Dirk Van Boxem: imponerend debuut

0

Dirk Van Boxem (1966) debuteerde onlangs, na een carrière als o.m. loopbaancoach, met de roman Morgenster, gesitueerd in de Antwerpse wijk Zurenborg, misschien wel een van de mooiste buurten in Antwerpen. Als een kokette dame pronkt die buurt met belle époque grandeur. Terecht trots toont ze verbaasde bezoekers haar art-nouveaugevels, elegante straten en pleinen met als klapstuk de negentiende eeuwse Cogels-Osylei: sublieme architectuur van rond die eeuwwissel.

Het is 1904. Belle époque, de broedkamer van de wereld zoals wij die nu kennen, een tijd van welvaart en belofte. Van technologische revoluties en maatschappelijke ontvoogding.

Ook in Antwerpen heerst voorspoed, en dat zie je nergens beter dan in de wijk Zurenborg, waar talloze prachtige art-nouveauhuizen worden gebouwd.

Trio in de Cogels-Osylei

Een van die huizen is Morgenster, waar de auteur Dirk Van Boxem zelf heeft gewoond en waar de kiem ontstond van zijn debuutroman, waar in het huis de hoofdrollen zijn weggelegd voor Anna, haar Duitse minnaar Heinz en architect Jos Bascourt.

Anna overhaalt haar Duitse minnaar om een huis te bouwen in de Cogels-Osylei en de architect Jos Bascourt krijgt de opdracht. De twee mannen werken samen aan het art-nouveauhuis. Tussen de zwierige krullen en ornamenten meanderen ook de levens van het trio. Jos wordt verliefd op Anna, Heinz blijft maar pendelen tussen Hamburg en Antwerpen en Anna blijft als vrouw haar weg zoeken in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door mannen.

Dit is een sfeervolle en intimistische roman die je meevoert naar een optimistische tijd.

De stijl van Van Boxem is verzorgd, af en toe poëtisch, maar tevens duister en aan te veel invloeden onderhevig. In eerste instantie een leesdrama. De niet te zwaarwichtige fragmenten bevatten aardig wat ironische toespelingen.

Dirk Van Boxem: Morgenster, roman, uitgeverij POLIS, 2019, prijs: 20 euro

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here