Afbeelding
De triskelion van Mensen zijn Media

De triskelion van Mensen zijn Media

Fik blogt

Organisaties die hun communicatie ter harte nemen, investeren veel tijd en energie in hun beeldmerk of logo. In 2014 brachten we onze magazines Periodiekske en De Passant samen in een nieuw bedrijf. De zoektocht naar een naam en huisstijl werd een lang en boeiend proces, dat veel verder leidde dan we aanvankelijk konden vermoeden.

‘Mensen zijn Media’, een naam met een dubbele betekenis

Moderne technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat zowel tekst als beeld razendsnel kunnen worden uitgewisseld. Wie een smartphone heeft, kan met enkele klikken een filmpje doorsturen naar om het even welke nieuwsredactie. Ieder mens is een potentieel verslaggever van wat er in onze samenleving gebeurt. Ieder mens is ‘een medium’.

De spirituele betekenis van medium reikt echter veel verder dan ‘een kanaal dat informatie doorgeeft’. Wat mensen zeggen, doen en laten zorgt ervoor dat er positieve of negatieve energie stroomt. Kortom, de manier waarop we in het leven staan, schept afstand of verbondenheid en zorgt voor verdriet of geluk.

De naam ‘Mensen zijn Media’ en de slagzin ‘gelukkig verbonden’ formuleren glashelder dat we meer geluk en verbondenheid willen realiseren door mensen bewust te maken van de impact van hun manier van denken en leven, maar welk beeld kon deze missie ondersteunen?

De triskelion, een geschenk uit de hemel

We vulden ons beeldmerk aan met afbeeldingen van de aarde, yin-yang, ... Niets voldeed tot de triskelion tweemaal na elkaar mijn pad kruiste. Onze grafisch ontwerpster verraste me met een broeksriem, waarvan de gesp een triskelion is. Nauwelijks twee weken later nodigde een ander teamlid me uit in een restaurant waar een levensgrote triskelion op een smeedijzeren poort prijkte. Toen pas drong tot me door dat dit de perfecte vorm was waarin we de kleuren van onze magazines en ons distributiebedrijf konden integreren in een mooi logo.

Een perfecte combinatie van kleuren en vorm

Naast het blauwe logo van het Periodiekske kozen we bewust een rode kleur voor De Passant. Kleuren die symbool staan voor respectievelijk water en vuur, liberalisme en socialisme, vrijheid en solidariteit ... en geluk en verbondenheid. Hoewel water vuur blust en vuur water doet verdampen, kan hun combinatie ook energie opleveren.

Ook het combineren van liberalisme en socialisme, van vrijheid en solidariteit is een uitdaging die veel energie in onze samenleving pompt. Waar vrijheid een heel persoonlijke aangelegenheid is, vergt solidariteit een inperking van die vrijheid ten voordele van het welbevinden van de groep. Hetzelfde geldt voor geluk en verbondenheid. Individueel geluk gaat vaak ten koste van verbondenheid, terwijl een overmatige verbondenheid met anderen afbreuk kan doen aan je individuele geluk. Door voortdurend te proberen om je eigen geluk in harmonie te brengen met het welzijn van de mensen waarmee je samenleeft, ontwikkel je een gezonde persoonlijkheid. Meer zelfs, geluk en verbondenheid versterken elkaar!

De triskelion: onverzettelijkheid en vrijheidszin

‘Tris-kelion’ stamt uit het Oudgrieks en betekent letterlijk ‘drie benen’. Hoe men de afbeelding ook draait, zij zal nooit knielen en daarom staat de triskelion voor onverzettelijkheid en vrijheidszin. In Europa is het de basis voor de vlag van Sicilië, het eiland Man en Bretagne.

Onderwereld (maan) - Beproeving (aarde) - Ontwikkeling (zon)

De triskelion: universeel in tijd en ruimte

De triskelion is een wereldwijd oeroud symbool dat gebruikt werd in heel wat culturen van de Aboriginals tot in Tibet. Waar de christenen verwijzen naar Vader, Zoon en Heilige Geest, duidt de veel oudere Keltische traditie op de weg die ieder mens dient te doorlopen. De onderwereld of Annwn, met als kosmisch symbool de maan. Vervolgens Abred of de periode van beproeving in het stoffelijke bestaan, met als kosmisch symbool de aarde. De geheel ontplooide geest of Gwynvyd is onze uiteindelijke lotsbestemming. Het is de toestand van liefde met als kosmisch symbool de zon.

De hemel op aarde maken we samen

Water en vuur, geluk en verbondenheid combineren doen we hier en nu, op deze aarde. Als derde kleur kozen we daarom lentegroen: het symbool van het ontluikende, nieuwe leven. Water, vuur, aarde en het wonder van de fotosynthese zorgen ervoor dat we hier en nu gelukkig verbonden kunnen leven. Laten we daar samen verder werk van maken!

Afbeelding