E. H. Mark Ickx – meewerkend priester parochie Sint-Lodewijk 1963-2020 – met pensioen

0
E. H. Mark Ickx - meewerkend priester parochie Sint-Lodewijk 1963-2020 - met pensioen

Sinds augustus 1963 is Mark Ickx meewerkend priester – soms ook zondagspastoor genoemd – in de kerk van Sint-Lodewijk, Mortsel. Tijdens deze periode van bijna 57 jaar was hij de helpende hand van 4 pastoors: E. Heren Emile van Put, Herman Peeters, Raymond Van Hoof en Tom Schellekens. Indertijd was hij de voorganger van de laatste zondagsmis om 12uur. Nu is hij, naast af en toe pastoor Tom, de enige priester die nog voorgaat in Sint-Lodewijk. Mark vindt wel dat de inbreng door leken in de kerk niet alleen een noodzaak (geworden) is, maar ook een evidentie. ‘De kerk is in de eerste plaats een ruimte tot samenkomen voor de mensen van heel de buurt en niet zozeer het actieterrein van priesters.’

Mark Ickx bereikt binnenkort de leeftijd van 80 jaar en hij krijgt wat kwaaltjes. Daarom vindt hij het tijd om het wat kalmer aan te gaan doen. Op paaszondag 12 april zal hij voor de laatste keer voorgaan. Het wordt een plechtige viering met volkszang en met gregoriaanse gezangen door het koor Gaudeamus dat dit jaar zijn 40ste jaargang viert.

Wie is Mark?

In zijn jeugd woonde Mark in de Prins Leopoldlei in Mortsel. Hij werd als derde van zeven kinderen geboren bij het begin van WOII. Na het lager onderwijs in de Lieven Gevaertschool volgde hij Latijn-Grieks in het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen. Vervolgens ging hij naar het seminarie van Mechelen en werd hij in 1963 priester gewijd. Mark was vervolgens lesgever in het middelbaar onderwijs van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen. Hij gaf de vakken godsdienst, Nederlands en Grieks. Mark was ook jarenlang secretaris van de vermaarde Katholieke Volkshogeschool waar de lessen ‘s avonds werden gegeven. Het gebeurde dat er meer dan duizend cursisten ingeschreven waren. Vanzelfsprekend had hij zijn handen meer dan vol met deze opdracht.

De reismicrobe zat hem al vroeg in het bloed en in zijn schaarse vrije tijd was Mark reisgids. Hij doorkruiste toen zowat heel Europa, maar het prachtige eiland Kreta genoot zijn voorkeur. Zijn liefde voor de Griekse oudheid is daaraan uiteraard niet vreemd.

Vorig jaar verhuisde Mark van zijn appartement in het centrum van Antwerpen naar het landelijke Vremde waar hij zelfs aan het tuinieren is geslagen.

Na de viering op paasdag 12 april is er in de kerk een receptie (*) waarop aan iedereen de kans wordt geboden om Mark persoonlijk te ontmoeten en afscheid te nemen. De parochie Sint-Lodewijk zal hem missen, maar we zijn Mark dankbaar voor zijn jarenlange inzet en hopen dat hij nog lang van zijn welverdiende rust mag genieten.

Ad multos annos of liever για πολλά χρόνια!

(*) Hiervoor graag inschrijven bij Guido Gommeren: guido.gommeren@gmail.com of gsm 0475 31 47 58

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here