Drukblaren: doorprikken of niet?

0

Drukblaren komen vooral voor op voetzolen en handpalmen. Niets doen is meestal de beste behandeling. Alleen hinderlijke en grote exemplaren doorprik je beter wel.

Een drukblaar is een blaas gevuld met vocht of bloed. Voor je er een krijgt, merk je een droge, branderige huid. De eigenlijke blaas ontstaat als de bovenste huidlagen zich van elkaar losscheuren. Tussen de huidlagen vormt zich dan een holte met vocht. Meestal blijven de ongemakken beperkt, maar vooral blaren op de voeten kunnen hinderlijk zijn.

Door wrijving of druk krijg je eelt dat je huid beschermt, maar als die wrijving of druk lang aanhoudt op een plek waar de huid dik en weinig elastisch is, kan een drukblaar ontstaan. Vooral een vochtige, warme huid is gevoelig voor blaren. Schoenen zijn de grootste boosdoeners. Blaren op de voeten zijn meestal te wijten aan te kleine schoenen. Blaren op de handen zijn vaak het gevolg van intensief gebruik van voorwerpen zoals een schop, bijl, fiets of tennisraket.

Wat kan je eraan doen?

Niets doen is meestal de beste behandeling. Als de wrijving of de druk stopt, verdwijnt een blaar vanzelf. Door hem dicht te laten, kan hij ook niet vuil worden. Eventueel kun je een wondpleister plakken om de blaar af te schermen. Bij de apotheek kan je daarvoor aangepaste pleisters kopen. Een grote of pijnlijke drukblaar doorprik je beter wel. Zo vermijd je dat hij openscheurt. Gebruik een steriel gemaakte naald, reinig en ontsmet de blaar en dek de huid af met een wondpleister of steriel gaasje. Als de blaar weer opzwelt, doorprik je hem opnieuw. Is de blaar opengescheurd, dan moet je de wonde goed reinigen en ontsmetten. Knip de losgekomen huid weg met een fijn schaartje en breng gedurende enkele dagen een wondpleister of steriel gaasje aan.

Een rode of gezwollen huid en vuil wondvocht wijzen op een ontsteking. Als je vermoedt dat je blaar ontstoken is, win je best doktersadvies in.

Hoe kun je blaren voorkomen?

Draag goedpassende, luchtdoorlatende schoenen en goed zittende sokken. Loop nieuwe schoenen in voor je er een lange wandeling mee doet. Voel je een blaar aankomen, stop dan met wandelen of leg je schop of tennisraket aan de kant. Geef je huid de tijd om zich te herstellen. Op een gevoelige plek kun je desgevallend een tape plakken om te voorkomen dat er een blaar komt.

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here