Duurzame mode? Het kan!

0

Denk jij weleens aan de ecologische voetafdruk die rond je lichaam hangt? Wij wel! Daarom verdiepten we ons in de mogelijkheden van mode.

We zijn het nog niet helemaal gewoon om op het ticket in jas of broek te kijken uit welke materialen een favoriet kledingstuk gemaakt is. Geef het maar toe, het is iets waarvan we nooit eerder wakker lagen. Waar komt het vandaan en hoe geraakt het hier? Is er dierenleed mee gemoeid? Wat is de impact op het milieu? Hoeveel schadelijke stoffen draag je eigenlijk met je mee in zo’n jeansbroek?

Mode in beweging

Tot op heden stonden mensen er niet zo erg bij stil, maar de textielindustrie staat onder druk. Textielindustrie wordt op dit moment gezien als de op een na meest vervuilende industrie ter wereld, na olie. De ‘wakkere’ consument trekt de modegoeroes naar het appel en algauw ontstaan er nieuwe merken die inspelen op deze honger naar kennis en transparantie wat betreft herkomst en proces.

Nu is het het moment om de wereld te veroveren met je duurzame ideeën. Wij zetten alvast enkele modieuze ‘must haves’ voor je op een rij.

(lees verder onder de foto)

HNST.eu

Jeans uit Antwerpen

Een jeansbroek is waarschijnlijk het meest gedragen kledingstuk aller tijden, maar het is wellicht ook het meest vervuilende kledingstuk op aarde. Er is enorm veel water voor nodig en het gehele proces van katoen tot broek is erg vervuilend. Toch wil dat niet zeggen dat je nu moet stoppen met jeansbroeken te dragen. Er is hoop.

De duurzaamste jeansbroek komt uit Antwerpen! Het merk HNST (lees Honest) verzamelde uit alle hoeken van Vlaanderen duizenden oude jeans. Deze worden gerecycled tot katoenvezel. De vezels van de gerecyclede oude jeans worden gemengd met Tencel® en in Vlaanderen opnieuw tot garen gesponnen. De garens voor de HNST-jeans bestaan voor 50% uit oude denimvezels en 50% Tencel®, het op dit moment maximaal haalbare percentage gerecycleerde grondstof. Bij het kleuren komen er geen schadelijke chemicaliën en microplastics vrij. Kortom een merk om trots op te zijn en een business die de volgende jaren nog meer aandacht zal krijgen.

letsbehnst.eu

Snotteren in stijl

De zakdoek, hét ding dat een fashionista die Huff & Puff nog niet kent wellicht nooit bij zich heeft. Deze 5 vrienden kwamen tot het prachtige idee om vernieuwende en inspirerende ontwerpen te maken die je wel graag eens uit je broekzak wil toveren. Gedaan dus met de eindeloze stroom van papieren wegwerpzakdoekjes. Je schuldig voelen is niet nodig, want ze zijn ook nog eens gemaakt van duurzaam materiaal (lyocell) én met de hand gemaakt in België.

Foto: © Studio Chloki

huffpuff.be

Jim, Joe of Jack?

Dat zijn de 3 verschillende lichaamstypes waarbinnen je jouw ‘underwear’keuze kan maken. Weg met de ‘one size fits all’-mentaliteit! Sizable staat voor comfortabel ondergoed voor de moderne gentlemen.

De kledingstukken zijn gemaakt van natuurlijke eucalyptusvezels, bamboe en organisch katoen Ze zijn milieuvriendelijk, duurzaam en 100% made in Europe. Je hebt het goed, ook dit is een Belgisch merk!

sizable.eu

Schoenen die het verschil maken

Het is misschien niet te geloven, maar schoenen bevatten heel wat dierlijke componenten, niet alleen het leder, maar ook bont of de lijm die gebruikt wordt om de voetzool vast te maken. We staan er niet bij stil. Kies daarom voor veganistische schoenen die gemaakt zijn zonder enig dierenleed of dierlijke restanten. Er zijn zoveel alternatieve grondstoffen, van ananasleder tot kurk en van gerecycleerde petflessen tot paddenstoelen. Ze zien er allemaal prachtig uit en dragen allemaal het ‘cruelty free’-certificaat. Check het aanbod op veganwear.nl voor een kleine, verantwoorde voetafdruk!

Hernieuwbaar kurk

Bij Antwerpse Captain Cork vind je allerlei producten vervaardigd uit kurk – van speelgoed over handtassen tot yogamatten. Kurk is ecologisch verantwoord én vegan. De voordelen tegenover leder zijn duidelijk: er worden geen chemicaliën en toxines gebruikt tijdens het productieproces (alle unieke kenmerken van de kurk blijven dus behouden), kurk heeft van nature een waterafstotende laag en is bestand tegen scheuren, vlekken en tassen. Alle producten van Captain Cork zijn eerlijk, fairtrade, en ontstaan door een exclusief Europees productieproces (alle producten worden in Portugal met de hand gemaakt). Wist je trouwens dat er voor kurk geen bomen moeten sneuvelen?

captaincork.be

(lees verder onder de foto)

Check it first!

De Nederlandse organisatie Goede Waar maakte ook een applicatie waarmee je de duurzaamheid van een merk kan controleren. De mobiele kledingchecker analyseerde 325 verschillende kledingmerken en het resultaat goten ze in de gratis applicatie. Wil je weten hoe hoog jouw blouse scoort op de duurzaamheidsmeter? Download dan de ‘fair fashion’-app.

Wil je vanaf nu alleen nog maar duurzame kledij kopen? Download dan ‘Faer – Ethical + Fair Fashion’. Wil je graag kledij met je eigen ogen bekijken alvorens te kopen, dan ben je aan het goede adres bij de verschillende SuperGoods stores in Gent, Mechelen en Antwerpen. Allen daarheen!

Bron: HNST, Supergoods, Veganwear, Captain Cork

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here