Afbeelding
Duurzaam beheer van je energiefactuur

Duurzaam beheer van je energiefactuur

slider

Eén van de grote kosten in het duurzaamheidsbeleid voor zowel bedrijven als personen is energie. Zorgvuldig – dus duurzaam – energiebeheer kan je veel geld besparen. Vooral nu het duidelijk is dat de energiefactuur op korte termijn voor iedereen (bedrijven én particulieren) stijgt. Op 1 juli 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nettarieven worden vanaf dan deels aangerekend via een capaciteitstarief. Dat is een essentiële stap om samen werk te maken van een betaalbare energietransitie.

De onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt (VREG) lanceert daarom een onlinesimulator. Zo kunnen gezinnen en kleine bedrijven (ook winkeliers) nu al de impact van de verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten.

De energiefactuur bestaat uit drie delen

· De energiekost

· De nettarieven

· Het aantal heffingen

De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Je betaalt ze via je leverancier aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken ze ruim 40% van de totale factuur uit.

Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van je afname van het net (kWh). Vanaf midden 2022 verandert dat. Dan wordt een deel van de nettarieven aangerekend op basis van de netcapaciteit (kW) die je gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Voor een doorsnee gezin gaat dat over zo’n 18% van de totale factuur. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar alleen een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen.

Naar een CO2-neutrale samenleving

We evolueren naar een CO2-neutrale samenleving. Dat betekent onder meer dat we voor ons vervoer (elektrische wagens) en voor de verwarming van onze huizen (warmtepompen) alsmaar meer gebruikmaken van elektriciteit en veel minder van fossiele brandstoffen. Daardoor gebruiken we het distributienet meer en anders. Nemen we geen maatregelen? Dan zorgt dat voor steeds grotere piekbelastingen. Wanneer over enkele jaren iedereen zijn elektrische wagen op ongeveer hetzelfde moment op vol vermogen zou opladen, geraakt het net mogelijk overbelast. De distributiebeheerders zouden dan zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden. Het gevolg? Een sterke stijging van de nettarieven voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven.

Om dit te voorkomen moeten we allemaal leren om het net efficiënt te gebruiken. Het capaciteitstarief is hiervoor een hulpmiddel.

Doe zelf een simulatie

De VREG lanceert nu een simulator op haar website. Daarmee krijgen gezinnen en kleine bedrijven een zicht op het laagspanningsnet en de verwachte impact van de nieuwe nettarieven op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Ga naar https://simulatornieuwenettarieven.vreg.be en doe de test zodat je bent voorbereid.

Freddy Michiels

Afbeelding Jan Janssen via Pixabay