DICK BOS: Nederlandse martial art-strips

0

Bestaan er Nederlandse, laat staan Vlaamse, martial art-strips? Nooit gehoord van de Nederlandse striptekenaar en -bedenker Alfred MAZURE (MAZ is zijn pseudoniem), de bedenker van de verhalen van de Nederlandse privédetective DICK BOS die de misdaad op harde, maar eerlijke wijze bestraft en die expert is in jiujitsu? Technieken van deze zelfverdedigingskunst worden gedetailleerd in zijn strips weergegeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen de eerste strips rond Dick Bos. Die eerste publicaties gingen meestal verloren, stukgelezen en vaak opgebruikt in kachels. Na de oorlog werden de avonturen van Dick Bos opnieuw uitgegeven, waarbij oude en nieuwe verhalen in verschillende series door elkaar verschenen. Hun hoogtepunt bereikten ze tussen 1948 en 1953: maandelijks verscheen een nieuw verhaal. Vanaf 1962 werden ze heruitgebracht. Alfred Mazure zorgde van 1963 tot 1967 voor nog 44 nieuwe verhalen (bekend onder de naam ‘Ruitjesserie’. Het laatste verhaal uit de serie, Diamanten, verscheen in 1968. Niet panikeren, kandidaat lezers en verzamelaars: de uitgeverij De Arbeiderspers gaf in 1971-72 nog 3 albums met 4 afleveringen per album uit en de uitgeverij Panda bracht alle boekjes in herdruk uit, 19 delen in grootformaat met vier boekjes per deel! Mazure, de godfather van Dick Bos, produceerde warempel ook drie speelfilms rond zijn Dick Bos: Inbraak, Vals Geld en Moord in het Modehuis. De hoofdrol in deze films werd gespeeld door Maurice van Nieuwenhuizen, een jiujitsuleraar die ook model stond voor de stripfiguur.

In 2005 zagen wij met verbaasde ogen de knappe documentaire Dick Bos is weer in actie! van Jan Bosdriesz, waaraan ook Paul Verhoeven meewerkte.

Mazure dankt zijn naam en faam aan de creatie van Dick Bos, de detective die zijn tegenstanders graag vloert met jiujitsugrepen in plaats van een pistool. Mazure tekende zijn strips in een kale, grafische stijl, waarbij de beeldkaders erg doen denken aan film. Paul Verhoeven onthulde dat hij een van de actiescènes van zijn Basic Instinct (1992) ‘onbewust’ heeft overgenomen van een Dick Bos-strip. Het illustreert de filmische stijl van Mazure.

Vooral in Nederland werd Dick Bos verslonden. Vooral de achteloosheid en de soms absurde tekstballonnetjes uit de strip werden geprezen. Dat Dick Bos niet alleen bij de eerste generaties striplezers opwinding bracht, bewijzen de vele herdrukken en heruitgaven.

Alfred Mazure zorgde, naast Dick Bos, ook voor allerlei andere illustraties en boeken. De avonturier Mazure kende een grillige carrière. Al op jonge leeftijd beschikte Mazure over een markante kale kop. Hij reisde graag en veel en bracht daarover in stripvorm verslag uit.

De striptekenaars Renee Windig en Eddy de Jong maakten een aantal persiflages op de Dick Bos-strips onder de titel Dick Bosch, verschenen in Ouwe troep,onder het pseudoniem Gezellig en Leuk, in 1980 verschenen bij Espee, een uitgeverij die in 1983 ook Fnirwak, Boek vol vertwijfeling en hoop van beide auteurs uitbracht. Deze verhalen werden later verzameld en met nieuw materiaal uitgebracht in De Grote Dick Bos Almanak (1991).

John Rijpens

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here