Droom groots – Blijf nederig – Geniet!

0
Women are releasing floating lanterns in the Loy Krathong festival or floating lanterns festival in Chiang Mai, Thailand.

Bij het begin van een nieuw jaar maken veel mensen goede voornemens. Blijkbaar geloven ze dat de jaarwisseling een magisch moment is dat hen voldoende wilskracht zal schenken om nieuwe uitdagingen aan te gaan of slechte gewoontes af te leren. De magie van de jaarwisseling is meestal van even korte duur als de feestdagen zelf. Onze goede voornemens smelten weg als sneeuw voor de zon en we ‘hervallen’ keer op keer in ‘business as usual’.

Beter

Het lijkt wel eigen aan de mens om te streven naar beter. Weinigen zijn tevreden over hun leven en verliezen zich in een strijd die ze nooit zullen winnen. Televisie toont een wereld vol glamour en glitter, met mensen die perfect gelukkig lijken. Andere kijkcijferkanonnen zijn de talentwedstrijden, waarbij kandidaten tegen elkaar strijden voor de ultieme goedkeuring van de jury en het publiek. Zo maken we kennis met heel wat talent, maar ook met het intense verdriet van wie niet doorstoot naar de volgende ronde. Bovendien etaleren sociale mediagebruikers graag hun leven vol rozengeur en maneschijn … Kortom, alles moet perfect zijn of we zijn het niet waard om gelukkig te zijn.

Onzeker

Nauwelijks enkele decennia geleden gaven diverse autoriteiten nog richting aan ons individuele handelen. Zo waren kerk en staat instituten waarin de mens vertrouwen had. Samen met het vertrouwen, verloren ze logischerwijze ook hun autoriteit en momenteel leven we in een soort vacuüm. Hoewel men wetenschap naar voren schuift als de nieuwe religie, biedt ook zij geen garanties op een gelukkiger bestaan. Marketeers en andere influencers dicteren de wet. We moeten zelfverzekerd en succesvol zijn, maar leefden zelden met zoveel vragen. Vandaag moeten we constant bereikbaar zijn, maar voelen we ons niet langer verbonden. We moeten geluk uitstralen, terwijl we hoe langer hoe minder overtuigd zijn van de zin van het leven.

Wijsheid

Wijsheid richt zich niet op het realiseren van succes, wel op het tevreden zijn met wie men is en met wat men heeft. Wat hierbij vooral niet mag ontbreken, is … een eigen droom. Net zoals succesvolle organisaties moet ook de mens een missie hebben waarvoor hij zelf kiest. Iets waarvoor hij leeft, waarvoor hij graag het beste van zichzelf geeft. Iets wat hij wil realiseren zonder dat hij daarvoor ‘de beste’ of ‘de grootste’ hoeft te zijn.

Nieuwjaarswens

Grote, mooie dromen koesteren, nederig blijven omdat we deze niet alleen kunnen realiseren en ervan genieten om er samen met anderen aan te werken. Dit is mijn oprechte nieuwjaarswens voor alle lezers van ‘t Periodiekske en De Passant!

Droom groots – Blijf nederig – Geniet!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here