Duurzaam schoonmaken, hoe doe je dat?

  0
  Duurzaam schoonmaken, hoe doe je dat?

  Iedereen kent het wel, die noodzakelijke lenteschoonmaak in en rond het huis. Voordat je massaal zuiver bleekwater en andere detergenten tevoorschijn haalt, er zijn alternatieven voor een even schoon resultaat. We geven je alvast enkele opties voor duurzaam poetsen op een rij.

  Sponsjes!

  Wat heb je allemaal nodig om aan de slag te gaan? Een spons bijvoorbeeld, de meest gebruikte sponsen doorgaan een chemisch proces bij de productie. Dit wil zeggen dat ze schadelijke producten bevatten. De reguliere schuurspons in menig huisgezin is nog een grotere boosdoener en is verantwoordelijk voor heel wat nano- en microplastic. Elke keer we ze gebruiken, spoelen er ontelbare deeltjes plastic in de riolering. Je kan het soms zelfs met het blote oog zien wanneer je het groene laagje dat de spons achterlaat na het schuren eigenhandig moet wegvegen! De substanties verdwijnen subtiel in je gootsteenafvoer, direct de riool in. Omdat de rioleringsreinigingssystemen niet beschikken over verfijnde filtersystemen komt dit alles terecht in onze zeeën en ons drinkwater. En wat doen we met het sponsje als het gebruikt is? Hup, bij de restafval, waar het uiteindelijk ook in de keten terechtkomt … We willen je geen schuldgevoel aanpraten, maar weet dat je op elk moment een andere keuze kan maken. Liever vandaag dan morgen en verandering moet ergens en bij iemand beginnen. Misschien ben jij dat vandaag.

  Koop sponsen en toebehoren van Maistic bijvoorbeeld! Ze helpen je om naadloos -en laagdrempelig- over te stappen op duurzame alternatieven. De Maisticmaterialen zijn gemaakt van mais, bevatten 0% plastic en zijn daarenboven volledig biologisch afbreekbaar. Je kan ze steeds opnieuw gebruiken. Wassen doe je ze in wasmachine of vaatwasmachine, afhankelijk in welke ruimte je de spons gebruikt. De sponsen zijn al verkrijgbaar vanaf zo'n slordige 2 euro. Bij Mensen zijn Media deden we alvast de test. Goedgekeurd!

  Vloeibare preparaten?

  Dan hebben we de vloeibare preparaten nog. In de supermarkt gooit men ze naar je oren. Het is dan ook iets wat je nodig hebt, want niet schoonmaken is natuurlijk geen optie, maar als je de volgende keer nog eens voor dat grote rek met onnoemelijk veel huishoudproducten staat, bedenk je dan eens het volgende. Er zijn namelijk meerdere redenen om na te denken over biologisch afbreekbare producten. Een beetje onderzoek brengt ons bij verscheidene rapporten waarin wordt verwezen naar de schadelijkheid van deze – op het eerste gezicht – onschuldige huishoudproducten. Diverse chemicaliën en parfums zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit drastisch daalt in huis. Zo is een luchtverfrisser of een parfum in huis nooit een goed idee. Biologische producten bevatten deze vluchtige gassen en chemicaliën niet. Op dit moment kennen we vooral Frosch en Ecover die volop inzetten op een groene wereld. Bij winkels met bioproducten zal je wellicht nog meer en (nog) milieuvriendelijkere producten vinden, maar bij de eerste stap ga je wellicht op zoek naar de producten van grotere spelers op de markt, makkelijk en overal verkrijgbaar.

  Als we nu even Frosch uitlichten, zij lieten de huishoudreinigers wetenschappelijk testen door een onafhankelijk label om de impact van de producten op de kwaliteit van de binnenhuislucht te meten. Frosch en Ecover zetten in op een duurzaam productieproces. Ecover zet in op recyclageverpakking en voerde de 'navulverpakkingen' en plaatselijke navulstations in. Frosch kiest voor het ter plaatse vervaardigen van 100% recycleerbare verpakkingen, bestaande uit 100% gerecycleerde materialen en verpakkingen uit suikerriet.

  Producten zoals 'bleekwater' zouden in deze tijd een 'no go' moeten zijn. Voor je je volgende keer laat verleiden om opnieuw naar de '1+1 actie' van de bekende 'bleekwater'producten te grijpen, denk dan nog eens na. Je doet er iedereen een groot plezier mee als je eens 1 keertje voor een alternatief kiest.

  Kleine beetjes helpen wel!

  Met andere woorden, als je het niet voor de natuur doet, doe het dan voor jezelf. Een betere leefomgeving, ook in je eigen huis. Als dat niet de moeite is … (dan weten we het ook niet meer).

  Geen posts om weer te geven

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Please enter your comment!
  Please enter your name here