De muzikant: REMind

0

Goed nieuws voor de fans van REM! Op donderdag 25 april komt REMind met volledige bezetting naar café ’t Goed Voorbeeld in Lier. De Muzikant trok naar hun uiterst gezellige stamkroeg Het Verloren Stoveke in Aarschot voor een babbel met gitarist Niki Janssens en drummer Gerry Van de Kerkhof.

Hoe kwamen jullie op het idee van een R.E.M.-coverband?

Gerry – We zijn begin 2017 gestart als een Oasis coverband. Probleem was dat we daarvoor nooit een goede zanger hebben gevonden. Oasis is heel moeilijk om te zingen doordat ze twee zangers hebben. We hebben toen wel een tijdje gewerkt met een zanger, maar die was om Oasis te doen net niet goed genoeg.

Niki – Hij was wel goed en had ook die typische ‘Britlook’.

Gerry – Ik vroeg me af: als we toch geen zanger voor Oasis kunnen vinden, kunnen we dan een groep vinden die voor de zanger oké is. Dan zijn we wat gaan brainstormen en op hetzelfde moment kwamen de zanger en ik met het idee om een R.E.M.-coverband op te richten. Uiteindelijk heeft de zanger om gezondheidsredenen afgehaakt en eind 2017 vonden we Raf, onze huidige zanger.

(lees verder onder de foto)

En toen is de trein vertrokken?

Niki – Ja absoluut, Raf is een echte entertainer.

Gerry – Hij was een tijdje gestopt met een coverband en ik denk dat hij weer heel veel zin had om op een podium te staan. Dat merk je ook als je hem bezig ziet op het podium.

Naast Raf en jullie bestaat de band nog uit drie andere leden?

Nikki – Ja inderdaad, Jonas doet de ‘backings’ en de slaggitaar, Wim is onze bassist en als laatste is Rudy, onze ‘keyboardman’, erbij gekomen.

Gerry – Hij is de kers op de taart, met Rudy erbij komen we dichter bij het originele!

Zijn jullie zelf ook grote fan van R.E.M.?

Gerry – Voor mij is dat jeugdnostalgie en ik was heel blij R.E.M. te gaan doen, want ben nooit zo’n grote Oasisfan geweest. Van eind jaren ‘80 tot eind jaren ‘90 heb ik hen intensief gevolgd.

Niki – Ik kende voordien enkele hits van R.E.M., maar door de nummers nu intensief te spelen apprecieer ik hun muziek wel veel meer dan vroeger.

Wat is jullie favoriete R.E.M.-plaat?

Gerry – Mijn favoriete plaat zou een mix zijn van verschillende platen. R.E.M. heeft zoveel goede platen uitgebracht waardoor het moeilijk is om er één favoriet uit te halen. Als ik er eentje moet uitpikken, zou ik gaan voor Automatic for the People.

Niki – Monster is absoluut mijn favoriet, ik ben meer voor het stevige werk van R.E.M. (lacht).

Is het eigenlijk moeilijk om R.E.M. te coveren?

Gerry – R.E.M. is een band waarbij heel veel sfeer in de nummers zit. Die specifieke R.E.M.-sfeer is heel moeilijk om te creëren. Alleen als je de juiste balans vindt, krijg je die sfeer voor een stuk automatisch mee. R.E.M. is eigenlijk veel moeilijker om te spelen dan je op het eerste gehoor zou zeggen.

Ter afsluiting: welk R.E.M.-nummer spelen jullie het liefste live?

Niki – Crush with Eyeliner begint rustig, dan breekt het eventjes los en dan is het weer rustig. Dat is een nummer met veel ups en downs en daar hou ik wel van.

Gerry – Imitation Of Life vind ik een heel tof nummer om te spelen. Onze steevaste afsluiter It’s The End Of The World As We Know It is heel plezant om te spelen. Dan gaat het publiek ook altijd helemaal uit de bol, fantastisch!

Dat zal in Lier misschien wat moeilijker zijn met een zittend publiek?

Gerry – Dat moet zeker lukken, R.E.M. is niet alleen stevig, maar heeft ook rustigere nummers zoals Nightswimming en Everybody Hurts die we in Lier zeker zullen spelen.

We kijken er alvast naar uit, bedankt voor jullie tijd en tot donderdag 25 april in Lier!

Foto: Christine Voets – Tekst: Bart Van den Bosch

Meer info over dit evenement via www.demuzikant.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here