Afbeelding

De ene hattrick is de andere niet

Humor

Voor wie niet vertrouwd is met voetbalterminologie, hoewel de term oorspronkelijk uit de cricketsport komt: een hattrick krijg je wanneer een voetballer driemaal in dezelfde wedstrijd een doelpunt maakt. Muggenzifters spreken van een ‘zuivere hattrick’ wanneer de drie doelpunten in één en dezelfde helft van een wedstrijd gescoord worden.

Sommige sporters geven ongewild nog een afwijkende betekenis aan het begrip hattrick. Neem nu bijvoorbeeld de Brits-Burundese profvoetballer Saido Berahino (25). Hij werd drie jaar geleden aangeworven door Stoke City, overgenomen van West Bromwich Albion voor een bedrag van 14 miljoen euro. Verwacht werd dat hij wel een hattrick per jaar zou scoren voor zijn nieuwe club. Het moet zijn dat hij de betekenis van het woord niet goed begrepen heeft, want hij scoorde in drie jaar voor zijn ploeg slechts één doelpunt. Buiten het voetbalveld lukte het hem wel: tussen 30 mei en 17 juli van dit jaar kreeg hij namelijk drie kinderen bij drie verschillende vrouwen.
Monsieur Jacques Een andere sporter die een afwijkende invulling gaf aan het begrip hattrick, was de legendarische Franse wielrenner Jacques Anquetil. Hoewel hij in 1987 overleed, staat zijn palmares nog altijd overeind. Hij was de eerste wielrenner die vijfmaal de Ronde van Frankrijk won. Later zouden onze Eddy Merckx en ook Bernard Hinault en Miguel Indurain hem dit nadoen. Jacques won ook tweemaal de Ronde van Italië en eenmaal de Ronde van Spanje, waardoor hij de eerste wielrenner in de geschiedenis werd die de eindzege in de drie grote rondes op zijn palmares mocht schrijven, ook een hattrick dus. Hij was ook één van de vier wielrenners die ooit vanaf de eerste tot de laatste dag van de Ronde van Frankrijk (1961) in het geel reed. Hij had, behalve wilskracht en talent, blijkbaar adrenaline en testosteron in overvloed en dat bewees hij overtuigend in zijn privéleven.
Het privéleven van Jacques Anquetil hoort thuis in de rubriek ‘Ongelooflijk, maar waar’ met een nieuwe invulling van het begrip hattrick. Hij was getrouwd met Janine Boeda, de zes jaar oudere vrouw van zijn ploegdokter, die niet kon vermijden dat zijn echtgenote viel voor de mooi afgeborstelde Jacques. Tijdens zijn wielercarrière was Janine altijd mee op post, gaf gewillig interviews en werd weldra in de (Franse) pers bijna even gegeerd als haar nieuwe echtgenoot.
Janine kon evenwel geen kinderen meer krijgen en dat vond Beau Jacques een gemis dat moest ingevuld worden. Hij richtte zijn Cupidopijlen op de 18-jarige Anne, een dochter uit het vorige huwelijk van zijn echtgenote Janine, hoewel zij voor de Franse wet nog minderjarig was (de Franse wet voorzag meerderjarigheid toen vanaf 21). Met Anne kreeg hij op 31 juli 1971 – met de goedkeuring van zijn echtgenote – een dochter: Sophie. Het gezinnetje bestond voortaan uit vier personen: Jacques, Janine, Anne en Sophie. De verstandhouding binnen het gezin werd problematisch, want Janine wou de leiding van het gezin niet uit handen geven en Anne vertrok dan maar en nam dochter Sophie mee.
Gelukkig voor Jacques had Janine uit haar vorige huwelijk nog een zoon, die een echtscheiding achter de rug had. Jacques liet zijn oog op de beschikbare schoondochter Dominique vallen en nodigde haar uit op zijn kasteel in La Neuville. Dominique heeft hem nooit meer verlaten. Zij hadden in 1986 samen een zoon, Christopher. Het werd Janine te veel en zij verliet het echtelijke huis. Dominique zou bij Jacques blijven tot zijn dood. Hij overleed een jaar na de geboorte van zijn zoon op 53-jarige leeftijd aan darmkanker.
Kort samengevat: Jacques had dus een echtgenote, een dochter bij zijn stiefdochter en een zoon bij zijn schoonstiefdochter. Voor de volledigheid: zoon Christopher Anquetil huwde in 2017 op de dag dat de Tour in Quincampoix (naast Rouen) het dorp van zijn vader passeerde. Tourbaas Christian Prudhomme legde dezelfde dag een bloemenkrans neer op het graf van Jacques Anquetil.

Toemaatje - Het spreekwoord ‘Driemaal is scheepsrecht’ wordt door dit verhaal bevestigd. Het is niet toevallig dat ‘drie’ voorkomt in het spreekwoord. Drie heeft een symbolische betekenis in het christendom vanwege de Heilige Drievuldigheid (God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Bij het verkopen was het vroeger de gewoonte dat driemaal moest geboden worden voor een verkoop afgesloten kon worden. Als er een eed moest afgelegd worden moest dat oorspronkelijk tot driemaal toe bevestigd worden. Waarom is driemaal nu scheepsecht? Omdat oorspronkelijk de schipper verplicht was zijn bemanning driemaal per dag een maaltijd te geven.
Het eerste gezin Anquetil met bovenaan Jacques en Janine en onder zoon Alain en dochter Anne, die later de moeder van zijn dochter zou worden.
Jacques Anquetil in zijn glorieperiode als geletruidrager van de Ronde van Frankrijk