De Stappe viert maar liefst vier jubilea op 20 september

0

De Maanwandelaars vzw is al decennialang actief in de Antwerpse Zuidrand. Met veel passie, toewijding en expertise vangt de vzw volwassenen met een verstandelijke beperking op, via dagbesteding in het dagcentrum en/of via begeleid en ondersteund wonen. 2019 is een heus jubileumjaar voor De Maanwandelaars, en dat wordt uitgebreid gevierd op 20 september.

Het ontstaan van De Maanwandelaars dateert van 1977, met de opstart van Katrinahome, een project voor woonondersteuning voor volwassenen met een verstandelijke beperking. In 1979, nu alweer 40 jaar geleden, werd het Dagcentrum De Stappe geopend in Mortsel. In 1994, 25 jaar geleden dus, breidde het centrum uit met twee woningen. Een decennium geleden, in 2009, volgde een nieuw geïntegreerd woonproject aan de Vlaslaan. Drie jaar geleden werd het jongste dagcentrum Den Buiten operationeel in Vremde. Reden genoeg dus voor een groot feest met bewoners, bezoekers, medewerkers, vrijwilligers, vrienden, familie en sympathisanten!

We gingen een kijkje nemen in het dagcentrum in De Stappe, dit jaar vier decennia jong. We werden er ontvangen in het gezellige media-atelier, waar onder andere het magazine Het maanblad gemaakt wordt. In de hoop iets bij te kunnen leren van deze creatievelingen, luisterden we graag naar wat redactrice Marie-Thérèse, bewoonster van de Vlaslaan, en begeleider Marc ons wisten te vertellen over hun magazine, over De Stappe en De Maanwandelaars en over het komende jubileumfeest.

Hoe lang ben jij hier al, Marie-Thérèse?

Marie-Thérèse – Ik ben hier al van 1987, dus 32 jaar. Zo lang ben ik al in De Stappe en ik kom hier nog altijd héél graag. Tien jaar geleden ben ik in de Vlaslaan gaan wonen.

Het maanblad verschijnt elke drie maanden. Het is een dik magazine. Jullie werken vast hard om het klaar te krijgen?

Marc – Wel, wij zijn alleszins niet gewend om geïnterviewd te worden, want wij gaan altijd andere mensen interviewen (lacht). We hebben doorheen de jaren al een hele reeks bv’s geïnterviewd, zoals Will Tura, Gaston Berghmans, Jean-Luc Dehaene, Bart Cannaerts, Koen De Bouw, Frank De Boosere, … – het is ondertussen al een héél lange lijst. De laatste bv die we geïnterviewd hebben, is Toon Aerts. Onze mensen typen de teksten zelf uit, zetten de foto’s er zelf in, enzovoort.

Marie-Thérèse – Mijn specialiteit zijn de tekeningen. Ik maak tekeningen over de maanden waarin het blad verschijnt, en ook karikaturen. Voor de rest maken we ook verslagen van de uitstappen die we maken, en veel meer. Vooral de interviews zijn echt plezant om te maken. Soms gaan we naar de mensen toe en soms komen zij zelfs naar hier. Dan maken we de zaal heel mooi. We nemen het interview op en iedereen mag een vraag stellen. We hebben een lijst van ongeveer 25 vragen – we vragen naar een anekdote, maar ook ‘wat heb je gestudeerd’, en ‘wat is je hartenwens’.

Jullie zijn niet de enige bezoekers van het dagcentrum die graag creatief bezig zijn. Wat doen jullie hier nog zoal?

Marie-Thérèse – Hiernaast zitten de mensen van het horeca-atelier. Zij maken onder andere elke maand een feestmenu. Strijken en was plooien doen ze ook. Dan hebben we ook nog de natuurgroep. Zij verzorgen onze dieren, de kippen en konijntjes, werken in de groentetuin en kweken aardappelen, boontjes, courgettes, rode bessen en veel meer. De Krex tekenen, schilderen en knutselen en ongeveer om de drie jaar maken ze een dramaproject. In Den Buiten in Vremde verzorgen ze ezels en werken ze voor Opnieuw & Co. Daar zijn ze ook bezig met een nieuwe beleeftuin. In het sfeeratelier kunnen de mensen naaien, een voetbadje nemen, en meer van zo’n dingen. Op maandag gaan we zwemmen en op donderdag paardrijden. Netbal doen we ook, en we spelen ook wedstrijden. Er is zeker meer dan genoeg te doen!

Zijn er nog mensen die er al van bij het begin bij zijn?

Marc – Er zijn er zeker nog een aantal die er al 40 jaar bij zijn. Jammer genoeg zijn er ook al een aantal mensen overleden, maar die worden nooit vergeten. Er is in de Vlaslaan een open plaats, maar nog geen perspectief op een nieuwe bewoner. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die een dag of een aantal dagen per week naar het centrum komen.

Wat brengt het jubileumfeest allemaal?

Marie-Thérèse – Heel veel muziek, onder andere Jan Cannaerts, dat is de broer van Bart. Peter Gusta brengt ook een vuurshow, heel spannend. Er is ook kinderanimatie, een marktje, een standje met handmassage, te veel om op te noemen eigenlijk! We verdeelden strooifolders en we hopen dat er veel mensen op bezoek komen en dat het heel mooi weer wordt! Het zal een fantastisch feest worden!

Wij hopen het samen met jullie!

Het feest gaat door aan De Stappe (De Stappe 35, Mortsel) op 20 september. Allen daarheen!

demaanwandelaars.be, info@demaanwandelaars.be, 03 455 73 73

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here