De zoetste hondenhokken van Mortsel

0
De zoetste hondenhokken van Mortsel

Fort 4 geeft met mondjesmaat zijn geheimen prijs. Achter het fraaie metselwerk en de versieringen in natuursteen en diep verscholen achter een halve caponnière leeft een naarstig volkje. Eitjes worden gelegd, sperma geleverd en dat in een militair bolwerk. Niet koning Leopold I zwaait hier de plak, wel een koningin. Hare koninklijke hoogheid blijft in haar kot en zit midden in een tros van duizenden werksters. Boven op de militaire uitbouw staan hondenhokken. Geen hond kent ze. Zwermen bijen krijgen er een onderdak. Kasten en korven verwijzen naar een houtsnede van de zogenaamde Petrarca-meester of Hans Weiditz II (1495-1537), een Duitse kunstenaar uit de renaissance.

De oude kookboeken van Rumpolt en Platina werden met zijn werk geïllustreerd. Weiditz staat bekend om zijn karikaturen van het dagelijkse leven en van werkende mensen. De filosofische stelregels van Cicero en Francesco Petrarca werden door hem uitgebeeld.

De honingbij staat voor onsterfelijkheid, wedergeboorte, vlijt, ordening en organisatie, zuiverheid, de ziel, maagdelijkheid en kuisheid. Vroeger meende men dat de bij zich ongeslachtelijk voortplantte. Zij staat voor perfectie. In oude mythen brengen bijen hemelse gaven naar de aarde. De honing geldt dan als offergave. In het oude China waren honingbijen het symbool voor nijverheid en spaarzaamheid.

Door de geometrische vorm van de honingraten zorgen de bijen voor de grootst mogelijke opslagcapaciteit. Een cel in een raat is gebaseerd op de gulden snede, de goddelijke verhouding! Lang voor er van de mens sprake was, werkte de bij al met de gulden snede.

Honingkasten in alle mogelijke verschijningsvormen hebben zo hun eigen symboliek. Zij komen voor op muntstukken en schilderijen. De kast staat symbool voor een kathedraal of een stad. Als de honingkast een stad vertegenwoordigt, is de betekenis meer gericht op het organisme van een leefgemeenschap.

In sommige oosterse culturen (China, Japan, Korea, …) wordt de ekster beschouwd als geluksbrenger: ‘Birds of joy’. Men zegt wel dat eksters een vreugdevolle boodschap brengen. Pruimenbloesems die als eerste in het voorjaar bloeien, kondigen de lente aan. Een ekster op een tak van een bloeiende pruimenboom (‘Magpie stands in the plum’) betekent dat het geluk nabij is.

In ons bijgeloof echter wordt de ekster beschouwd als een ongeluksvogel. Zetten we hem daarom in een kooi? Verkondigt hij dood en rampspoed? Het woord ‘eksteroog’ getuigt nog steeds van dit oude volksgeloof.

Volgens ons volksgeloof kunnen eksters het lot voorspellen. Zo voelen ze een oorlog aankomen. Ze verzamelen zich in grote aantallen en zijn luidruchtiger dan gewoonlijk. Ook het weer zou slechter worden, wanneer een ekster luidruchtiger is dan anders.

In de zomer bestaat een bijenvolk uit 1 koningin, 30.000 tot 70.000 werksters en een duizend darren. De kolonie overwintert onder de vorm van een bijentros, samengesteld uit de koningin en 10.000 tot 20.000 winterbijen. De koningin zit middenin de tros en wordt verwarmd door de omringende werksters. Ze wekken de warmte op door het bewegen van hun vleugelspieren en putten daarvoor de noodzakelijke energie uit de reservevoorraad ‘honing’. Een gemiddelde kolonie verbruikt tijdens een normale winter in de gematigde streken ongeveer 18 kg voer.

Alleen de koningin legt eitjes. Om te overleven moet ze over voldoende werksters beschikken. De benaming ‘werksters’ zegt al genoeg. De darren fungeren als spermaleveranciers. Nadat de koningin met enkele darren gepaard heeft, bewaart ze het sperma netjes in haar spermatheek (spermaopslagplaats).

Naast honing en sperma produceren bijen nog ‘propolis’, een lijmachtige substantie, gemaakt uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars) en andere botanische bronnen, goed om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten. In de Griekse oudheid was ‘propolis’ bekend als krachtig antibioticum. Het werkt bacterie- en schimmeldodend.

Er bestaan verschillende soorten honing, afhankelijk van de bloemensoort waar de bijtjes hun nectar gehaald hebben. Denk maar aan acaciahoning, oranjebloesemhoning, tijmhoning, … Honing is een natuurlijk zoetmiddel en kan je dus gebruiken om suiker te vervangen. Honing geeft ook extra smaak aan je bereiding. Wij trokken naar onze lokale kaashandelaar Côté Sud. Jan Warmenbol zorgde voor een lekker slaatje met geitenkaas en honing. Wat moet je nog meer op een warme zomeravond. Een lekker glaasje wijn?

Foto’s: © Ronny Mullens

Bronnen: www.honeybeevalley.eu; Pikante verhalen van vrome smulpapen, Erna Horn, blz. 13

Meer info: www.imkersmortseledegem.be

Tekst: Dirk Brentjens

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here