Afbeelding

De Kiekeboes veroveren EPPO

cultuur

Wij (en wij zijn beslist niet de enigen) blijven het betreuren dat de Belgische (en in het Nederlands gepubliceerde) stripweekbladen ROBBEDOES en KUIFJE niet meer verschijnen. Jaarlijks duiken geruchten op dat pogingen zouden overwogen worden om ROBBEDOES als Nederlandstalig weekblad nieuw leven in de blazen. Door de oorspronkelijke uitgever Dupuis? We twijfelen eraan. Dupuis deed onlangs zelfs geen poging om een Nederlandstalige uitgave te verzorgen van hun prachtige, tot dusver tweedelige La Véritable Histoire de Spirou (1937-1946) en het tweede deel (1947-1965) van het duo Christelle en Bertrand Pissavy-Yvernault. Gevraagde informatie hieromtrent werd zelfs niet beantwoord.

Gelukkig zijn er onze noorderburen. Het hun veertiendaags verschijnende stripblad EPPO bevat “alleen de allerbeste strips” en daar zitten aardig wat Vlaamse en Belgische stripmakers tussen. Dat een puur Vlaamse strip als De Kiekeboes de cover zou sieren zoals onlangs gebeurde (in het nummer 19 van 20 september jl.) was meer dan een verrassing. Bewijst eens te meer hoe erg Vlaamse topstrips in Nederland gewaardeerd worden. Het is overigens een publiek geheim dat Merho en Co al jaren dromen van een grote, definitieve Hollandse bres. Die begon al jaren geleden (om precies te zijn met het nummer 125 Vrouwen komen van Mars, in 2010) toen de oorspronkelijke Vlaamse titel Kiekeboe, speciaal voor Nederland werd veranderd in het meervoud: de Kiekeboes. Men vond destijds ‘kiekeboe’ te Vlaams (in onze good ol’ van Dale een tussenwerpsel, “een uitroep waarmee men, na zich even achter of onder iets verscholen te hebben, plotseling weer tevoorschijn komt of zich telkens verschuilen en weer vertonen … werd al gebruikt sinds 1695 en komt van het dialectische ‘kieken’ (een Vlaamse variant daterend van 1201-1250 van het Hollandse kuiken)”. De striptitel werd in Vlaanderen (én Nederland) voor het eerst veranderd in De Kiekeboes, om accurater weer te geven dat het hier gaat over de belevenissen van een familie die ‘Kiekeboe’ heet.
Terug naar het editoriaal in EPPO van 20 september jl. van de hoofdredacteur Rob van Bavel: “Het is welverdiend één van de populairste strips van Vlaanderen, maar de kans is groot dat je nog nooit, dat je nog nooit een avontuur van De Kiekeboes hebt gelezen. Daar gaat nu verandering in komen, want in dit nummer publiceren we een compleet verhaal van De Kiekeboes, getekend door … GERBEN VALKEMA. Vorig jaar gooide Gerben hoge ogen met zijn versie van SUSKE EN WISKE en het album CROMIMI en dat doet hij opnieuw nu Merho, de geestelijke vader van De Kiekeboes, 70 jaar oud wordt.
Merho wordt door zijn uitgever, Standaard Uitgeverij, getrakteerd op een nieuw album (dat sinds 10 oktober in de winkel ligt), maar waar hij voor de verandering niets voor heeft hoeven te doen. Collega stripmakers hebben namelijk de zware taak op zich genomen en maakten het ‘tribute’ album. Hoor je het ook eens van een ander met daarin vier korte verhalen over de leukste familie van Vlaanderen.
De aflevering die GERBEN VALKEMA voor zijn rekening heeft genomen heet Escape from El Catraz en daarin zien we hoe Marcel Kiekeboe en zijn dochter Fanny verdwaald raken in een wel heel vooruitstekende escape room. Overigens is Gerben Valkema de enige Nederlandse stripmaker tussen de Vlamingen Kim Duchateau, Nix en Frodo de Decker, maar al deze stripmakers publiceren (-den) wel in EPPO. In dat opzicht zijn al deze stripmakers toch een beet je familie.”
(Getekend: Rob van Bavel, hoofdredacteur EPPO)
Uiteraard hebben wij met argusogen de strip van Valkema (vooral bekend door zijn inmiddels legendarische strip Elsje) in EPPO gelezen en die valt best mee. Het verhaal dat op 10 pagina’s werd afgedrukt is ook best goed. De gelaatsuitdrukkingen van de Kiekeboefamilie worden af en toe wat te uitbundig in de verf gezet. Het enige personage waar we last mee hadden, is de make-over van Fanny, minder aantrekkelijk dan de originele Merho-Fanny. Vooral dat blauwe rokje van Fanny komt soms te lang, soms te kort over en haar doorgaans knappe benen komen nauwelijks tot hun recht.
Het ziet ernaar uit dat EPPO lekker verder gaat met de inbreng van Belgische en Vlaamse striptekenaars. Zo wordt voor binnenkort de terugkeer van “A poor lonesome cowboy”, Lucky Luke, aangekondigd.
Vlaamse uitgevers, waarop wachten jullie om het rijke Vlaamse stripleven in een nieuw stripblad aan te bieden?
John RIJPENS
EPPO verschijnt veertiendaags, 48 pagina’s, prijs: 4,25 euro per nummer, klantenservice: admineppo.nu
www.eppo.nl - tel. NL 0162-461110
Kim Duchateau, Nix, Gerben Valkema, Frodo De Decker: De Kiekeboes – Hoor je het ook eens van een ander, uitg. Standaard, 2018, 56 blz., formaat: 21 bij 29,7 cm, gebrocheerd, quadri, prijs: 6,99 euro