Een nieuwe start

0
Young female volunteers in mask gives an elderly man boxes with food near his house. Quarantined, isolated. Coronavirus covid-19. Donation

Wat ons in 2020 is overkomen, een pandemie, dat hebben velen onder ons nog niet meegemaakt. De impact voelen we nu nog op ons leven, elke dag. Ik hoor veel mensen zeggen, ‘laat ons het voorbije jaar maar gauw vergeten want veel goeds heeft het niet gebracht.’

Bedrijven die stil werden gelegd, scholen die tijdelijk sloten, je kan er niet omheen. Culturele activiteiten mochten niet doorgaan, ineens lege agenda’s, voor iedereen. 2020 was ongemeen hard voor wie afscheid moest nemen van een geliefde, familielid of vriend, want dit mocht niet verlopen zoals we gewoon zijn. Samen rouwen bleek geen optie.

En toch durf ik zeggen dat er ook positieve kanten zitten aan heel deze situatie. Ik had zelf voor de pandemie het gevoel ‘de wereld draait door’, om het met de titel van een Nederlands tv-programma te zeggen. En niet alleen doordraaien, maar zelfs in overdrive gaan. Altijd maar meer werken, meer presteren, meer uren draaien, meer winst, meer, meer,…

Door het wegvallen van de planning in onze overvolle agenda’s kregen we ineens tijd, veel tijd. Terug stilstaan bij de gewone zaken van elke dag, tijd nemen voor jezelf, je partner, je kinderen. Hetgeen niet mocht, waarderen we hopelijk in de toekomst des te meer: ons samen amuseren, een terrasje of uitstapje doen met vrienden of familie of samen op restaurant gaan.

Door meer vrije tijd en veel binnen zitten ontdekten we de nood om naar buiten te gaan. Wandelen of fietsen, het bleek plots een nationale sport. Ik hoor je al denken : ‘dat was nog het enige wat we mochten doen’. Ja, maar dat had wel een positief effect als gevolg. We bewogen buiten, in open lucht. Zeker in het voorjaar met een zalig temperatuurtje onder een knalblauwe hemel, dat was toch genieten! Zelfs nu, in het winterseizoen kan je prachtige wandelingen maken, goed ingeduffeld tegen de koude. Dat heeft ook zijn charme. Creativiteit ontstaat als de nood het hoogst is. Sommige mensen gebruiken zelfs hun baby of peuter als ‘gewicht’ voor hun fitnessoefeningen. Zo kan het ook! Anders hoeft niet altijd slechter te zijn.

Alleen, we mochten niet veel ‘samen’ doen. Nieuwe woorden kwamen spontaan in onze woordenschat : ‘anderhalvemetersamenleving’, ‘bubbels’ (andere dan die van cava of champagne) en ‘huidhonger’. ‘Knuffelcontact’ werd zelfs verkozen tot woord van het jaar. We voelden de nood aan een goede babbel, live gesprekken van mens tot mens. Want online is toch niet hetzelfde, het is een alternatief, beter toch iets van contact dan helemaal niets.

Dit contactverbod leidde tot veel vereenzaming, bij jong en oud. Neen, het is niet gemakkelijk als je alleen woont en je contacten beperkt zijn en je niet de normale dingen mag doen zoals anders om onder de mensen te komen. Maar ook in groep kan je eenzaam zijn. Je hebt persoonlijk contact nodig.

Vrijwilligen

Wie daarop inspeelden zijn de mensen die hun goede hart toonden door als vrijwilliger te gaan werken op plaatsen waar extra hulp nodig was zoals in klinieken en woonzorgcentra. Om mensen van de nodige zorg en aandacht te voorzien. Hoef ik het nog te vermelden, de zorgsector heeft ons applaus dubbel en dik verdiend! We beseften plots hoe kwetsbaar we zijn en hoe afhankelijk van mekaar. Maar ook de dagelijkse kleine zaken van helpende handen tellen mee: zoals boodschappen doen voor een zieke of oudere buur of een praatje slaan met iemand die alleen woont. Mooie voorbeelden van kleine attenties die zo waardevol bleken.

Vrijwillig helpen doe je niet enkel voor de ander, je haalt er voor jezelf zoveel uit : voldoening, warm menselijk contact, je nuttig voelen, dankbaarheid, enkel positieve ervaringen. Het maakt dat we ons goed voelen in ons vel. Dat heeft een positief effect op ons mentaal welzijn. Van een win/win-situatie gesproken!

Goede voornemens

Laten we vooruit kijken met open blik naar een nieuw jaar, een nieuwe start. Meer quality time voor onze onszelf en onze omgeving, niet terug naar de stress van elke dag, maar wel dagen met verdraagzaamheid, mildheid en balans in ons leven. Dan wordt dit nog een mooi jaar voor ons ‘samen’!

Mocht je hulp nodig hebben van een stresscoach om het evenwicht in je leven terug te vinden, neem dan een kijkje op mijn website: www.activational.be.

Kristel Van Doorslaer

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here