Dolce far niente

0
Dolce far niente cover

De Italianen verwoorden het zo prachtig, zalig niets doen … heerlijk toch. Waarvoor dient een vakantie anders? Om jezelf rust te gunnen na een werkjaar op kantoor, school of waar dan ook. Om uit het dagelijkse ritme te breken en een keer iets anders te doen.

Afsluiten van een ongewone periode

Het is bijna zover, nog even en het schooljaar 2021-2022 zit er alweer op. Dat het geen gewone (school)jaren waren de voorbije twee jaar is een understatement. Zowel leerlingen als leerkrachten toonden flexibiliteit, moesten zich constant aanpassen aan nieuwe omstandigheden, met of zonder mondmasker, onlineles op afstand, of toch samen. Niet alleen op school was het aanpassen, heel het gezin vroeg om reorganisatie. Want thuiswerken was de norm om zoveel mogelijk besmetting te voorkomen. Ook de ouders moesten zich deels heruitvinden. Dat vraagt energie, improvisatie en out of the box-denken. Onderschat dit niet, het is een zware periode geweest voor iedereen. De meeste jongeren sloegen zich erdoor, anderen hadden meer moeite om zich telkens weer naar de nieuwe richtlijnen te plooien en kregen het moeilijk. Je zou van minder. Maar jonge mensen zijn veerkrachtig en kunnen dit verwerken, al dan niet met de hulp van buitenaf. Daarmee is niets mis, durf de stap te zetten.

Uitkijken naar de vakantie

Zijn we aan vakantie toe? Volgens mij mag je daar gerust volmondig ‘ja’ op antwoorden. Eindelijk weer in de mogelijkheid om bijna zonder beperkingen te reizen naar het buitenland. Dat hoeft niet ver te zijn, misschien opteer je voor een dichtbij vakantie in één van onze buurlanden. Daar is absoluut niets op tegen. Integendeel, je hoeft niet ver te gaan om mooie streken te ontdekken. Dit jaar kiezen wij opnieuw Frankrijk als bestemming, na twee jaar vakantietrips in eigen land. Dat was ook mooi en we hebben voor ons onbekende streken en plaatsen ontdekt, dat loont zeker de moeite. Maar toch, het buitenland wenkt met zijn uitgestrektheid, zijn cultuur, de sfeer, het voelt toch anders aan.

Voor elk wat wils

Als je de vraag stelt: ‘Hoe ziet jouw vakantie eruit?’, dan krijg je diverse antwoorden. Voor de ene is de formule ‘zon, zee en strand’ heilig. Iemand anders kiest eerder voor een bezoek aan een stad met af en toe een bezienswaardigheid of museum zodat er wat variatie is. Een derde kiest misschien voor een mengeling van beide. Tenslotte is het voor iedereen vakantie en mag er voor iedereen wel iets inzitten naar zijn gading. Niet altijd evident als je in je gezin meerdere opgroeiende jongeren hebt die allemaal een andere keuze maken. Dan komt het erop aan om creatief te zijn, want voldoen aan ieders verwachtingen blijkt niet zo eenvoudig. Lukt het niet deze vakantie om ieders wensen te voldoen? Dan is uitstel geen afstel en wordt de volgende vakantie weer anders. Of misschien gaan de jongeren nog op kamp met de jeugdbeweging?

De natuur helpt te ontspannen

Velen onder ons houden van wandelen, fietsen, of een andere sport in de natuur. Net zoals voor sommigen in de tuin werken helpt om het hoofd leeg te maken, zo werkt dit ook met sporten in openlucht. Buitenlucht en minder prikkels dan anders, maken dat je lichaam en brein ontspannen. Hoe lang is het geleden dat je nog eens in het gras of op een ligstoel ging liggen en keek naar de voorbijdrijvende wolken? Of dat je gewoon op een bankje halt hield om te kijken naar wat er rondom jou gebeurt? Welke vogels, bloemen, bomen, insecten merk je op tijdens die paar minuten? Even stilstaan, letterlijk, rondkijken naar de directe omgeving, hier en nu. Dat helpt om je gestreste lichaam en geest tot rust te laten komen.

Eten, drinken en genieten

Wat mag er niet ontbreken? Juist, lekker eten en genieten van een drankje op een zonnig terras. Daar helpen de zomerbars bij. Want ook dat hoort bij vakantie, je ritme vertragen. De tijd nemen om af te spreken met vrienden of familie om gezellig bij te kletsen op een toffe locatie. Laat de kinderen zich maar uitleven op het grasveld of in de speeltuin. Het hoeven niet altijd grootse dingen te zijn die ons goed doen. Gewoon de dag nemen zoals die komt, afhankelijk van het weer en de zin beslissen wat kan. Maakt niet uit wat, doe dingen die je graag doet en kom tot rust. Ik wens jullie alvast een fijne vakantie, en vooral, geniet ervan!

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here