd wordt en hij heeft een filtrerende functie. Door die combinatie worden onze luchtwegen beschermd.

Stress, oververmoeidheid, angst en hoge temperaturen leiden bij sommige mensen tot hyperventilatie, met name een te snelle, te oppervlakkige en veel meer ademhaling dan nodig is. Men ervaart dan verstikkingsgevoelens, tintelingen in de vingers en een kloppende hartslag.

Iedereen kan zijn ademhaling op eenvoudige wijze controleren. Neem daarvoor een plastic zak (ca. 17 bij 24 cm), strijk hem goed plat om er alle lucht uit te verwijderen en blaas dan een “normale” ademtocht in de zak (zonder de diepste eigenlucht eruit te forceren). De zak moet bij een gezonde ademhaling vol zijn en vervolgens weer helemaal leeg. Wie deze oefening dagelijks enige minuten uitvoert, beïnvloedt de eigen ademhaling positief.

Een goede ademhaling is cruciaal voor onze gezondheid, want zij zorgt voor een goede bloedvoorziening voor hart en hersenen. Daarbij verwijdert zij afvalstoffen zoals bijvoorbeeld kooldioxide (koolzuurgas of C02), wat zeer welkom is, want een opstapeling van CO2 kan leiden tot hoofdpijn, sufheid en concentratieproblemen. Door bewust over de raadgevingen van ademhalingsexperten na te denken, en vooral door ze verschillende keren per dag toe te passen, kan je leren je neurologische “ademhalingscentrum” in de hersenen opnieuw en voorgoed te programmeren.

Probeer vooral rustiger te ademen door je neus en adem langer uit dan je inademt. Met die eerste stappen geraak je al ver.

dr. apr. Paul Nijs