Een bijzondere herdenkingsplek in Borsbeek: de Vlinderkring

0
Een bijzondere herdenkingsplek in Borsbeek: de Vlinderkring

De Vlinderkring is een idee van Bjorn en Dominique Van Laere en staat midden in het Geboortebos. Beschermd door de bomen die elk jaar geplant worden voor de Borsbeekse kinderen die in het vorige jaar zijn geboren. Grote, houten vlinders vormen er een kring en doen dienst als bankje of speeltuig. In de bomen hangen kleine vlindertjes met daarop berichtjes en lieve woordjes voor de overleden kindjes, broertjes of zusjes.

Dominique vertelt ons wat de Vlinderkring precies inhoudt.

Dominique, waarom de Vlinderkring?
“In 2015 was ik zwanger van ons zoontje Kjell. Omdat hij een open schedeltje en ruggetje had, moesten we de zwangerschap afbreken. Onze hele wereld stortte in en we wisten geen blijf met ons verdriet. We hebben Kjell laten cremeren en zijn urne staat veilig bij ons. Toch misten we een herinneringsplekje. Op sociale media las ik dat veel lotgenoten kampten met datzelfde gevoel.
Na lang piekeren, heb ik een e-mail gestuurd naar Dis (Van Berckelaar, burgemeester Borsbeek, red.) met de vraag of het mogelijk was om voor ouders zoals wij, zo een plekje te creëren. Een plaats waar je rust vindt, die open staat voor verdriet en zeker ook voor vreugde. En waar groot en klein naartoe kan gaan.”

Hoe kwamen jullie op het Geboortebos?
“Dis heeft contact opgenomen met het Kempens Landschap om te vragen of zo een plekje mogelijk was in Borsbeek. Het kwam met het voorstel om dat in het Geboortebos te integreren en met een ontwerp.”

Wat vinden jullie van het resultaat?
“Prachtig! We gaan er geregeld een kijkje nemen. De vlinderbanken zijn echt onze favoriet en ook die van onze kindjes. Ze weten welke boom we zelf hebben geplant – die hangt dan ook vol met boodschapjes voor ons eigen vlindertje. Onze dochter komt er tot rust. En mist ze haar broertje? Dan wandelen we sowieso naar de Vlinderkring. Je kan er het hele jaar door naartoe. Zeker in de zomer is het er prachtig! Dan bloeien er volop bloemen. De vlinderkring is er trouwens voor iedereen! Niet alleen voor inwoners van Borsbeek. Al wie er nood aan heeft, is van harte welkom.”

Heb je zelf, in je familie- of vriendenkring een vlinderkindje dat je wil herdenken? Op het gemeentehuis van Borsbeek kan je de houten vlindertjes halen. Daarop kan je een boodschap schrijven voor jouw ‘vlindertje’ en ophangen in een van de bomen.

Foto © Filip Spoelders

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here